Akatemia, Miesten Kolmonen

SJK-j - KPV Akatemia   1 - 4

OmaSp Stadion TN

Akatemialle pisteet Seinäjoelta

Akatemia teki torstaina voitokkaan reissun hulppealle OmaSP Stadionille. SJK-j:n vieraaksi matkanneet "Vihreät" kaatoivat lopulta kotijoukkueen selkein 1-4 (1-2) -lukemin. Maalin makuun ottelussa pääsivät kahdesti osunut Joonas Paananen sekä kertaalleen maaliverkkoja heiluttaneet Wegye Wegye ja Pietro Kytölaakso.

Edellisviikon Vaasan reissulla koettu shokkialku pyrittiin luonnollisesti tässä ottelussa välttämään ja ottelun alun merkitystä sen kululle painotettiin hieman normaalia enemmän. Ehkä jopa liikaa, sillä jo ottelun 3. minuutilla pallo oli Akatemian maalissa. Oikealta laidalta lähtenyt keskitys tuotti Akatemian maalilla hyvän matsin pelanneelle Antti Viroselle pieniä ongelmia ja Antin nyrkkeilemä pallo jäi maalinedustalle elämään. Ensimmäisenä irtopalloon ehti Elias Kulmala, jonka pusku osui kumminkin Akatemian maalin ylärimaan. Muutaman sekunnin molemminpuolisen räpeltämisen jälkeen Kulmala kumminkin pääsi tuikkaamaan metristä pallon maaliin ja kotijoukkueen johtoon.

SJK:n johtomaalia seuranneet 87 minuuttia olivatkin sitten Akatemialla enemmän tai vähemmän kontrollissa. Heti kotijoukkueen maalin jälkeen Akatemialla oli loistava mahdollisuus tasoittaa ottelu kun Wegye Wegye pelattiin kasvotusten SJK-veskari Veikko Tusan kanssa. "Watsen" viimeistely jätti kuitenkin hieman toivomisen varaa ja Tusa poimi lähes kohti tulleen laukauksen helposti hanskoihinsa.

Kauaa ei kumminkaan tarvinnut tasoitusmaalia odotella, sillä noin kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen Akatemia tuli tasoihin. Pitkän loukkaantumisen jälkeen hiljalleen pelikuntoon pääsevä Henri Iivonen vapautti suorastaan nerokkaalla syötöllä Joonas Paanasen läpiajoon ja Joonas viimeisteli karkumatkansa päätteeksi varmasti Akatemian tasoitusmaalin.

Vielä tasoitusmaalin jälkeenkin SJK-j pystyi laittamaan kampoihin Akatemialle, varsinkin terävästi lähteneet vastaiskut olivat välillä haasteellisia vierasjoukkueelle. Yksi tällaisista tuotti kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta kotijoukkueelle tuomittiin vapaapotku noin 18 metristä. Kotijoukkueen Tommi Kukila ampui hyvän laukauksen kohti maalin etuylänurkkaa, mutta Akatemian maalilla Antti Vironen poimi sen maailmanluokan tyyliin aivan riman alta. Tuon jälkeen Akatemia alkoi luomaan maalintekopaikkoja kohti SJK-maalia kuin liukuhihnalta. Joonas Paananen, Wegye Wegye sekä Pietro Kytölaakso kumminkin ampuivat kaikki paikoistaan joko yli tai ohi vastustajan maalin.

Akatemia siirtyi ottelussa johtoon puolen tunnin pelaamisen jälkeen. Pietro Kytölaakso pelattiin täyteen vauhtiin ja "Pietu" meni heittämällä ohi vastustajan puolustajasta. Pitkähkön kuljetuksen päätteeksi Kytölaakso antoi oivaltavan syötön taka-alueelle, missä olivat täysin vapaina sekä Joonas Paananen että Wegye Wegye. Nopean pohdinnan jälkeen heistä Paananen otti pallon haltuun ja ampui sen pomminvarmasti maaliin noin kymmenestä metristä.

Jakson loppua kohti mentäessä ote siirtyi selkeämmin vierasjoukkueelle ja hieman selkiytynyt puolustuspelaaminen toi mahdollisuuksia pallonriistoihin Akatemian kannalta hyvillä alueilla. Vielä ennen puoliaikaa Iivosella sekä Jaakko Juvilalla oli molemmilla mahdollisuus lisätä Akatemian johtoa, mutta tällä kertaa maalit jäivät syntymättä.

- Ottelun alku ei ollut meiltä huono, vähän vaan hölmöiltiin siinä ja suht turhasta pallon menetyksestä vastustaja pääsi hyökkäämään ja muuteman tötöilyn jälkeen pallo olikin sitten jo meidän maalissa. Hyvin pojat kumminkin kasasivat itsensä tuon jälkeen ja pystyttiin pelaamaan haluamallamme tavalla. Saatiin palloa niille alueille, mihin halusimmekin ja pystyimme luomaan ensimmäisellä jaksolla ison määrän laadukkaita maalipaikkoja. Ensimmäisen jakson edetessä saimme myös puolustamisen paremmalle tolalle ja sitä kautta päästiin tilanteenvaihtoihin hyvistä asemista, Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toiselle puolikkaalle Akatemia tulikin sitten jo pelivalmiina. Toinen jakso ehti vanheta vain viitisen minuuttia ennen kuin Akatemia siirtyi kahden maalin johtoasemaan komean hyökkäyksen päätteeksi. Joonas Paananen vapautti puoliajalta kentälle tulleen Miko Tornikosken keskityspaikkaan ja Mikon nappikeskitys löysi maalin edestä Wegye Wegyen. "Watsen" pusku reilusta kuudesta metristä jätti SJK-veskari Tusan täysin vaille mahdollisuuksia.

Eikä tästä ehtinyt kulua kuin viitisen minuuttia eteenpäin, niin taas helähti. Akatemia riisti kotijoukkueelta pallon ja Joonas Paananen kuljetti sen nopeasti pois paineen alta. Kuljetuksen päätteeksi Joonas vapautti oikea-aikaisen liikkeen tehneen Pietro Kytölaakson läpiajoon ja "Pietu" viimeisteli saamastaan paikasta Akatemian neljännen maalin.

Ottelun viimeinen puolituntinen oli jossain määrin pelailua voittajan ollessa hyvin pitkälti tuossa vaiheessa jo selvillä. Ottelun kuva säilyi jokseenkin samanlaisena, kotijoukkue pyrki kontraamaan ja luomaan painetta Akatemian maalille pitkinä annettujen sivuvapareiden kautta kun taas Akatemia pyrki pallonhallinnan kautta pitämään SJK:n poissa maalipaikoilta,

Akatemia suoritti ottelussa yhteensä viisi vaihtoa, joista jokaisen voitaneen laskea onnistuneen. Kentälle tulleet pelaajat toivat sopivasti lisävirtaa tekemiseen ja ottelun loppua kohti mentäessä kotijoukkueelta alkoikin hieman loppumaan bensa koneesta. Maalipaikkoja Akatemia sai luotua kiitettävästi myös ottelun loppupuoliskolla. Jesper Ojalan kanuuna rankkarialueen rajoilta painui kumminkin Suomen komeimman jalkapallostadionin päätykatsomoon. Benjamin Rintalan huippusektorista lähtenyt viimeistely-yritys jäi sen verran vaisuksi, että sen pystyi Tusa torjumaan. Sampo Rintalan läpijuoksu puolestaan päättyi epäonnistuneeseen laukaukseen kohti Tusaa.

- Oltiin mielestäni parempi joukkue tänään ja ansaittiin voitto. Tehtiin paljon töitä kentällä ja tekemisestä näkyi selvä halu voittaa ottelu. Kaiken kaikkiaan kokonaisuutena nousujohteinen ja ihan ok esitys, Totta kai iso määrä vaihtoja sotkee pelaamista jonkin verran, mutta yleisesti ottaen ne auttoivat meitä kuormituksen kanssa. Ensimmäisen puolituntisen jälkeen saimme puolustuspelaamisen kuntoon ja alakerran kolmikosta Miro Laxström, Lenni Länsipää sekä Akseli Matilainen oli tänään vaikea päästä ohi. Pystyimme prässipelaamisella ohjaamaan SJK:n niille alueille, joille heidät halusimmekin ja sitten pääsimme siellä riistoihin. Lyyski kertoo.

Akatemialla oli torstaina kaiken kaikkiaan hyvä asenne tekemiseen ja pelaaminen oli rytmityksen osalta kunnossa. Pienten epäselvyyksien jälkeen ottelun ensimmäisen puolituntisen aikana Akatemia pystyi alkaa hallitsemaan kenttätapahtumia selkeämmin. Aiemmin hävityt kakkospallot alkoivat nyt jäädä järkiään vierasjoukkueelle ja tarpeen vaatiessa purut lensivät tarpeeksi kauas oman maalin lähettyviltä.

- Ehkäpä me olemme heränneet siihen, että ei meidän tarvitse aina pelata palloa kauniisti omalta vitoselta vastustajan vitoselle saakka. Tänään pystyttiin hyökkäämään aika monipuolisesti ja murtautumaan sekä keskeltä että laidoilta. Puolustuspelaaminen taas oli viimeisen tunnin aikana aika hyvin tasapainossa, joka antoi hyvät pohjat hyökkäyspelaamiseen, Lyyski päättää.

Seuraavaksi Akatemia pelaa helatorstaina, kun Keskuskentälle saapuu vahvasti ulkomaalaisosaamiseen luottava Sporting Kristiina.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Miro Laxström, Jaakko Juvila, Akseli Matilainen, Kim Salonen (46. Miko Tornikoski), Lenni Länsipää, Henri Iivonen (71. Benjamin Rintala), Santeri Mäkinen (71. Jesper Ojala), Joonas Paananen, Pietro Kytölaakso (60. Sampo Rintala), Wegye Wegye (60. Joona Peltoniemi).

SJK-j

1 - 4

(1-2)
3'MaaliKulmala Elias
10'MaaliPaananen Joonas
31'MaaliPaananen Joonas
50'MaaliWegye Wegye
55'MaaliKytölaakso Pietro