Akatemia, Miesten Kolmonen

KPV Akatemia - Sporting Kristina  1 - 4

Keskuskenttä TN

Akatemialle tappio erikoisten tapahtumien jälkeen

Akatemia kohtasi torstain kärkiottelussa puhtaalla pelillä vielä neljännenkin pelin jälkeen etenevän Sporting Kristinan. Avausjakson hallinta tuotti Akatemialle 1-0 johtomaalin. Toisella jaksolla tuli kuitenkin lunta tupaan oikein huolella, kun Akatemia ei saanut käsiteltyä muutamaa kummallista tuomiota erotuomari Pasi Tuurinmaalta. Kun Sporting sai halvan tasoituksen rankkarin jälkitilanteesta, katosi isäntien ryhti ja vieraat karkasivat nopeasti tavoittamattomiin. Akatemian maalin viimeisteli Joonas Paananen.

Kovin oli erikoinen jalkapalloilta Keskuskentällä torstaina. Akatemian vieraaksi saapunut Sporting Kristina oli hyvä ja kokenut vastustaja, mutta Akatemia sai omalla tekemisellään Sportingin näyttämään ensimmäisen jakson aikana jopa alemman sarjatason joukkueelta. Ihan ensiminuuteilta lähtien kotijoukkue vei peliä ja oli alati vaarallinen. Komeiden sommitelmien päätteeksi kotijoukkue pääsi ihan maalipaikoillekin saakka, mutta hieman tehottomaksi jäänyt viimeistely piti Sportingin mukana ottelussa.

- Ne, jotka olivat peliä katsomassa, eivät varmaankaan huomanneet, että se oli Sporting, jolla on riveissään monen monta ulkomaalaisammattilaista. Pystyttiin avaamaan peliä hyvin, päästiin jälleen niille alueille, joille haluammekin päästä ja oltiin aktiivisia sekä sen myötä todella vaarallisia. Jäi vähän sellainen olo, että vastustaja ei oikein tiennyt, että mitä heidän pitäisi kentällä tehdä, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Ottelussa oli suht räväkkä alku, sillä jo kolmannella peliminuutilla erotuomari Pasi Tuurinmaa arhmahti Sportingin ulkomalaaisverkari Jordan Haddenin. Hyvin ajoitettuun pystyjuoksuun pelatusta läpisyötöstä Joonas Paananen karkasi omille teilleen ja ehti palloon selkeästi ennen kauan maalistaan tullutta Haddenia. Joonas siirsi pallon Haddenin ohi juoksulinjalleen ja Hadden kolasi Paanasen rankkarialueen ulkopuolella. Tuloksena vapaapotku Akatemialle ja varoitus Haddenille. Sinällään ikävä homma, sillä pallo oli Paanasen juoksulinjalla ja edessä olisi ollut vain tyhjä maali.

- Käsittämätöntä, Lyyski puhisi.

Vaikka Akatemia palloa ja peliä hallitsikin suvereenisti ensimmäisen jakson aikana ei vierailijakaan täysin ilman maalintekopaikkoja jäänyt. Ihan ottelun alussa vierailijoiden kulmapotku oli tuottaa tulosta, kun kookas Admir Cavkusic pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta hänen puskunsa nousi yli maalin. Ottelun alussa Akatemian parhaat paikat siunaantuivat Sampo Rintalalla, Joonas Paanaselle sekä Pietro Kytölaaksolle. Heidän yrityksensä kumminkin siivottiin turvallisimmille vesille viimeistään maaliviivan tuntumasta,

Reilun puolen tunnin pelaamisen jälkeen Akatemia siirtyi ottelussa ansaitusti johtoon. Alhaalta avatun hyökkäyksen päätteeksi Pietro Kytölaakso pelattiin täyteen vauhtiin ja "Pietun" onnistui välttää hurjalla vauhdilla tilanteeseen tulleen Cavkusicin tappotaklaus. Nopean sisään leikkaavan kuljetuksen päätteeksi Kytölaakso löysi maalinedustalta Joonas Paanasen, joka toimitti pallon vierailijoiden maaliin.

Maalin jälkeen mentiin yhtä päätyä kohden vielä entistä voimakkaammin. Korkealla pelihuumorilla operoinut kotijoukkue teki kentällä melkeinpä mitä halusi ja pystyi hyökkäämään todella monipuolisesti kentän kokoa hyödyntäen. Maalintekopaikkoja kotijoukkue pystyi luomaan kiitettävästi, mutta viimeistely jätti hieman toivomisen varaa. Paras paikka siunaantui Sampo Rintalalle, joka karkasi selkeään läpiajoon, mutta raitkaisu kesti sen verran pitkään, että talvella edustusjoukkueenkin testissä käynyt Antou Badjan ehti väliin. Joonas Paananen taas pääsi kokeilemaan kulmapotkukuvion jälkeen rankkarialueen rajalta, mutta hänen laukauksensa painui hieman yli maalin. Pelin kulkuun nähden tauolle lähdettiin oikean joukkueen johdossa, mutta liian pienillä numeroilla.

- Meidän olisi pitänyt ehdottomasti ratkaista ottelu ensimmäisellä jaksolla, pystyimme luomaan hirveän määrän maalintekopaikkoja eli mahdollisuuksia siihen oli kyllä. Pelattiin sopivan nöyrästi omilla vahvuuksillamme ja tietty yhden palkinnon siitä saimmekin. Erityisen tyytyväinen olen meidän kokonaisvaltaiseen tekemiseen eka jaksolla, hyvä puolustaminen antoi meille eväät hyökätä tasapainoisesti, Lyyski summaa.

Toinen jakso alkoi Akatemian kannalta hyvin. Jo ensimmäisillä minuuteilla joukkue pystyi luomaan hyvän maalintekopaikan Joonas Paanaselle, jonka laukaus painui kumminkin ohi vierailijoiden maalin. Pelaaminen vaikutti olevan täysin kontrollissa ja vierailijakin ajettiin suhteellisen syvälle omalle puoliskolleen. Akatemia sai periaatteessa rauhassa kierrättää palloa puolessa kentässä ja valita, mitä kaistaa pitkin lähti hyökkäystä viemään eteenpäin. Puolustuspään Miro Laxström, Lenni Länsipää sekä Akseli Matilainen avasivat hyökkäyksiä hyvin ja keskialueen Henri Iivonen sekä Jesper Ojala tukivat pelaamista ja jakoivat palloa eteenpäin.

Onni oli kumminkin lyhytaikaista, sillä vajaan tunnin kohdalla vierasjoukkue tuli tasoihin. Tasoitusmaaliin johtaneet tapahtumat nostivat melkoisen myräkän sekä kotijoukkueen riveissä, että myös katsomossa. Kotijoukkue hyökkäsi oikealta ja Miko Tornikoski pujotteli itsensä rankkarialueen rajoille, kunnes hänet kaadettiin takaapäin hänen ohittaessaan vierailijoiden pelaajaa. Erotuomari seurasi tilannetta vieestä ja laittoi jo pillinkin suuhunsa, mutta jätti kumminkin viheltämättä. Sporting pelasi pallon kärjessä pelanneelle Ousman Jallow'lle, joka puolestaan rymisteli Akatemian rankkarialueelle. Siellä Akseli Matilainen yritti hidastaa Jalllow'n etenemistä siinä määrin, että kopautti tätä jaloille. Sportingille tilanteesta pilkku, jonka maalivahti Antti Vironen kumminkin torjui. Kotijoukkueen harmisksi rebound jäi maalinedustalle, josta Solomon Constant kävi sen laittamassa maaliin.

- Ihan älytöntä touhua. Olen katsonut tuon videolta pari kertaa ja meidän pelaajaa rikotaan ihan selvästi. Tuomari laittaa pillin suuhun, mutta jättää viheltämättä. Meidän päässä vihelletyssä rankkarissa ei ollut mitään epäselvää, se oli selvä rike, mutta suoraan sanottuna tuota tilannetta ei olisi tullut, mikäli kaikki kentällä olijat olisivat olleet tehtäviensä tasalla. Nyt meidän hyökkäyspään erikoistilanne vaihtui vastustajan rankkariksi, Lyyski kritisoi.

Tämä maali avasi melkoisen mustan kymmenminuuttisen Akatemian kannalta katsottuna. Nimittäin vierailija iski seuraavaan kymmeneen minuuttiin vielä kolmesti lisää. Jokaista Sportingin maalia edelsi suhteellisen samanlainen tilanne, jossa Akatemian huolimattomasti annettu syöttö katkaisiin ja pallo pelattin Jallow'lle Akatemian selustaan. Jallow'n tarjoilusta onnistui aluksi pari kertaa hyvin esiintynyt Nieol Pallawala ja kertaalleen vaihdosta kentälle tullut bosnialaisvahvistus Semsudin Mujkic.

Ainakin kentän laidalle näytti hieman siltä, ettei kotijoukkue kyennyt käsittelemään selvästä tuomarivirheestä lähtenyttä tasoitusmaalia, sillä välittömästi sen jälkeen kotijoukkueen pelaajilta tuntui tulevan jonkinlainen ulospuhallus ja aikaisemmin pystyssä ollut rintakehä vaihtui kumara-asentoon.

- Niin siinä taisi tänään käydä. Ei ehkä pystytty käsittelemään noita vastustajan tasoitusmaaliin johtaneita tuomioita tai tuomitsematta jättämisiä sillä tavalla, kuin ne olisi pitänyt käsitellä. Jouduttiin vielä samaan syssyyn tekemään ennäkkoon sovittuja vaihtoja ja tänään meillä ei ollut useamman poissaolon johdosta oikein vaihtoehtoja yläkertaan. Näiden yhteisvaikutus oli meidän tekemiseen liian iso ja lopputulos näkyy taululla, Lyyski toteaa.

Nopeiden takaiskujen jälkeen Akatemia sai rivinsä jollain tapaa kasattua vielä kymmenisen minuuttia ennen loppua. Vaihdosta kentälle tulleet Benjamin Rintala sekä Tino Hautamäki olivat aktiivisia ja pyrkivät liikkeellään rakentamaan maalintekopaikkoja sekä itselleen että kanssapelaajilleen. Varsinkin "Benun" aktiivisuus avasi useammankin aihion, joka hieman paremmilla suorituksilla olisi voinut johtaa maaliin jos toiseenkin. Lähimpänä lisämaaleja oli Akatemia, mutta sekä Rintalan että Joonas Paanasen yritykset suuntautuivat lähes kohti Haddenia, joka ammattilaisen statuksella poimi ne varmasti haltuunsa.

Vielä ottelun viimeisellä minuutilla nähtiin ikävä episodi, joka johti kotijoukkueen Otto Niemisen pikatahtiin saamiin kahteen varoitukseen. Joonas Paananen pyrki vaihtoaitioiden edessä pitämään palloa kentällä, eikä siihen pystynyt, vaan hän otti pallon haltuunsa sivurajan väärällä puolella. Siitä huolimatta vierajoukkueen pelaaja tuli ns. sukille. Tähän ottelun tuomaristo ei reagoinut millään tavalla ja kovimpana kriitikkona toiminut "Nemo" kuittasi itselleen tilanteesta kaksi varoitusta. Näin ollen hän joutuu huilaamaan seuraavan ottelun.

- Kuulin mitä "Nemo" ennen ensimmäistä varoitusta sanoi ja olen samaa mieltä, puolustan ehdottomasti meidän pelaajia tässä. Tuomarin olisi kuulunut tilanteeseen puuttua ja nyt kävi taas vähän niin, että tuomari paikkasi omaa virhettään antamalla meidän kaverille täysin turhan varoituksen. Ymmärrän, että jos sen jälkeen on vielä jotain sanottu, niin kynnys antaa toinen varoitus laskee. Mutta eihän tämä voi mennä niin, että ainoa henkilö, jonka tulisi pelaajia suojella toimii noin. Tuossa tilanteessa olisi voinut käydä pahasti meidän jätkälle, joka ei todellakaan odottanut tulevansa taklatuksi pelialueen ulkopuolella. Eihän ottelu tuohon ratkennut millään tavalla, mutta ei varsinaisesti nostanut luottoa tuomareiden toimintaa kohtaan kun huomioi ottelun aikaisemmat tapahtumat, Lyyski sanoo.

Yhtä kaikki, taululla näkyivät ottelun päätösvihellyksen soidessa vierasjoukkueen selkeät voittolukemat eikä niitä enää muuta mikään. Tulos luonnollisesti harmittaa kotijoukkueen riveissä ja varmasti kirpaiseekin jonkin verran, vaan eipä se auta ja eteenpäin on mentävä kaikesta huolimatta.

- Tulos ei millään tavalla kuvaa mielestäni ottelutapahtumia. Tuntuu, että jokainen kerta kun vastustaja sai pallon meidän rankkarialueelle niin omissa kolisi. Eikä me muutamaa yksittäistä tilannetta lukuun ottamatta puolustettu mitenkään huonosti. Kaverilla oli vain sen verran enemmän rutiinia ja kokemusta, että he pystyivät nämä tilanteet hyödyntämään. Tulosta pitää kumminkin kunnioittaa ja näistä jutuista pitää ottaa opiksi. Olen todella ylpeä meidän pelaamisesta ensimmäisen tunnin aikana ja vielä sen jälkeenkin me tehtiin hyviä juttuja, mutta myös vastapainoksi vähän huonojakin juttuja, Lyyski päättää.

Akatemia jatkaa Kolmosen otteluitaan viikon kuluttua Uudessakaarlepyyssä, jossa vastassa on NIK.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Jaakko Juvila (82. Otto Nieminen), Akseli Matilainen, Miro Laxström, Miko Tornikoski (74. Atte Kangas), Lenni Länsipää, Henri Iivonen, Jesper Ojala (74. Kim Salonen), Joonas Paananen, Sampo Rintala (55. Benjamin Rintala), Pietro Kytölaakso (74. Tino Hautamäki)

1 - 4

Sporting Kristina
(1-0)
34'MaaliPaananen Joonas
59'MaaliConstant Solomon Sunray
65'MaaliPallawala Nieol
67'MaaliPallawala Nieol
70'MaaliMujkic Semsudin