19
ELO
19.00
Akatemia, Miesten Kolmonen

Sporting Kristina - KPV Akatemia   3 - 1

Kristina plan N

Akatemialle tappio

Akatemia kärsi kirvelevän tappion sarjakakkosena olleen Sporting Kristinan vieraana. Melkoisen show'n jälkeen loppulukemat kirjattiin kotijoukkueen hyväksi lukemin 3-1 (1-0). Kotijoukkueen sankariksi nousi hattutempun tehtaillut brittivahvistus Charlie Crane, Akatemian maalin iski rankkarista B-juniori Johannes Moilanen.

Perjantai-iltana Kristiinankaupunkiin eksyneet jalkapalloihmiset pääsivät todistamaan varsin erikoista jalkapallo-ottelua, kun Kolmosen taistossa paikallinen Sporting isännöi Akatemiaa. Erikoisen ottelusta tekee se, että molemmilta joukkueilta ajettiin kentältä yksi pelaaja, varoitettiin useampaa ja tuomioitakin jaettiin vähän niin ja näin. Loppujen lopuksi ottelussa voittajaksi selviytyi kotijoukkue Sporting, joka onnistui ottelussa tekemään yhteensä kolme erikoistilannemaalia, Akatemia onnistui erikoistilanteistaan kertaalleen.

Ottelu lähti Akatemian kannalta pikkaisen väärään suuntaan jo heti alusta. Pallon menetyksiä tuli perättäin useampikin ja niistä kotijoukkue pystyi iskemään vaarallisesti vastaan. Laidoilta tulleet keskitykset Akatemian puolustus pystyi kumminkin siivoamaan pois maalinedustalta. Ottelun 8. minuutilla vierasjoukkueen taivaalle alkoi kerääntymään synkkiä pilviä. Vasemmalle laidalle pelatun pystypallon seurauksena kotijoukkueen Semsudin Mujkic sekä Akatemian Miro Laxström juoksivat syötön suuntaisesti ja ensimmäisenä palloon ehti Laxström. Miron purku lähti rinnan navan yläpuolelta ja osui suoraan palloon. Pallo osui Mujkicia naamaan ja tämän vuoksi Mujkic kaatui kentän pintaan. Ottelun erotuomari tulkitsi tilanteen vaaralliseksi peliksi ja heitti Laxströmin suoralla punaisella ulos. Sen verran erikoinen episodi, että useampikin vierasjoukkueen pelaaja sekä taustahenkilö piiritti erotuomari Joona Haapa-ahon tämän jälkeen. On myös todettava, että kyllä, Laxstömin jalka oli saattoliikkeen vuoksi ylhäällä, mutta osumaa ei tullut mihinkään muuhun kuin palloon. Tästä tuomitusta vapaapotkusta kotijoukkueen Charlie Crane nosti pallon komeasti maaliin aivan rankkarialueen rajalta.

- Ihan naurettava tuomio. Täysin absurdi ja naurettava punainen kortti, totesi Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Aikaisesta tappioasemasta saati alivoimalla pelaamisesta Akatemia ei kumminkaan lannistunut, vaan alivoimallakin peli pystyttiin viemään vastustajan päätyyn. Heti kotijoukkueen avausmaalin jälkeen nähtiin muutama paikanpuolikas, joista ei kumminkaan laaduttoman viimeisen syötön jälkeen saatu aikaan isompaa. Kunnes sitten vajaan vartin pelaamisen jälkeen alkoi taas tapahtua. Akatemia hyökkäsi oikealta ja Pietro Kytölaakso pelattiin karkumatkalle. Tilanteeseen rynnännyt kotijoukkueen puolustaja, Kytölaakso sekä Sportin-veskari Jordan Hadden juoksivat kaikki samaan nippuun ja ohitusta yrittänyt Kytölaakso kaadettiin. Tällä kertaa ulosajon uhriksi joutui jenkkiveskari Hadden ja Akatemialle vapapotku rankkarialueen rajoilta. Se ammuttiin kuitenkin muurin kautta ohi maalin.

Kotijoukkueen ulosajon jälkeen Akatemia otti ottelun kontrolliinsa. Useampi hyvä hyökkäys jäi kuitenkin hieman piippuun laaduttoman viimeisen syötön jälkeen. Kertaalleen Akatemia menetti vaarallisesti pallon puolessakentässä ja kotijoukkueen vikkelä Constant Solomon oli päästä karkuun. Lenni Länsipää kumminkin repi Solomonin kumoon, mutta jostain kumman syystä selvisi keltaisella kortilla.

- Tuomari paikkasi meidän saamaa punaista korttia kahdessa seuraavassa tilanteessa. Sportingin saama ulosajo oli ihan täysi hyvitys ja meillä taas Lennin rike oli mielestäni vakavampi kuin Miron. Mutta tänään tämä oli tällaista, Lyyski puhisi.

Ennen puoliaikaa Akatemia pystyi luomaan muutaman maukkaan tasoituspaikan, mutta niistä ei saatu tasoitusmaalia järjesteltyä. Pietro Kytölaakson laukauksista yksi painui takatolppaa nuollen ohi maalin, yhden kotijoukkueen veskari torjui komeasti ja kertaalleen laukaus painui selkeästi ohi maalin. Myös Benjamin Rintalan yritys nousi korkeuksiin, aivan kuten Joonas Paanasenkin.

- Sen alun shokin jälkeen meillä kesti hetki saada rivit kasaan. Oli suht kova tuomio heittää vain palloa pelannut pelaaja ulos ja samaan pakettiin vastustaja iski vielä johtomaalinkin. Toki sitten vastustajan punaisen jälkeen oltiin jo selkeästi pelin päällä. Ei saatu tasoitusmaalia muutamasta hyvästä paikasta huolimatta, mutta toisaalta isoin osa aihioista jäi kääntämättä maalintekopaikoiksi huolimattomuuden vuoksi, Lyyski summaa.

Toiselle jaksolle Akatemia hieman nosti peliään ja peliä pelattiin käytännössä kotijoukkueen kenttäpuoliskolla. Tiiviisti puolustanut kotijoukkue makasi suhteellisen alhaalla oman rangaistusalueen rajan tuntumassa ja tuon matalan blokin murtamisessa Akatemialla oli hieman haasteita. Murtautumisia nähtiin useampikin, mutta pääsääntöisesti pelaaminen oli hieman hidasta, joka helpotti kotijoukkueen tekemistä.

Akatemia oli lähellä tasoitusta jo toisen jakson alkuminuuteilla, kun Matias Åbergin nosto osui kotijoukkueen maalitolppaan ja sitä seuranneesta irtopallosta Joonas Paananen latasi pallon rankkaripilkun kohdilta taivaan tuuliin. Myös Pietro Kytölaakso pääsi pariin otteeseen kokeilemaan maalintekotaitojaan, mutta "Pietun" epäonneksi laukaukset lähtivät niin pienistä kulmista, että ne pystyi vaihdosta ulosajon myötä kentälle tullut maalivahti Matias Anttila torjumaan.

Akatemian panostaessa tasoitusmaalin hakemiseen myös kotijoukkueelle aukesi muutama maukas maalintekopaikka. Ne tulivat lähinnä tilanteenvaihdoista pelatuista pidemmistä syötöistä. Ensimmäisenä näihin paineli nopea Semsudin Mujkic, jonka viimeistelyt kumminkin karkasivat nekin yli maalin.

Lopulta noin 20 minuuttia ennen täyttä aikaa Akatemia sai ansaitsemansa tasoituksen. Prässitilanteessa kotijoukkueen puolustajan sekä Pietro Kytölaakson jalat sotkeutuivat ja erotuomari Haapa-Aro näytti Akatemialle rangaistuspotkua. Tuomitun rankkarin Johannes Moilanen sijoitti satavarmasti maaliin ja toi Akatemian tasoihin.

Hirveän pitkäaikaista ei ollut ilo Akatemian riveissä, sillä viitisen minuuttia myöhemmin omissa kolisi jälleen. Akatemia sähelsi pelin avaamisen kanssa oikein urakalla ja Constant Solomon pääsi väliin. Kaksinkamppailutilanteessa Solomon meni suhteellisen helposti nurin ja Haapa-Aron pilli soi armotta. Vapari noin 18 metristä, pallon taakse Crane ja taululle 2-1.

Ei Akatemia tästä lannistunut, vaan vei pelin edelleen pelattavaksi syvälle kotijoukkueen päätyyn. Hyviä aloitteita tuli syvyyteen aika ajoin, mutta ikävän usein kävi niin, että sinne ei palloa pelattu lainkaan, vaan se tyydyttiin heittämään löysänä kohti jääkaappi-pakastimen kokoisia kotijoukkueen toppareita. Ihan kaikki kunnia Kytölaaksolle, Benjamin Rintalalle tai Valtteri Palosaarelle, mutta tällaisten pallojen voittaminen ei kuulu heidän vahvuuksiinsa.

Vielä ottelun lopun aikana Akatemia sai luotua muutaman tasoituspaikan, mutta niistä eivät Johannes Moilanen tai Pietro Kytölaakso onnistuneet kaivattua toista maalia tekemään. Moilasen laukaus painui hieman ohi maalin ja "Pietun" ohjauksen karkumatkan päätteeksi pystyi Anttilan peittämään ulostulollaan.

Ottelun lopussa kotijoukkue iski vielä kertaalleen, kun Sporting pääsi iskemään vastaan Akatemian huolimattoman syötön jälkeen. Johannes Moilanen liukui palloon, tökkäsi sen hyökkääjältä pois ja osui sen jälkeen jaloille. Akatemian saaman rangaistuspotkun asteikkoa käyttämällä tästäkin kuului tulla rankkari ja tuomitusta pilkusta Crane täydensi hattutempun ja viimeisteli loppulukemiksi 3-1.

- Vähän jäi tänään tekeminen piippuun. Oltiin huolimattomia ja arkoja pallon kanssa. Saatiin pelattua palloa hyviin paikkoihin, mutta sitten alkoi tietynlainen taktinen kurittomuus ja tehtiin onnettomia ratkaisuja pallon kanssa. Pidettiin ottelussa palloa varmaan 75% peliajasta ja vieläpä vastustajan kenttäpuoliskolla, mutta huolimattomuus maksoi meille vähän liikaa tänään. Toki on myös todettava, että vastustaja puolusti tiiviisti, mutta siitäkin huolimatta päästiin murtautumaan kun pelattiin tilanteet pelitapamme mukaisesti, Lyyski summaa.

Molemmissa joukkueissa hieman parran pärinää aiheuttanut tuomarilinja oli aika pitkälti ottelun jälkeenkin, kun sekä Akatemian että Sportingin pelaajat ja taustajoukot kyselivät kentän tapahtumista tuomarilta. Ilmeisesti ihan älyttömän tyytyväisiä eivät kummankaan joukkueen henkilöt Haapa-Aron tämän illan suoritukseen olleet.

- Ei me tuomariin tänään hävitty, vaan omaan huolimattomuuteemme. Ehkä tarvitsimme tämän kaltaisen opetuksen tänään, sillä pelaaminen oli hieman ylimielistä ja jatkuvaa soveltamista. Pitää kumminkin sanoa, että tuollaisilla suorituksilla, mitä tuomarilta tänään näimme, menee hyviä pelejä pilalle. Tänäänkin olisi ollut hyvä matsi, mutta kun kumpikaan joukkue ei tiennyt vihellyksen jälkeen, että mihin suuntaan jatketaan ja kyllähän sellainen verottaa pelaamista. Suomeksi oli aika erikoisia tulkintoja jalkapallon säännöistä. Tasaisen huono molempiin suuntiin, totesi itsekin varoituksen saanut Lyyski.

Akatemia jatkaa otteluitaan venetsialaislauantaina Keskuskentällä, jolloin sarjapaikan kannalta tärkeään otteluun tulee vieraaksi NIK. Laxströmin ohella tuosta ottelusta huilaa tänään neljännen varoituksensa kuitannut Lenni Länsipää.

- Huilataan viikonloppu ja maanantaina aletaan taas keskittymään pelirohkeuteen sekä ryhmäkuriin pelaamisessa, Lyyski päättää.

Akatemian kokoonpano:

Eemi Vuorinen, Jonatan Tynkkynen, Miro Laxström (ua 8.), Valtteri Pinola, Matias Åberg (Nante Korkatti), Lenni Länsipää (Miko Tornikoski), Henri Iivonen, Johannes Moilanen, Joonas Paananen (Tino Hautamäki), Benjamin Rintala (Valtteri Palosaari), Pietro Kytölaakso

Tilastot
Sporting Kristina

3 - 1

(1-0)
9'MaaliCrane Charlie
74'MaaliCrane Charlie
89'MaaliCrane Charlie

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola