Omatoiminen harjoittelu
Julkaistu: 27.03.2020 00.00

Omatoiminen harjoittelu

Omatoiminen harjoittelu

Vallitsevan tilanteen vuoksi jalkapallossa harjoittelu joukkueena on mahdotonta. Moni valmentaja on rakentanut joukkueensa pelaajille omatoimiharjoitteita, hienoa ja esimerkillistä!

Omatoimisen harjoittelun merkitystä lisää se, että omatoiminen liikunta vähenee huomattavasti, kun koulumatkoja ei ole, liikuntatunteja ei ole (ainakaan ohjattuja) ja välituntiliikkuminenkin on todennäköisesti hyvin vähäistä. Vaihtelua tilanteista riippuen on paljon. Myös sisäurheilutilat ovat suurilta osin suljettuja ja ulkokentilläkään ei rajoitusten puitteissa voi kovin moni yhtäaikaisesti harjoitella.

Palloliitto on jakanut hyvän kuntopiiri ohjeen, jota voi toteuttaa koko perhe: https://www.palloliitto.fi/sites/default/files/Palloliitto/treenivinkit-pelipassi-maaliskuu-2020_1_0.pdf

Lisäksi useampi seura on auliisti jakanut vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun: https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/vinkit-omatoimiseen-harjoitteluun

Oma ehdoton vinkkini on jo meidän seurassakin käytetty tuhannen kosketuksen haaste: https://www.youtube.com/watch?v=XD9Phduh9S8

Ajatuksia omatoimiharjoittelusta

Osa pelaajista varmasti tekee omatoimiharjoittelua ja osalle se on enemmänkin pakkopullaa ja osa ei tee niitä oikeastaan ollenkaan. Lasten motivointi onkin tärkeässä osassa ja vaatii taas meiltä vanhemmilta lisää. Ihan kuin etäkoulutöiden kanssa ei olisi tarpeeksi. Asiasta on varmasti hyvä käydä keskustelua sekä lasten kanssa, että perheen sisällä. Voisiko vanhempien vastuuta tässä jakaa esimerkiksi kimppakyytiryhmien kansa. X perheen vanhempi toteuttaa omatoimiharjoittelun kahden lapsen kanssa tiistaina ja y perheen vanhempi toteuttaa torstaina jne?

Aikoinaan jalkapallokausi päättyi lokakuun tienoilla ja harjoitukset seuraavan kauden osalta alkoivat kevyesti joulukuussa ja tammikuussa pyörähti varsinainen uusi kausi käyntiin. Tämän seurauksena ns. matalan sykkeen peruskuntokausi toteutettiin joka vuosi ja lähtötaso oli lähes kaikkien osalta hyvin matala. Ympärivuotinen harrastaminen ja harjoittelu on kuitenkin pääosin poistanut tämän haasteen ja näin ollen seuraavaan kauteen ei olekaan tarvinnut lähteä ihan nollasta, ja aktiivisissa joukkueissa on päästy aloittamaan uusi kausi lähes siltä tasolta, mihin edellisellä kaudella oli päädytty.

Kyllä, kauden jälkeen on hyvä keventää hetkeksi ja pitää jopa taukoa, jotta sekä psyykkisesti että fyysisesti palaudutaan riittävästi.

Vallitseva tilanne on poikkeuksellinen, sillä joukkueharjoittelu on keskeytynyt juuri kauden alkamisen kynnyksellä. Toivottavasti lapset ja nuoret jaksavat innostua omatoimisesta harjoittelusta, jotta kun tilanne normalisoituu, niin he ovat valmiita harjoittelemaan sekä pelaamaan, ja että loukkaantumisilta ja harrastuksen hiipumisilta vältytään. Harrastuksen hiipumisella viitataan tässä siihen, että kun joku harjoittelee omatoimisesti hyvin ahkerasti sekä kehittyy, niin joku toinen puolestaan on pitänyt taukoa eikä näin ollen ole kehittynyt vastaavasti ja kokee sen negatiivisesti.

Tsemppiä, jaksamista, luovuutta ja yhdessä tekemisen meininkiä!

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola