Seurakulttuuri
Julkaistu: 17.04.2020 00.00

Seurakulttuuri

Seurakulttuuri ja toimintakulttuuri. Ovatko ne eri asioita?

Seurakulttuurista sanotaan, a) että se on koettua merkityksellisyyttä ja siitä seurauksena, että se mitä ajattelen seurasta, näkyy siinä mitä teen seuran hyväksi, b) että ihmiset seuran toimintapiirissä luovat seurakulttuurin, c) että muodostuneet ajattelu sekä toimintatavat ovat seurakulttuuria ja, d) että jokapäiväiset pienet asiat tekevät seurakulttuurin.

Tästä voi päätellä, että seurakulttuuri muodostuu toimintakulttuurista.

Seurakulttuuria voidaan luoda monella tapaa. Myös meillä KPV:ssa on useita Seurakulttuurisia asioita. Meillä on seuran historia vahvasti esillä historiikkeinä, meillä on vuosittain ilmestyvä Palloveikko lehti, meillä on seuran yhteisiä turnauksia, meillä on juniorijoukkueiden esittelyt edustusjoukkueen peleissä, meillä edustuksen pelaajat kummipelaajina juniorijoukkueissa, meillä on edustusjoukkueen pelaajat vierailemassa mm. Eskarifutiksen huipentumassa, me pukeudumme yhtenäisesti, joukkueilla on yhtenäiset pelisäännöt, Pappakerho, Green Family jne. jne.

Mitä voisimme tehdä paremmin? Ymmärrämmekö seurakulttuurin merkityksen ja vaalimmeko sitä riittävästi?

Mikä on valmentajan rooli seurakulttuurissa? Ennen kaikkea valmentaja on toimintatapojen välittäjä ja hän vaalii niiden toteutumisessa. Mikä on joukkueenjohtajan rooli seurakulttuurissa? Ennen kaikkea joukkueenjohtaja on mahdollistaja ja tärkeä tuki valmentajalle toimintatapojen välittäjänä.

Moni ajattelee, että valmentajan tehtävä on valmennuksesta ja harjoittelusta huolehtiminen. Se on totta ja se on se tärkein asia, mutta jotta nämä asiat toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan myös vakiintuneita seurakohtaisia toimintatapoja, jotka ovat yhtenäisiä. Pienistä asioista muodostuu kokonaisuuksia.

Mitä ovat ne toimintatavat joita valmentajan tulisi vaalia? Yhtenäinen pukeutuminen, miten ja mitä tapahtuu ennen harjoituksia ja harjoitusten jälkeen, seuran tapahtumat, oman joukkueen ottelutapahtumat, tervehtiminen, harjoituksissa toimiminen jne.

Mitä on ne joukkueenjohtajan keskeiset toimintatavat? Voisiko meidän seurassa esimerkiksi joukkueenjohtajat olla kaikissa tapahtumissa mukana seuran väreissä ja tavoitettavissa, huolehtia ottelutapahtumien järjestämisestä ja sujuvuudesta sekä yhteydenpidosta tuleviin vastustajiin, huolehtia näkyvyydestä ja sujuvuudesta, huolehtia pelaajien toimintatavoista ja edesauttaa valmennuksen toimintatapojen toteutumisesta.

Seurakulttuuri muodostuu siis toimintatavoista. Meidän toimintatavat eivät tarvitse olla samat kuin kaikilla muilla seuroilla. Meillä voi olla omia juttuja joita muilla ei ole ja me voimme olla sitä mieltä, että meidän seurakulttuuriin ei kuulu tietyt toimintatavat, jotka muilla ovat käytössä.

Gert Remmelin teksti seurakulttuurista on kirjoitettu 2009, mutta on hyvä pohja seurakulttuurikeskustelulle meidänkin seurassa. Miten me haluamme meidän seurassa toimittavan? Lue hänen tekstinsä ja ole kriittinen, muodosta oma mielipiteesi, voit siis hyvillä mielin olla joistakin asioista samaa mieltä ja joistakin täysin eri mieltä. Pääasia on, että pysähdyt hetkeksi miettimään. https://jalkapalloblogi.com/2019/11/07/gert-remmel-kunnioittamattomien-valtakunta/