Akatemia valmistautuu Kolmoseen
Julkaistu: 31.03.2021 00.00

Akatemia valmistautuu Kolmoseen

Pitkä harjoituskausi lähenee vääjäämättä loppuaan ja tulevaisuudessa häämöttävät jo sarjaottelut. Ne alkavat, kun aika on siihen sopiva ja pelaaminen kaikille osapuolille turvallista. Akatemian riveissä harjoituskausi aloitettiin jo marraskuun puolivälissä ja siitä asti toimintaa on pyöritetty Soiten alueen hyvästä koronatilanteesta johtuen suht normaalisti. Suotavaa on, että vastaava toiminta sekä kentällä että Soiten alueella jatkuu saman suuntaisesti, nimittäin sillä saamme varmistettua kaikille mukavan futiskesän.

Akatemia päätti viime kauden Kolmosen lohkossaan sijalle 2. Parannettavaa valmennusjohdon mielestä jäi ja kehityskäyrä pyritään jatkossakin pitämään nousujohteisena sekä pelaajien että joukkueen toiminnan suhteen. Vaihtuvuutta joukkueessa on ollut taas paljon ja alkanut kausi 2021 tullaan viemään läpi viimevuotista nuoremmalla ryhmällä.

- Kaltaisillamme joukkueilla vaihtuvuus on yleensä kohtalaista ja se tuo tiettyjä haasteita toimintaan. Ei pystytä pitämään haluamistamme pelaajista aina kiinni, kun opiskelut sun muut vievät pelaajia muualle. Yleensä olemme kuitenkin joka vuosi saaneet junioriputkestamme tietyn määrän pelaajia ryhmäämme, joka on tuonut tiettyä turvaa toimintaan. Nyt osa B-junioreista uloskasvaneista pelaajista lähti kuitenkin naapuriseuraan ja osalle tehtiin sopimus suoraan edustusjoukkueen kanssa, eli siinä menetimme viitisen kappaletta meidän kannaltamme kiinnostavaa pelaajaa. Osittain siitä johtuen olemme käyttäneet paljon nykyisiä B-junioreita (2004 ja 2005 syntyneitä) ja olen ollut tyytyväinen heidän tasonsa, Akatemian päävalmentaja Aki Lyyski kertoo.

Koronaviruksen aiheuttamaa harjoittelun totaalikieltoa ei ole Kokkolassa jouduttu juurikaan käyttämään, sillä Soiten alueella olemme olleet ns. perustasolla jo pidemmän aikaa. Tämä aika on Akatemiassa pyritty hyödyntämään laadukkaalla harjoittelulla sekä aikuisurheilun tavoille opettelulla. Useasta muusta Kolmosen joukkueesta poiketen Akatemia on pystynyt jopa pelaamaan täysimääräisiä otteluita pääosin paikallisia joukkueita vastaan.

- Kokkolan alueella suojatoimet on hoidettu hienosti, sopii toivoa että näin toimitaan jatkossakin. Sen johdosta mekin olemme saaneet harjoitella suht normaalisti, mikä on poikkeuksellista tällaisena aikana. Siitä olen ehdottoman kiitollinen. Toisaalta jokaiselle harjoitukselle on meidän joukkueessa kyllä tilausta, paljon on työtä sekä takana että edessä. Isoin työmaa on varmaankin siinä, että kuinka saamme tietyn junioripelaamisen leiman pois tekemisestämme ja keskitymme vain ja ainoastaan tekemään laadukkaasti kentällä oleellisia asioita. Olemme koko alkuvuoden harjoitelleet viisi kertaa viikossa joukkueena, sen lisäksi iso osa pelaajista käy koulun järjestämissä aamuharjoituksissa kolmesti viikossa. Isot harjoittelumäärät valmistavat pelaajia tulevaan ja heidän pitää tottua siihen, mikäli joskus aikovat korkeammalla tasolla pelata. Kehittyminen on jatkuvasti käyvä prosessi, ei mikään yhden talven aikana hoidettava projekti, Lyyski summaa.

Harjoitusotteluita Akatemia on pelannut pääosin paikallisia joukkueita vastaan. Pariin kertaan ollaan kohdattu myös naapurikaupungin joukkueita, sekä kertaalleen vieraaksi saapui aina yhtä eksoottinen Iisalmen PK-37. Tulokset otteluista eivät aina kerro koko totuutta otteluiden kulusta, mutta toki niitäkin on Akatemiassa seurattu.

- Ykkösessä pelaavalle edustusjoukkueelle ei kyllä ihan pärjätty, mikä luonnollisesti on ihan ymmärrettävää. Ensimmäinen matsi oli numerollisesti tiukempi kuin jälkimmäinen, mutta kyllähän me noissa otteluissa otimme vastaan aika huolella. Ja hyvä niin, sekin meidän pitää opetella. Eniten noissa otteluissa minua lämmitti se, että uskalsimme aika ajoin pelata palloa maata pitkin ja rakentaa pelaamistamme alhaalta saakka. JBK:a vastaan taas näki että vastakkain oli kaksi nuorta joukkuetta, vauhtia oli molemmissa peleissä järjetön määrä suhteutettuna pelin loogisuuteen. Vauhdissa pysyttiin hyvin mukana ja näistäkin peleistä opittiin varmasti paljon. Iisalmea vastaan pelatussa ottelussa taas saimme hyvän harjoituksen paineen alta lähtemiseen ja varsinkin selustaan pelaamiseen. Luotiin hirveä määrä maalintekopaikkoja ja hyödynnettiin niitä myös. Pyritään lisäämään vielä tiettyä määrätietoisuutta sekä selkeää voiton tavoittelua pelaamiseemme, niin uskon että meille on tulossa ihan hyvä vuosi. Iso plussa meille on ollut myös käytännössä kerran viikossa tapahtuva yhteisharjoitus B-nuorten kanssa, siinä saamme pelata isolla kentällä sekä saamme pelaajat puolin ja toisin tutuiksi sekä sitä kautta kynnyksen joukkueiden välillä mahdollisimman matalaksi, Lyyski toteaa.

Akatemian runko muodostuu tulevallakin pelikaudella pääosin seuran junioriputken läpikäyneistä pelaajista. Edelliskauden tapaan mukaan on pyritty ja pyritään edelleen saamaan mukaan muutama kokeneempikin pelaaja, jotta joukkueessa olisi jonkin verran paljon kaivattua kokemusta. Haasteita tavoitteellisesti toimivan joukkueen kasaamisessa tälle tasolle kumminkin on tullut vastaan ja välillä laadukasta arkea on ollut kohtalaisen haastava pyörittää.

- Kokeneemmista pelaajista oikeastaan vain Antti Palohuhta sekä Valtteri Palosaari ovat selkeästi ilmoittaneet jatkavansa meillä. Heidän lisäkseen ollaan saatu Atte Henttu mukaan porukkaan ja hän tuo mukanaan paljon maalintekotaitoa sekä tietysti kokemusta. Heistä "Vadekin" on vuonna 1998 syntynyt, että toki kokemus on siinä suhteellista. Jouni Ahvenkoski ja Axel Lindholm ovat opiskelleet muualla, Sampo Rintala ja Akseli Matilainen ovat armeijassa kesään asti, eivätkä he ole pystyneet osallistumaan joukkueen arkeen. Eli kyllä meilläkin haasteita on. Välillä meiltä on käynyt pelaajia edustuksen harjoituksissa sekä Suomen Cupin otteluissa, mikä tietysti näkyy pienessä ringissä heti, mutta vaakakupin toisella puolella painaa aina pelaajan etu ja meidän avainpelaajille harjoittelu ajoittain edustusjoukkueessa on hyvä lisä. Erilaisia viritelmiä hieman kokeneempien pelaajien saamiseksi joukkueeseen on ollut paljon, katsotaan ajan kanssa mihin ne johtavat. Vähän tuntuu hassulta, että meidän toiminta rinnastetaan harrastejalkapalloon vaikka harjoittelemme määrällisesti sekä laadullisesti vähintään samalla tasolla kuin alueen II-divisioonajoukkueet. Se mikä kokemuksessa hävitään pyritään ottamaan kiinni harjoittelulla, Lyyski taustoittaa.

Huhtikuulle suunniteltu sarja-avaus siirtyy luonnollisesti nykytilanteen vallitessa eteenpäin, eikä ainakaan vielä ole tarkkaa tietoa milloin sarja voidaan aloittaa. Ymmärrettävästi paketti voi monella paikkakunnalla olla hieman sekaisin vielä tällä hetkellä, kun joukkueharjoittelu on Kolmosen joukkueilta joillakin alueilla kielletty kokonaan ja joillakin alueilla se sallitaan, mutta vain pienryhmissä.

- Kyllähän kaikille joukkueille tulee antaa jonkinlainen aika harjoitella yhdessä ennen sarjan alkua, muissa tapauksissa pelaajat laitetaan todella ison loukkaantumisriskin alle. Tulevan kesän vastustajista on vaikea sanoa mitään, kun joukkueet eivät ole monellakaan kasassa. Lähtökohtaisesti pidän vaasalaisjoukkueista Kiistoa, Sundomia sekä VPS Akatemiaa sarjan kärkijoukkueina. Kaksi ensin mainittua ovat täynnä rutinoituneita sekä urheilullisia pelaajia, Vepsulla taas on kytkös edustusjoukkueeseen ja viime vuonnakin meitä vastaan pelasi 8 pelaajaa I-divisioonasopimuksella. Toki myös heillä on laadukkaita nuoria pelaajia rosterissaan. Sarja-avauksen siirtyminen ei sinällään harmita, kun syy on todella hyvä. Omalla käytöksellämme voimme olla esimerkillisiä tässäkin, eli ei meidän kannata hötkyillä vaan terveys edellä mennään, Lyyski päättää.

Seuran uusimmat