Akatemia, Miesten Kolmonen

KPV Akatemia - FC Kiisto  1 - 0

Keskuskenttä TN

Tynkkysen maali riitti voittoon

KPV Akatemia otti kolmen peräkkäisen 2-2 tasapelin jälkeen makean 1-0 (0-0) -voiton, kun Vaasan Kiisto kävi vieraisilla Keskuskentällä. Junioripitoisen Akatemian voitto oli ansaittu ja olisi voinut olla suurempikin. Ottelun ainoan maalin puski Akatemian ainoa aikuisikäinen pelaaja Jonatan Tynkkynen Henri Iivosen mainosta keskityksestä.

Jälleen hieman haastavista lähtökohdista otteluun lähtenyt Akatemia oli tänään kotikentällään oikeastaan koko ottelun ajan askeleen vieraaksi saapunutta FC Kiistoa edellä. Hyvin monipuolisesti hyökännyt ja tiiviisti puolustanut kotijoukkue pystyi rakentamaan jo ensimmäisellä jaksolla nipun vaaralliseksi lueteltavia maalipaikkoja. Ratkaisua saatiin lopulta odotella kumminkin aina ottelun 68. minuutille, jolloin hiljattain Akatemiaan siirtynyt Jonatan Tynkkynen räjäytti pankin.

Ottelun alku oli molemmin puolin hieman tunnustelua, eikä ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana juuri maalintekopaikoille ollut kummallakaan joukkueella asiaa. Tiiviisti ja aggressiivisesti puolustanut Akatemia pääsi keskialueelle hyvin riistoihin ja pystyi sitä kautta kontraamaan välillä vaarallisesti. Ensimmäinen paikanpuolikas aukesi Pietro Kytölaaksolle, mutta "Pietun" kova laukaus meni hiukan ohi etualanurkan. Myös pirteästi tänään esiintynyt Jonatan Tynkkynen oli kertaalleen päästä puttaamaan pallon tyhjiin, mutta "Tyne" ei aivan yltänyt Kytölaakson tarjoilemaan matalaan palloon maalin edustalla. Myös Kiistolla oli jonkinlainen mahdollisuus siirtyä ottelussa johtoon, kun Akseli Lehtimäen laukaus reilusta parista kymmenestä metristä leijaili kohti takanurkkaa, mutta Eemi Vuorinen Akatemian maalilla venytti itsensä komeasti pallon tielle.

Ottelun edetessä Akatemia tuntui ottavan ottelutapahtumista enemmän ja enemmän kontrollia. Hieman liian usein kävi kumminkin niin, että liukkaalla kentällä pystysyötöt karkasivat turhan pitkälle ja päätyivät ulos rajoista tai sitten Kiiston maalilla pelanneen Valtteri Lähteen ulottuville. Ja kun pidemmät syötöt eivät tuottaneet haluttua tulosta avasi Akatemia pari kertaa Kiiston puolustuksen komeilla kombinaatioilla, jotka käynnistyivät moneen kertaan aivan oman maalin tuntumasta. Tällaiset tilanteet avasivat maalintekopaikkoja mm. pirteästi esiintyneelle B-juniori Tino Hautamäelle, Tynkkyselle sekä Johannes Moilaselle. Hautamäen laukaus suuntautui suoraan kohti Kiisto-veskari Lähdettä ja Moilasen yritys karkasi yli maalin. Tynkkysen tilanne olikin aika erikoinen, sillä läpiajoon karannut "Tyne" oli pallossa samaan aikaan Lähteen kanssa, voitti kamppailun ja juuri kun hän oli sijoittamassa palloa tyhjään maaliin, niin tuomari vihelsi tilanteesta vapaapotkun Kiistolle. Kertaalleen "Tyne" kaadettiin nerokkaan ohituksen jälkeen aivan rangaistusalueen rajoille, mutta tuomitun vapaapotkun ampui Henri Iivonen yli vaasalaisten maalin.

Oikeastaan ainoa Kiiston paikka ensimmäisellä jaksolla syntyi Akatemian maalilla hyvin pelanneen Eemi Vuorisen arviointivirheestä, joka johti siihen, että isokokoinen Lauri Karri pääsi pallon ja molarin väliin. Akatemian onneksi Karrin ensimmäinen kosketus tuli niin vaikeasta asennosta, että pallo karkasi vaasalaisjätin ulottumattomiin ja kotijoukkue ehti putsaamaan pallon pois.

Ottelussa oikeutta jakanut Saku Peltonen varoitti ensimmäisellä jaksolla kotijoukkueen Tino Hautamäkeä sekä Lenni Länsipäätä hieman liian innokkaasta taklauspelaamisesta keskialueella. Nämä tilanteet olivat seurausta hieman huolimattomasta pelaamisesta sekä varmasti ihan paikallaan kumpainenkin.

- Ensimmäisen jakson alussa oltiin vähän käsijarru päällä ja pelaaminen oli molemmilta aika varovaista. Me ei saatu siihen alkuun peliin oikein leveyttä mukaan ja pyörittiin varmaan niillä alueille, missä Kiisto halusikin. Vaikka saatiin luotua muutama hyvä maalintekopaikka, mutta niistä ei vielä saatu johtomaalia aikaiseksi. Tilanteenvaihdoissa ja pelin avaamisessa oltiin vähän hitaita ja varsinkin riistojen jälkeen pelattiin välillä turhaankin alaspäin. Toisaalta niin tekemällä säilytimme kontrollin pelaamisessa ja pystyimme pitämään palloa välillä ihan pitkiäkin jaksoja, analysoi Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toisella jaksolla Akatemia sai taakseen myötätuulen ja vauhtiakin alkoi pelaamiseen tulla lisää. Hyvin peliä avanneet Miro Laxström, Lenni Länsipää sekä Valtteri Pinola alkoivat vastustajan väsyessä löytämään kanssapelaajiaan vastustajan linjojen väleistä sekä leveydestä ja Kiistolle jäi tässä kohtaa jäljelle ikävä perässä juoksijan rooli. Myös puolustaminen oli koko joukkueelta toisella jaksolla huomattavasti kompaktimpaa sekä yhtenäisempää ensimmäiseen verrattuna. Tämä oikeastaan vain lisäsi Kiiston tuskaa, sillä Akatemia pääsi näin puolustamaan selkeästi paremmin pelin alta.

- Pieniä viilauksia tehtiin puolustamiseen puoliajalla, ei mitään järisyttävää kumminkaan. Ensimmäisellä jaksolla ei oltu riittävän tiivis yksikkö ja senkin seurauksena me saimme ne kaksi varoitusta, Toisella puoliajalla puolustuspelaaminen oli jo hyvää, eikä Kiisto pystynyt oikeastaan luomaan maalintekopaikkoja ollenkaan. Heitä vastaan tuntuu aina olevan uhka päällä, kun he pääsevät puolenkentän yli kontrolloidusti. Meidän pelaajilla riitti jalka aika mukavasti paineistamaan vastustajaa ympäri kenttää tänään, Lyyski summaa.

Vaikka toinenkin jakso oli tasainen, oli Akatemia kontrolloivampi osapuoli kentällä ja pystyi ensimmäisen vartin aikana luomaan muutaman maalintekopaikan, joista ei kumminkaan odotettua johtomaalia syntynyt. Henri Iivonen laukoi rankkarialueen takaa, mutta hänen laukauksensa jäi hieman vaisuksi ja Lähde koppasi pallon helposti syliinsä. Pietro Kytölaakso ja Johannes Moilanen järjestelivät hyvän laukaisupaikan Tino Hautamäelle, mutta hänen laukauksensa rangaistusalueen sisältä blokattiin kulmaksi. Myös todella paljon kentällä töitä tehneelle Kytölaaksolle aukesi komen 1vs1 -ohituksen jälkeen hyvä paikka, mutta "Pietun" laukaus painui ohi takatolpan.

Vajaan tunnin kohdalla Akatemialle tarjottiin mahdollisuus siirtyä johtoon. Hyvin laidallaan pelannut Jaakko Juvila pelattiin nokikkain vastustajan puolustuslinjan kanssa. Hyvin sisään leikanneen "Jaskan" ohitseen päästänyt kiistolainen koppasi sen verran jaloille, että erotuomari Peltonen tuoimitsi tilanteesta vapaapotkun aivan rankkarialueen rajalta. Tuomio muuttui kumminkin vielä hovissa, kun tilannetta sivusta seurannut avustava erotuomari kertoi rikkeen tapahtuneen alueen rajojen sisäpuolella. Akatemialle siis tilanteesta pilkku ja pallon taakse Pietro Kytölaakso. Kotijoukkueen harmiksi "Pietun" kova sijoitus pamahti tolppaan kimmoten siitä takaisin kentälle. Ensimmäisenä irtopalloon päässyt Valtteri Pinola ei saanut askeliaan sopimaan paluupalloon ja näin Kiisto pääsi purkamaan tilanteen.

Akatemia tai Kytölaakso eivät tästä kumminkaan lannistuneet, vaan johtomaalin hakeminen jatkui entiseen malliin. Lopulta sellainen tuli ottelun 68. minuutilla. Sairastelustaan toipunut Henri Iivonen toimitti maalinedustalle varsinaisen namupallon ja paikalla päivystänyt Jonatan Tynkkynen ohjasi pallon päällään vastustamattomasti ohi Kiiston veskarin. Komea ja kaunis osuma kerta kaikkiaan.

Ottelun avausosuman jälkeen myös Kiisto heräsi mukaan pistetaistoon. Pitkillä ristipalloilla ja keskityksillä pääsääntöisesti ratkaisua hakenut vierasjoukkue saikin aika ajoin kotijoukkueen rangaistusalueelle painetta, mutta miehekkäästi puolustanut kotijoukkue pystyi maalivahti Eemi Vuorisen johdolla jokaisen tällaisen pallon siivoamaan pois maalintekosektorista. Vaarallisimman paikkansa Kiisto sai Akatemian hieman löysäillessä puolessa kentässä. Muutaman nopean syötön jälkeen Lauri Karri väänsi itsensä kiinni palloon ja oli karata läpiajoon, mutta tuomari näki Karrin nykäisevän kotijoukkueen Valtteri Pinolan maahan sääntöjen vastaisesti ja tästä tuomittiin kotijoukkueelle vapaapotku.

Ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana Akatemian toinen maali oli lähempänä kuin Kiiston tasoitus. Vimmatusti tasoitusta hakeneen vierasjoukkueen pelaaminen oli aika ajoin niin optimistista, että kentän parhaimmistoon kuuluneet Johannes Moilanen, Henri Iivonen sekä vaihdosta debyyttiinsä juossut, 2007 syntynyt, Samu Herronen pääsivät riistämään palloja keskialueelle tuon tuosta. Saaduista riistoista huolimatta Akatemia ei pystynyt ottelussa toista maalia tekemään, vaikka mahdollisuuksia siihen oli. Kovin usein esim. ylivoimahyökkäykset päättyivät paitsioon tai huonoon viimeiseen syöttöön.

Ja kun lisämaaleja ei ottelussa nähty, riitti Tynkkysen osuma kotijoukkueelle tänään kolmen pisteen suoritukseen. Helpolla voitto ei missään nimessä tullut, mutta kyllä se ansaittu voitto oli.

- Joukkueen voitto. Tultiin pirun haastavista lähtökohdista todella nuorella joukkueella peliin ja otettiin tasan se, mitä ansaittiinkin. Pojat tekivät ison työmäärän tänään yhdessä ja nyt siitä saatiin palkinto. Meillä putosi eilen yksi pelaaja kokoonpanosta ja tänään kolme lisää, joten siihen nähden tulos on erinomainen. Ei tässä oikein voi alkaa ketään nostamaan toisen edelle, hieno ja ennakkoluuloton esitys joukkueelta, Lyyski summaa.

Kolme edellistä otteluaan tasan pelannut Akatemia on metsästänyt voittoa jo neljän ottelun ajan. Korsnäs oli kotonaan Akatemiaa parempi ja sen jälkeen on pisteet jaettu sekä Esse IK:n, Sundomin että Norrvallan kanssa. Helpotus pelaajien sekä taustojen kasvoilta näkyi varmasti kauas, kun erotuomari 94 minuutin pelaamisen jälkeen vihelsi pelin poikki.

- Oltaisiin noista tasapeleistä ansaittu enemmän kuin mitä saimme. Ainakin Norrvalla sekä Sundom meidän olisi pitänyt pystyä voittamaan, mutta tällaista tämä välillä on. Voitto on kumminkin aina voitto, ehkäpä se maistuu vähän paremmalta pienen varjoissa vaeltamisen jälkeen, Lyyski päättää.