SALMELA JA PAAVILAINEN NIMETTY U17-TYTTÖJEN EM-KARSINTATURNAUKSEEN
Julkaistu: 29.09.2023 08.21

SALMELA JA PAAVILAINEN NIMETTY U17-TYTTÖJEN EM-KARSINTATURNAUKSEEN

Vaikka KPV:n miesten edustusjoukkueen putoaminen varmistui 27.9. tappiolla SalPaa vastaan mollivoittoisen, loukkaantumisten sävyttämän kauden jälkeen, on hyvä muistaa, että seurassa tapahtuu myös iloisia asioita.

KPV:n junioriorganisaatio on palkatuissa henkilötyövuosissa mitattuna suppea, mutta siellä on tehty ja tehdään hyvää juniorityötä ja joissain ikäluokissa jopa Suomen mittakaavassa erinomaista. Ehkäpä selkeimpänä esimerkkinä tästä on jo vuosia ollut 2007-syntyneiden tyttöjen joukkue, jonka vastuuvalmentajana on joukkueen perustamisesta lähtien toiminut Kimmo Salmela.

KPV:n T2007-joukkueen pelaajille on tullut lukuisia maajoukkuekutsuja. Nyt, kun ikäluokka pelaa ensimmäistä vuotta B-ikäisenä, sen pelaajista kaksi, Aava Salmela ja Lotta Paavilainen, saavat kunnian edustaa U17-tyttöjä lokakuun EM-karsintaturnauksessa. Suomi pelaa A5-lohkossa Sveitsin, Hollannin ja emäntämaa Bulgarian kanssa. Lohkon kolme parasta maata etenee EM-jatkokarsintoihin. Pikkuhelmarit pelaa ottelunsa Mustanmeren rantakaupunki Albenassa 12.10. - 18.10..

Salmela on erottunut jo pitkään pelaajana, jolla on perusasiat kunnossa. Hänen perustekemisensä taso on käytännössä aina huippuluokkaa, eikä hänellä juurikaan ole selkeitä heikkouksia pelaajana. Hänen pääasiallinen pelipaikkansa on ollut keskikentän pelinrakentajana jo lapsuusiästä lähtien. Hänen tekemisensä näyttää kentällä vaivattomalta, kuten taitavien pelaajien usein näyttää ja hän myös vaikuttaa aina nauttivan pelaamisesta.

Paavilainen puolestaan on ollut varsinainen pelikenttien väriläiskä, joka pelaa useimmiten topparina, mutta on uhka myös hyökkäyssuuntaan. Hän on erittäin vahva puolustaja, mutta myös hyvä maalintekijä, erityisesti vahvan pääpelaamisensa ansiosta. Nuorempana hän pelasi myös maalissa ja muutama vuosi sitten Laura Kalmari -turnauksessa vuotta vanhempien sarjassa hän varastikin show:n omaan jäljittelemättömään tapaansa, pelaten maalissa nollapelin päällikön elkein, kun joukkueen maalivahti oli loukkaantunut.

Molemmat tytöt ovat olleet mukana maajoukkueessa jo lukuisissa maajoukkuetapahtumissa. He ovat muuttaneet elokuussa 2023 Helsinkiin, opiskelevat Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja asuvat samassa solussa koulun asuntolassa.

Salmela kertoo, että muuttaminen Helsinkiin on ollut mukavaa, kun kaikki on uutta ja saa oppia uusia asioita. Hän kehuu harjoitteluolosuhteita ja valmennusta, jossa kaikkea on tarjolla psyykkisestä valmennuksesta laadukkaaseen voimaharjoitteluun.

Salmelan tavoitteet ovat jalkapalloilijana korkealla. Vaikka asia ei päivittäin ole hänen mielessään, hän miettii jopa uraa ulkomailla. Joka tapauksessa hän haluaa jalkapalloilijana tulla parhaaksi versioksi itsestään ja on valmis tekemään työtä sen eteen.

Salmela on luonnollisesti innoissaan pääsystä turnaukseen. Hän sanoo, että vaikka hänen roolinsa keskikenttäpelaajana ei maajoukkueessa varsinaisesti poikkea siitä, mikä se oli seurajoukkueessa, pelit ovat kovempia, erityisesti tempo. Pallon kanssa ei ole aikaa ja pitää koko ajan hakea tilaa.

Hän on maajoukkueessa pelannut myös topparina ja on tykännyt siitäkin. Se on hänen mielestään kivaa vaihtelua ja siinä näkee pelin eri kulmasta. Salmela kertoo myös nauttivansa siitä, että maajoukkueessa saa aina uutta oppia ja ymmärrystä pelin eri osa-alueista.

Paavilainenkin on viihtynyt Helsingissä. Nuorempana hän kertoo halunneensa hyökätä enemmän, mutta on nyt tyytyväinen siihen, että toppari on vakiintunut hänen pelipaikakseen. Hän tykkää omien sanojensa mukaan nykyään erityisesti puolustamisesta ja toisaalta haluaa oppia lisää pelin avaamisesta. Hän pitää mukavalla tavalla haasteena esimerkiksi tulevan vastustajan Hollannin vahvasta prässistä ulos pelaamista. Paavilainen sanoo, että maajoukkueessa hänen roolinsa ei poikkea seurajoukkueen vastaavasta. Tempo on toki kovempi ja pelaajien roolittaminen yksityiskohtaisempaa.

Paavilainen kertoo, että erityisesti siksi pelaaminen on mukavaa maajoukkueessa, että jokainen peli on kova ja vastustajat ovat aina taitavia. KPV:n B:n kanssa pelit olivat välillä liian helppoja ja silloin oli tylsää olla topparina. Olemme Paavilaisen kanssa samaa mieltä siitä, että sarja (Ykkönen), jossa KPV:n B-tytöt pelaavat kaudella 2023, ei ole ollut riittävän kovatasoinen tämänvuotiselle joukkueelle.

Paavilaisella on tavoitteena päästä ulkomaille ammattilaiseksi. Vaikka hän ei ajattele asiaa päivittäin, hän on valmis tekemään uhrauksiakin tavoitteensa eteen. Kun hän ei päässyt viime maajoukkueleirille rasitusmurtuman takia, hän oli hyvin harmissaan, mutta juteltuaan valmentajansa kanssa ymmärsi, että pelaajan pitää ajatella pitkälle eteenpäin ja tehdä työtä pitkäjänteisesti, eikä keskittyä liiaksi hetkellisiin ongelmiin.

On hyvinkin mahdollista, että näitä pelaajia nähdään vielä pitkään maajoukkuepaidassa, enkä olisi yllättynyt, vaikka he tosiaan loisivat ammattilaisuran ulkomailla.Linkki Palloliiton julkaisuun karsintaturnauksesta: https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/u17-tytot-nimetty-lokakuun-em-karsintaturnaukseen/

Turnauksen tulokset löytyvät UEFAn sivustolta: https://www.uefa.com/womensunder17/standings/

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola