Julkaistu: 17.01.2017 00.00

Jalkapallokenkien hankinta

Nykyään jalkapallokenkien hankinta ei ole maailman helpoin juttu. Merkkejä sekä malleja on runsaasti saatavilla ja sitten on niitä lyhenteitä. Muutama vinkki toivottavasti helpottaa edes aavistuksen kenkien hankinnassa.

Kengän tulee tietysti olla sopivan kokoinen. Liian pieni kenkä puristaa ja liian iso kenkä puolestaan vaikeuttaa pelaamista/potkaisemista, ja on niitäkin nähty, että haittaa jopa juoksemista. Saman kenkämerkin eri mallit voivat erota jopa 2:lla numerolla toisistaan, ja tämä on hyvä pitää mielessä, kun kenkiä hankitaan netistä. Toki vaihto-oikeus on olemassa, mutta ns. tuunattujen (nimi, pelinumero jne.) kenkien osalta näin ei välttämättä ole. Merkit, mutta myös mallit saman merkin alla eroavat koon lisäksi lestiltään toisistaan. Ennen hankintaa, kenkiä kannattaa siis sovittaa.

Muovikenkä on yleensä kevyempi ja helppohoitoisempi. Nahkakenkä puolestaan muotoutuu paremmin yksilölliseen jalkaan, mutta märällä kentällä se muuttuu painavaksi. Sukkakenkä…no se on kallis ja muotia.

Suositukset:

Lapsille ja nuorille suositus on AG- tai HG-kengät. Ne ovat matalat (nilkka ei nyrjähdä), niissä on pehmeämmät ja useammat napit (vaimentavat iskuja paremmin). Sopivan kokoiset ja hyvän näköisethän kenkien pitää tietysti olla, jotta ne ovat joka kerta kiva laittaa jalkaan.

Uusia kenkiä kannattaa käyttää useammissa harjoituksissa, ennen kuin ne otetaan käyttöön otteluihin tai turnauksiin. Näin vältytään turhilta hiertymiltä.

Muuta huomioitavaa:

Jos pelaaja kärsii Osgood-Schlatterin (polven alapuolella oleva kipu) tai Severin taudin (akillesjänteen/kantapään kipu) oireista, kannattaa vaiva ensin diagnosoida lääkärillä. Toistuvista alaraajaongelmista kärsiville pelaajille suositellaan myös MG tai turf-kenkiä. Turf-kenkä ei kuitenkaan sovellu märälle nurmelle.

Hoito-ohjeita:

Harjoitusten ja pelien jälkeen kengät tulee ottaa pois kassista ja säilyttää niitä raikkaassa ilmavassa paikassa. Ei kuitenkaan lämpöpatterin välittömässä läheisyydessä. Kengät eivät tykkää pesukoneesta tai kuivausrummusta, mutta kevyt puhdistus esim. harjalla on hyväksi. Lisäksi nahkakengät tulisi ”rasvata kengänhoitotuotteilla” säännölisin väliajoin.

Lyhenteet:

FG=Firm Ground eli luonnonnurmi

SG=Soft Ground eli märkä luonnonnurmi

HG=Hard Ground eli tekonurmi tai hiekkakenttä

AG=Artificial Grass eli tekonurmi

TF=Turf eli tekonurmi tai kova tekonurmi

IN=Indoor eli sisäpelikentät

MG=Multi Ground eli tekonurmi

VT=Versatract, sopii kaikille alustoille eli lähes sama kuin FG

ST=Street Turf eli asfaltille ja vastaa vapaa-ajan kenkää

Seuran uusimmat