Akatemia, Miesten Kolmonen

NIK - KPV Akatemia   0 - 2

Skogsvallen N

Akatemia kaatoi NIK:n

Akatemia kaatoi NIK:n Kolmosen ottelussaan Uusikaarlepyyssä. Suvereenin esityksen jälkeen loppulukemat Skogsvallenin tulostaululla osoittivat Akatemian 0-2 (0-2) -voittolukemia. Akatemian molemmista maaleista vastasi Benjamin Rintala.

Pienten kokoonpano-ongelmien kanssa paininut Akatemia sai torstai-iltana pistepussiinsa kolme lisäpistettä varsin suvereenin ja tasapainoisen esityksen jälkeen. Kokoonpanolista saatiin tälläkin kertaa täyteen, mutta penkiltä aloittaneista mm. Jouni Ahvenkoski sekä Axel Lindholm pelasivat kauden ensimmäiset minuuttinsa. Heidän lisäkseen kentälle vaihdettiin puolikuntoinen Valtteri Palosaari.

Itse ottelu alkoi Akatemian kannalta hieman hermostuneesti ja märällä nurmikentällä pallo tuntui jostain syystä polttelevan useammankin pelaajan jaloissa ja lukuisat syöttövirheet värittivät molempien joukkueiden otteita. Kotijoukkue NIK pystyi fyysisellä pelaamisellaan hieman horjuttamaan nuorella kokoonpanolla otteluun lähtenyttä vierasjoukkuetta, mutta ei saanut juurikaan hyödynnettyä tätä.

Ottelun ensimmäinen maalipaikka aukesi Akatemialle kun varsinaiseksi tehopelaajaksi tällä kaudella noussut Joonas Paananen vapautti Benjamin Rintalan karkumatkalle, mutta "Benun" ensimmäisestä kosketuksesta lähteneen laukauksen pystyi kotijoukkueen maalilla huippupelin pelannut bosnialainen Jasmin Ramic torjumaan komeasti.

Ottelun vanhetessa Akatemia siirtyi tukevammin kuskin paikalle. Keskialueella pelanneet Lenni Länsipää sekä Henri Iivonen jakoivat Akseli Matilaiselta ja Valtteri Pinolalta saamiaan palloja fiksusti eteenpäin ja näytti siltä, että jokainen Akatemian rakentama hyökkäys oli vaarallinen. Pariin kertaan vierasjoukkue pääsikin hyville tekopaikoille, mutta maalillaan Ramic pystyi torjumaan Joona Peltoniemen, Joonas Paanasen sekä Atte Kankaan laukaukset.

Noin 20 peliminuutin jälkeen Akatemia siirtyi ottelussa johtoon komean yhdistelmän päätteeksi. Nopean avauspelaamisen jälkeen Henri Iivonen pelasi pallon Jaakko Juvilalle, joka puolestaan vapautti hyvällä syötöllään Benjamin Rintalan 1vs1 -tilanteeseen. "Benu" paineli nopeasti ohi häntä puolustaneesta Simon Julinista ja ampui pallon etutolpan kautta maaliin.

Maalin jälkeen myös kotijoukkue pääsi jonkun verran peliin mukaan, mutta ei pystynyt luomaan selkeitä maalintekopaikkoja Antti Virosen vartioimalle maalille. Varsinkin pitkinä annettujen vapaapotkujen puolustamisessa Akatemian toppariparina tänään pelannut Akseli Matilainen - Valtteri Pinola oli vahvoilla, aivan kuten muissakin ilmatilan kamppailuissa läpi ottelun. Kertaalleen yksi vapaapotkun jälkitilanne oli johtamassa vaaran paikkaan, mutta Vironen esti tämän oikea-aikaisella ulostulollaan.

Lisää kylmää vettä NIK:n niskaan tuli vielä juuri ennen taukovihellystä, kun Akatemia osui ottelussa toistamiseen. Keskialueella riistetyn pallo pelattiin nopeasti vastustajan selustaan, jonne viiletti Joona Peltoniemi. Joona pelasi pallon toisesta kosketuksesta matalana maalinedustalle, missä kiirehti ensimmäisenä Benjamin Rintala. "Benu" tuplasi Akatemian johdon viimeistelemällä kylmästi muutamasta metristä.

- Ottelun alku oli meille vähän vaikea, tehtiin aika vaikeaksi itsellemme tämä juttu. Toisaalta meillä oli avauskokoonpanon keski-ikä 18 vuoden hujakoilla, että ymmärrettävästikin tekemisen taso ailahtelee välillä jopa pelien sisällä. Eka jakson edetessä päästiin hyvin pelin päälle ja tehtiin kaksi hienoa, ottelusuunnitelman mukaista maalia. Pystyttiin hyökkäämään aika monipuolisesti, mutta ennen kaikkea puolustettiin todella hyvin ja tarkasti, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toiselle jaksolle Akatemia tuli huomattavasti ensimmäistä paremmin. Kotijoukkue ei saanut oikein missään vaiheessa aikaan selkeää kirivaihdetta. On varmaan myös todettava, ettei Akatemia antanut tänään siihen edes mahdollisuutta. Ensimmäisen vartin ajan vierasjoukkue puolusti todella hyvin ja ensimmäiseen jaksoon erona oli se, että nyt Akatemia myös voitti ison osan kaksinkamppailuista. Varsinkin puolustuslinjan toiminta näissä tilanteissa oli jopa ihailtavalla tasolla, samoin kuten myös keskialueen keskustan pelaajilla.

Akatemia pystyi pelaamaan sateen kastelemalla, mutta kumminkin hyväkuntoisella nurmikentällä aikaa pois kellosta suhteellisen tehokkaasti ja toinen jakso pelailtiinkin pääosin vastustajan kenttäpuoliskolla. Aika ajoin tunteet kuumenivat ottelussa varsin erikoisia tuomioita jakaneen Vahidin Bajicin vihellyksistä tai viheltämättä jättämisistä. Nämä eivät kumminkaan onneksi ottelun kulkuun juuri vaikuttaneet. Ehkäpä räikein ylilyönti tuli kotijoukkueen Belmin Besiciltä, joka jo kertaalleen varoitettuna ajeli Henri Iivosen jaloille pari-kolme sekuntia myöhässä. Jostain kumman syystä hän kumminkin välttyi toiselta varoitukselta ja sen myötä ulosajolta.

Ottelun loppua kohti edetessä NIK joutui nostamaan ryhmitystään ja muovaamaan formaatiotaan. Tämä ei tuonut kotijoukkueen todennäköisesti haluamaa hallintaa, vaan Akatemia alkoi löytää enemmän ja enemmän väyliä maalintekopaikoille. Joonas Paananen pujotteli useammankin kerran itsensä maalintekopaikkoihin, mutta pari ensimmäistä yritystä painuivat ohi maalin ja kolmannen Ramic torjui ilmiömäisesti Joonaksen karattua läpiajoon. Myös Benjamin Rintalalla oli mahdollisuus lisätä maalisaldoaan toisella jaksolla, mutta näissä yrityksissä "Benun" ruuti oli aiemmasta poiketen märkää. Viimeisen kymmenminuuttisen pääosin fiksu pelaaminen ei antanut kotijoukkueelle minkäänlaisia mahdollisuuksia kavennusmaalin hakemiseen ja näin Akatemia kuittasi hyvän esityksen jälkeen itselleen kolme sarjapistettä.

- Pystyttiin tänään pelaamaan varmaankin kauden tasapainoisin ottelu. Ei se edelleenkään ollut täysin ehjä ysikymppinen hieman haastavan alun vuoksi, mutta parempi kokonaisuus kuin aikaisemmin tällä kaudella. Vastustajalla taisi olla pari kulmaa, mutta muuten pidettiin heidät poissa maalintekopaikoilta. Meillä oli suhteellisen tehokas parikymppinen ensimmäisellä jaksolla, mutta toisella ei saatu sitten enää sisään mistään. Kumminkin kollektiivin esitys varsinkin puolustussuuntaan takasi sen, ettei meillä varsinaisesti ollut mitään hätää ottelussa, Lyyski kertoo.

Erityisesti Akatemian valmennusta ilahdutti pitkien poissaolojen jälkeen kentälle palanneiden pelaajien esitykset sekä muutaman pelaajan kauden ensimmäiset peliminuutit. Varsinkin keskikentän Axel Lindholmille sekä Jouni Ahvenkoskelle on ollut tilausta, kun rinki on ollut käymässä pieneksi monien poissaolojen myötä.

- Jouni ja Axel tuovat sekä kokemusta että osaamista meidän joukkueeseen. Jouni on pallon kanssa yksi tämän sarjan parhaita pelaajia ja Axeli puolestaan on sellainen pelaaja, jota meillä ei ole aikaisemmin ryhmässä ollut. Hän osaa olla sopivan ilkeä kentällä. Heidän lisäkseen Valtteri Pinola oli parisen viikkoa sivussa ja tänään vähän puskista avaukseen, mutta täytyy sanoa, että hän oli kyllä hyvä. Sitten me ollaan hiljalleen saamassa myös Elias Mikkolaa lähemmäksi pelikuntoa. Kaikki tämä lisää kilpailua pelipaikoista ja toivotaan, että se näkyy myös harjoituskentällä, Lyyski päättää.

Seuraavan kerran Akatemian otteita pääsee seuraamaan Keskuskentälle, kun ensi viikon keskiviikkona vieraaksi saapuu VPV Vaasasta.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Jaakko Juvila, Atte Kangas (68. Miko Tornikoski), Akseli Matilainen, Valtteri Pinola, Lenni Länsipää, Henri Iivonen, Jesper Ojala (62. Jouni Ahvenkoski), Joonas Paananen, Benjamin Rintala (77. Axel Lindholm), Joona Peltoniemi (68. Valtteri Palosaari).

NIK

0 - 2

(0-2)
20'MaaliRintala Benjamin
43'MaaliRintala Benjamin