23
KES
18.30
Akatemia, Miesten Kolmonen

KPV Akatemia - FC Ylivieska  5 - 0

Keskuskenttä TN

FC Ylivieska Akatemian vieraaksi torstaina

Akatemia pelaa viikon ottelunsa Keskuskentällä torstaina, jolloin vieraaksi saapuu uusi tuttavuus Ylivieskasta. FC YPA:n raunioille perustettu FC Ylivieska on joukkue, jota ei ole aikaisemmin kohdattu aikuisten sarjoissa kertaakaan. Ottelu Keskuskentällä on loistavaan aikaan, sillä torstaina klo 18:30 alkavan ottelun jälkeen sekä pelaajien, taustojen että yleisönkin on hyvä rauhoittua ja siirtyä juhannuksen viettoon.

Torstaina vieraaksi saapuva FC Ylivieska on sinällään uusi tuttavuus Akatemialle, ettei vastaavalla nimellä operoivaa seuraa ole kertaakaan kohdattu aikaisemmin. Sen sijaan FCY:n edeltäjä, FC YPA, on kohdattu miesten sarjoissa useampaankin otteeseen. Kiihkeimpinä muistoissa ovat ehkä kohtaamiset aivan edustustasolla saakka 2010-luvun puolivälissä, jolloin silloinen YPA tavoitteli tosissaan jopa nousua I-divisioonaan. Nämä panostukset sittemmin hieman verottivat seuratoimintaa ja loppujen lopuksi FC YPA:n toiminta ajettiin alas kokonaisuudessaan. Onneksi tilalle perustettiin kumminkin välittömästi FC Ylivieska ja näin paikallisille lapsille ja nuorille on edelleen ollut alueella jalkapallon erikoisseura. FC Ylivieska aloitti alimmalta mahdolliselta sarjatasolta ja on sieltä noussut periaatteessa nousu per kausi tahtia aina Kolmoseen saakka. Viimeisin nousu tosin tuli kabinettipäätöksellä, kun Palloliitto nosti FC Ylivieskan kauden päätteeksi Nelosen toiselta sijalta Kolmoseen täydennysmenettelyn kautta.

Tällä kaudella FC Ylivieskalla on ollut hieman vaikeaa ja nuorta joukkuetta on kuritettu välillä kohtuuttomankin paljon. Varsinkin Vaasan ja Keski-Pohjanmaan yhdistetyssä Kolmosessa taso on osalla joukkueista niin kova, ettei pelkillä junioripelaajilla heitä vastaan ole oikein nokan koputtamista. Ilmeisesti juuri tämä on käynyt pääosin nuorilla pelaajilla edustustoimintaa pyörittävän Ylivieskan kohtaloksi, sillä alkukauden otteluista Ylivieska ei ole vielä onnistunut nappaamaan pistettäkään. Toki sen verran on Ylivieskassa tilanteeseen reagoitu, että vanha pelastaja, Dragan Pejic, on jälleen kutsuttu Pohjois-Pohjanmaalle tekemään tulosta. Aikaisemmin II-divisioonassa ylivieskalaisia valmentanut Pejic nähdään varmasti kentällä myös Kokkolassa torstaina.

- FC Ylivieskalla on aika nuori joukkue, kuten meilläkin. Pejicin hankinta tuo tiettyä rutiinia joukkueeseen, mutta pääosin heilläkin on todella nuori porukka kasassa. Toki siellä on sitten myös entisiä ypalaisia, joilla löytyy kokemusta ihan Kakkosesta saakka, mutta pääpaino on alueen nuorissa pelaajissa. Kokoonpanoja seuraamalla on huomannut sen, että paljon sielläkin on vaihtuvuutta otteluiden välillä, kokoonpano elää koko ajan, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Akatemiassa on myös selkeä näkemys tulevan vastustajan tasosta ja varsinkin yhtäläisyyksiä on ollut helppo poimia joukkueiden väliltä. Sarjajumbona tällä hetkellä oleva ylivieskalaisporukka on nähty pariinkin otteeseen ja takki auki torstain otteluun ei ole missään nimessä varaa lähteä. Kuten ei mihinkään muuhunkaan otteluun tässä sarjassa.

- Ylivieska on sarjasijoitustaan parempi joukkue. Pyrkivät pelaamalla tuomaan pallon aina viimeiseen linjaan saakka, aivan kuten mekin. Parissa näkemässäni ottelussa he ovat pystyneet viemään peliä pitkiäkin jaksoja ihan kärkiporukoitakin vastaan, mutta sitten syöttö-, sijoittumis- tai muut vastaavat virheet ovat muuttaneet pelin suunnan ja omissa on soinut niiden jälkeen. Ihan kuten meilläkin. Nämä ovat aika tyypillisiä juttuja nuorille joukkueille, niin heille kuin meillekin, Lyyski kertoo.

Akatemialla on allaan kauden toistaiseksi heikoin suoritus, kun se hävisi Vaasassa tylysti VPS Akatemialle selkein numeroin. Kotijoukkueena tuossa ottelussa toiminut "Vepsu" ei jättänyt juurikaan jossiteltavaa ja vei ansaitusti kaikki pisteet viikko sitten pelatusta ottelusta. Akatemia kärsi tuossa ottelussa kovemman luokan kokoonpano-ongelmista, sillä laskentatavasta riippuen kokoonpanosta puuttui peräti 9 pelimiestä erinäisten syiden vuoksi. Tilanteen toivotaan paranevan torstaihin mennessä.

- Vaasan reissu oli haastava ihan valmistautumisesta lähtien. Ei saatu täysipainoisia joukkueharjoituksia raavittua kasaan oikeastaan ainoatakaan, kun poissaoloja oli niin paljon. On niitä tulevassakin ottelussa, mutta perusrunko pitäisi olla laajemmin kasassa torstaina. Vaasassa jouduttiin laittamaan kentälle liian monta pelaajaa, joilla on todella rikkonainen harjoittelutausta ja vielä oudoille pelipaikoille. Se näkyi tietenkin, mutta kyllä me siihen yksinkertaiseen seikkaan kaaduttiin, että "Vepsu" oli meitä parempi. Nyt meillä on hyvä mahdollisuus päästä kuittaamaan tuo tappio kotikentällä ja siihen laitetaan kaikki keskittyminen, Lyyski kertoo.

Akatemia on päässyt harjoittelemaan Vaasan reissun jälkeen kolme kertaa ja harjoittelee vielä ennen ottelua pari kertaa. Harjoituksissa on ollut todella heikosti pelaajia ja jo senkin vuoksi on tärkeää, että rivit saadaan tätä ottelua silmällä pitäen kasattua mahdollisimman nopeasti. Poissaolijoita toki on tästäkin ottelusta, mutta ei ihan yhtä paljoa kuin aiemmin.

- Meillä oli edelleen haasteita loppuviikosta saada harjoituksiin pelaajia. B-junioreilla oli lauantaina SM-karsinta ja tämän päälle meillä on ollut jonkinlainen flunssa-aalto joukkueessa. Noin kymmenellä pelaajalla ei kovin kummoisia harjoituksia pidetä taktisessa mielessä. Pitää kumminkin nostaa hattua paikalla olleille pelaajille, ilmapiiri on ollut harjoituksissa kumminkin ihan hyvä. Pakkasen puolelle menee Henri Iivosen loukkaantuminen, joka pitää "Henkan" sivussa torstaina. Arttu Möttönen jatkaa edelleen loukkaantuneiden listalla, kuten myös todennäköisesti kapteeni Valtteri Palosaari. Valtteri Pinola missaa vielä tämän ottelun lomareissun vuoksi ja Atte Kankaan työvuoroja selvitellään. Muita poissaoloja ei pitäisi olla, mikäli kaikki menee nyt alkuviikosta putkeen, Lyyski avaa.

Torstain ottelu on omiaan avaamaan keskikesän juhlana tunnetun juhannuksen vieton. Parhaaseen aikaan hienoissa puitteissa pelattavan ottelun toivoisi herättävän paikallisia futisihmisiä liikkumaan sankoin joukoin kohti Keskuskenttää torstai-iltana. Pelin jälkeen jokainen voi sitten tahollaan rauhoittua hetkeksi arjen kiireiden keskellä.

- Ilman muuta toivomme paikalle paljon yleisöä, ihan Ylivieskasta saakka. Kyllä meidänkin joukkue kaipaa paikallisten tukea ja nämä ovat katsojille viihdyttäviä pelejä. Ironisesti voisi todeta, että kun vastakkain ovat 16 ja 22 maalia päästäneet joukkueet, niin varmaan uskaltaa jonkinlaisen maalitakuun otteluun antaa. Katsotaan vielä jos saadaan seuran puolelta tämän ja keskiviikon edustuksen ottelun tiimoilta jonkinlainen paketti kasaan, Lyyski päättää.

Akatemia vs. FC Ylivieska, torstaina 23.6. klo 18:30 Keskuskentällä.

Tervetuloa!