9
HEI
15.00
Akatemia, Miesten Kolmonen

KPV Akatemia - Esse IK  2 - 2

Keskuskenttä TN

Akatemia nousi lopussa tasapeliin

Akatemia sekä Esse IK tasasivat pisteet Kolmosen lauantain ottelussaan. Akatemia ehti jo menettää taukojohtonsa, mutta väänsi lopulta ottelun tasoihin varsin merkillisen ottelun päätteeksi. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Henri Iivonen sekä Johannes Moilanen.

Ottelun ensimmäinen viisiminuuttinen oli Akatemialle hieman vaikeahko ja vierasjoukkueena esiintynyt Esse IK sai omalla suoraviivaisella pelaamisellaan tuotettua hieman ongelmia kotijoukkueelle. Muutaman kulmapotkun Akatemia kumminkin selvitti mallikkaasti ja sen jälkeen kotijoukkuekin pääsi mukaan otteluun aivan eri tavalla.

Ensimmäisen vartin jälkeen Akatemia siirtyi ottelussa kuskin paikalle ja alkoi luomaan painetta myös Essen päätyyn. Mitään älyttömän vaarallista ei saanut kotijoukkuekaan luotua ja suurin osa esimerkiksi Johannes Moilasen tai Henri Iivosen antamista kulmapotkuista päätyi loppujen lopuksi Esse-veskari Joakim Lönnqvistin hanskoihin. Pelillisesti Akatemia ei kumminkaan pystynyt kaikkein parastaan esittämään, vaikka väyliä etenemiseen löytyikin ihan hyvin. Loppujen lopuksi se viimeinen syöttö oli laadultaan heikko tai sitten vastaanotto epäonnistui.

Pian vartin täyttymisen jälkeen Akatemia siirtyi ottelussa johtoon komealla tavalla. Johannes Moilasta rikottiin noin 25 metriä maalista ja Henri Iivonen pamautti pallon vapaapotkusta komeasti maalin etuyläkulmaan jättäen Lönnqvistin täysin ilman mahdollisuuksia. Osuma menisi heittämällä mihin tahansa koosteeseen.

Maalin jälkeen Akatemia pystyi pelaamaan palloa pääosin keskustan kautta, mutta noin yleisesti katsottuna otteita leimasi pieni huolimattomuus sekä tietynlainen hätäily, Lieko tämä sitten syynä siihen, että vierasjoukkue Esse IK pääsi pari kertaa kontraamaan suht vaarallisesti kotijoukkueen huolimattoman pelaamisen johdosta.

Kovasti vaivoista sekä poissaoloista kärsinyt kotijoukkue koki kovia vielä ennen taukovihellystä, kun maalillaan hyvin esiintynyt Onni Tynjälä kolattiin kunnolla sen jälkeen kun hän oli vanginnut keskityspallon itselleen. Tuloksena oli aika ikävännäköinen nilkkavamma ja todella pahasti linkuttanut nuori maalivahti.

- Ensimmäinen jakso oli meiltä jälkimmäistä parempi. Pelissä oli jonkinlainen rakenne ja pystyttiin tekemään niitä asioita, joita perjantaina kävimme treeneissä läpi. Toki laatu tekemisessä oli vähän heikko ja reagointi tapahtumiin kentällä oli aika huonoa, mutta mielestäni olimme ehkä pykälän verran enemmän pallossa ja pelin virtaus oli sellainen kun me haluamme, totesi Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toisen jakson alku mentiin tasaisissa merkeissä ensimmäisen kymmenminuuttisen osalta. Akatemian pelaamista vaikeutti aika paljon se, että maalilla seisoi kaveri, joka ei oikein voinut millään mittarilla ottaa osaa kotijoukkueen pelaamiseen. Tosin eipä vierasjoukkueellakaan ollut asiaa vaarallisimmille maalintekopaikoille.

Esse IK nousi tasoihin vajaan tunnin kohdalla täysin vaarattomalta näyttäneestä tilanteesta. Pitkä ristipallo ajautui André Sandströmille, joka ohjasi sen maaliin todella pienestä kulmasta. Epäilemättä on selvää, että edes puolikuntoisena maalivahti Tynjälä olisi tämän torjunut, mutta tällä kertaa pallo painui maalin takakulmaan. Tämän jälkeen Akatemia oli pakotettu vaihtoon, jossa toisen maalivahdin puuttuessa kenttäpelaajana paremmin tunnettu Matias Åberg asteli maaliin.

Tasoitusmaalin jälkeen Esse sai tekemiseensä uutta puhtia ja peli kääntyi varsin nopeasti aina riiston jälkeen kohti kotijoukkueen maalia. Valtaosan näistä tilanteista pystyi kumminkin kotijoukkueen puolustuslinja hoitamaan ilman isompia ongelmia. Ja pisimmälle lähteneet pystypallot puolestaan poimi "maalivahti" Åberg. Kotijoukkueen pelaaminen puolestaan meni lukkoon useamman vaihdon myötä ja varsinkin kun pelinteko-osastolta putosi muun muassa Iivonen.

- "Henkka" sai aika ruman taklauksen ilmeisesti pohkeeseen ja jouduttiin siinäkin tekemään täysin suunnittelematon vaihto. Tänään kävi muutenkin vähän niin, että esimerkiksi Axel Lindholm, Johannes Moilanen sekä Pietro Kytölaakso joutuivat pelaamaan useampaakin eri pelipaikkaa, kun koko ajan oli joku kipeänä tai vaihtokunnossa. Ei ihmekään, että pelaaminen meni vähän sekaisin, Lyyski kertoo.

Loppua kohti mentäessä asetelmat olivat sinällään kääntyneet päälaelleen, että Esse vei ottelun viimeistä kymmenminuuttista aika selvästi ja kotijoukkue koitti rimpuilla vastaan sen minkä pystyi. Vääjäämättömältä näyttänyt vierasjoukkueen johtomaali syntyi sitten loppujen lopuksi 86. minuutilla kulmapotkusta, jonka pääsi puskemaan maaliin Carl Strang. Sinällään harmillinen osuma, sillä hallinnastaan huolimatta Esse ei juurikaan pystynyt maalintekopaikkoja luomaan.

Akatemia sai kumminkin jostain kaivettua vielä sen verran sisua koneisiinsa, että aivan ottelun lopussa nähtiin komeasti sivurajaheitosta rakennettu tasoitusosuma. Jaakko Juvila, Wegye Wegye sekä Johannes Moilanen rakentelivat tilanteen siihen malliin, että "Watse" pääsi pelaamaan pallon rangaistusalueen sisään Moilaselle. Moilanen otti pari hallittua kosketusta ja ampui komean kierteisen pallon takakulmaan jättäen Lönnqvistin toistamiseen ilman mahdollisuuksia maalillaan.

- Kyllä tulos on varmaan aika oikeudenmukainen, me oltiin eka jaksolla niskan päällä ja Esse toisella. Kummallakaan ei oikein ollut kovin kummoisia maalintekopaikkoja, eli siihen nähden neljä maalia tähän otteluun on aika paljon. Olen tyytyväinen siihen pieneen tasonnostoon, joka tuli vastustajan johtomaalin jälkeen. Sillä sekä loppuun asti pelaamalla saimme sitten vielä tasoitusmaalin aikaiseksi. Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että aika paljon jäi vielä henkilökohtaisella tasolla parannettavaa tulevaisuuteen, Lyyski summaa.

Akatemia jää ottelun jälkeen vajaan viikon mittaiselle harjoitustauolle ja varmaan ihan hyvä niin, sillä aikaisempien poissaolijoiden listaan tuli tänään taas pari lisänimeä Tynjälän sekä Iivosen loukkaantumisten myötä. Varsin kovia kokenut miehistö on nyt siinä mallissa, ettei jäljellä olevalla pelaajamäärällä ole edes järkevää harjoitella, Nyt pelaajista moni saa tarvitsemaansa aikaa vammojen sekä sairauksien paranteluun.

- En ole kyllä aikaisemmin ollut tällaisessa mukana. Meillä on käytössä periaatteessa parikymmentä pelaajaa, 2005 syntyneet mukaan luettuna noin 25 pelaajaa ja heistä on täydessä pelikunnossa tällä hetkellä 12 pelaajaa. Myös edustusjoukkue pelaa pienellä ringillä, niin ei sieltäkään voi liikaa pelaajia meille antaa. Ihan järjetön määrä sairasteluita sekä loukkaantumisia on nyt kertynyt tässä alkukauden aikana. Kyllähän se näkyy kun harjoituksissa on kymmentä pelaajaa paikalla, siinä ei paljoa pelillisiä hienouksia käydä läpi. Osa sitten huilaa motivaation puutteen takia, heille ei ikävä kyllä oikein ymmärrystä riitä, kun loukkaantumisista kärsivät pelaajat joutuvat urakoimaan. Kaiken huippu oli nyt Onnin loukkaantuminen, meillä on hänen jälkeen seurassa käytettävissä yksi terve maalivahti ja hänkin on edustuksen Sergey Lazarev. Toivottavasti joitain liikkuja nähdään seuran osalta. Meidän on pakko huilata, ettei tule enää lisää vammoja ja poissaolijoita, Lyyski puhisee.

Tauko tulee siis Akatemian osalta varsin hyvään saumaan.

Akatemian kokoonpano:

Onni Tynjälä (61. Matias Åberg), Jaakko Juvila, Elias Mikkola, Miko Tornikoski (85. Valtteri Pinola), Atte Kangas (73. Kim Salonen), Axel Lindholm, Henri Iivonen (73. Valtteri Palosaari). Arttu Manninen (61. Tino Hautamäki), Pietro Kytölaakso, Wegye Wegye.

Tilastot

2 - 2

Esse IK
(1-0)
15'MaaliIivonen Henri
57'MaaliSandström André
88'MaaliStrang Carl

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola