Akatemia, Miesten Kolmonen

KPV Akatemia - NIK  4 - 0

Keskuskenttä TN

Akatemialle komea voitto

Akatemia voitti lauantain Kolmosen ottelussaan vieraaksi saapuneen NIK:n selkein 4-0 (1-0) lukemin. Tasaisen alun jälkeen kotijoukkueen voidaan sanoa olleen ottelussa parempi. Akatemialle ottelussa maalasivat Valtteri Palosaari, Johannes Moilanen, Atte Kangas sekä Pietro Kytölaakso.

Otteluun vahvan kokoonpanon jalkeille saanut NIK näytti ottelun alussa sen, että he pelaavat tosissaan sarjapaikkansa puolesta. Ykkösen Jarosta mukaan saadut Aron Bjonbäck sekä Benjamin Sandnäs sekä JBK:ssa Kakkosen pelejä vyölleen kerännyt Juuso Öst olivat tähän otteluun pukeneet ylleen NIK:n peliasun.

NIK pystyikin alussa varsin tasaväkiseen pelaamiseen Akatemian kanssa ja pystyi luomaan muutaman maalintekopaikan, mutta Tomas Kulan vapaapotkun Akatemian veskari Antti Vironen liimasi varmasti hanskoihinsa. Belmin Besicin laukaus rankkarialueen rajan takaa puolestaan painui karkeasti yli maalin.

Pienten käynnistysvaikeuksien jälkeen Akatemia pääsi peliin mukaan ja pystyi viemään ottelua ensimmäisen vartin jälkeen. Kauaa ei johtomaaliakaan tarvinnut tämän jälkeen odotella, sillä sellainen nähtiin ottelun 18. minuutilla. Akatemia rakensi nopeasti keskeltä tilanteen, jossa Johannes Moilanen pääsi kääntymään pallon kanssa ja vapautti oikea-aikaisen pystyjuoksun tehneen Valtteri Palosaaren läpiajoon. Muutaman nopean kosketuksen "Vade" sijoitti pallon varmasti ohi NIK-veskari Jasmin Ramicin.

Maalin jälkeen Akatemia pystyi hallitsemaan peliä NIK:n tyytyessä vastaiskuihin, Pietro Kytölaaksolle aukesi muutama maalipaikkakin, mutta ensimmäinen yritys hankalasti pomppineesta pallosta jäi hieman vaisuksi ja toinen laukaus pienestä kulmasta päätyi Ramicin torjuntaan. Kertaalleen Akatemia sai pallon maaliinkin, mutta NIK:n pelaajan omaan maaliin ohjaama keskitys tulkittiin paitsioksi, vaikkei Akatemian pelaajia pallon kulkuväylällä ollutkaan. Kytölaaksolle aukesi vielä kolmaskin paikka kun seinäpeli Tino Hautamäen kanssa vapautti "Pietun" laukaisupaikkaan. Kytölaakson laukauksen Ramic pystyi kumminkin torjumaan kulmaksi.

Varsin tarkasti pelatun ensimmäisen jakson loppupuolella ei mitään kauhean vaarallista nähty kummaltakaan joukkueelta. Akatemia piti paljon palloa, mutta murtautuminen vastustajan selustaan tuotti ongelmia. Toisaalta NIK ei päässyt pelaamaan murtautumispaikkoihin juuri ollenkaan. Kovinkaan montaa mahdollisuutta maalintekoon ei ensimmäisen jakson lopulla nähty,

- Ottelun alku oli meiltä aika varovainen ja pelin tärkeys ehkä vähän näkyi. Alun jälkeen saatiin omaa pelaamista vapautuneemmaksi ja uskallettiin pelata palloa prässin taakse ja välillä vähän ahtaisiinkin paikkoihin. Vaikeuksia oli myös puolustuspelaamisen organisoinnissa, emmekä saaneet vastustajan avaamista ihan toivotulla tavalla kiinni, mutta sekin korjaantui toiselle puoliajalle, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toisen jakson alkuun Akatemia tuli niin ikään hieman varovaisesti, mutta jälleen muutaman minuutin pallottelun jälkeen kupletin juoni alkoi käydä selväksi. Kotijoukkue vei peliä ja sai luotua hyviä aihioita maalintekoon jonkin verran. Selkeästi parantunut yläalueiden puolustuspelaaminen mahdollisti sen, että Akatemia sai suhteellisen hyvän määrän riistoja keskialueella tai viimeistään Valtteri Pinolan sekä Miko Tornikosken johtamassa puolustuslinjassa. Muutama tällainen tilanne avasi kotijoukkueelle mahdollisuuksia, mutta Tino Hautamäen syötöstä maalintekoa kokeilemaan päässeen Pietro Kytölaakson laukaus painui hieman ohi NIK-maalin.

Reilun kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen Akatemia siirtyi kahden maalin johtoasemaan komean sommitelman päätteeksi. Keskialueella riistetyn pallon jälkeen kotijoukkue lähti nopeaan hyökkäykseen, joka pelattiin Valtteri Palosaaren kautta Pietro Kytölaaksolle. "Pietu" vapautti taustalta nousseen Johannes Moilasen nokikkain NIK-veskari Ramicin kanssa ja Moilanen taiteili pallon tyylikkäästi yli Ramicin.

Heti maalin jälkeen NIK oli lähellä kaventaa, kun matalana pelattu kulmapotku jäi elämään Akatemian maalinedustalle ja Juuso Öst pääsi kokeilemaan osumatarkkuuttaan noin kuudesta metristä. Tämän pystyi kumminkin Akatemian maalilla varmasti esiintynyt Antti Vironen reflekseillään torjumaan. Myös Belmin Besic pääsi kertaalleen kokeilemaan keskityspallon jälkeen, mutta tämän laukauksen blokkasi kentän ehdottomiin hahmoihin kuulunut Valtteri Pinola.

Akatemian toinen maali tuntui tuovan otteluun selkeästi lisää vauhtia ja kun NIK oli pakotettu nostamaan ryhmitystään, niin Akatemiallekin alkoi löytymään tiloja kentällä. Usein ne tilat löytyivät NIK-puolustuksen selustasta ja sinne Akatemia iskikin aika surutta. Pietro Kytölaakso ja Jonatan Tynkkynen rakentelivat Johannes Moilaselle erinomaisen paikan kasvattaa päivän maalisaldoaan, mutta avopaikasta lähteneen laukauksen tielle ehti tällä kertaa NIK-vahti Ramic.

Kentälle Valtteri Palosaaren tilalle tullut Kim Salonen oli lisätä Akatemian johtoa jo heti ensimmäisellä kosketuksellaan, kun komeasti läpi kentän rakennettu hyökkäys pelattiin oikealla viilettäneelle Atte Kankaalle. Kankaan hyvä ja matala keskitys ei kumminkaan ihan osunut "Kimin" askelmerkkeihin.

Reilut kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa kentällä nähtiin erikoinen tapahtumasarja, jossa vierasjoukkueen kertaalleen varoitettu Belmin Besic tuli rumasti kyynärpää edellä Miko Tornikosken niskaan. Besic sai tilanteesta toisen keltaisen kortin, punaisen ja sitten vielä keltaisen, joista viimeinen kortti jäi voimaan ja jostain ihmeen syystä Besic sai vielä muutaman minuutin jatkaa kentällä ennen kuin katsomosta saatu varma tieto ulosajon aiheellisuudesta tavoitti myös tuomarin ja Besic ajettiin kentältä pari minuuttia tämän jälkeen.

Alivoimalle joutuminen ei varsinaisesti vierasjoukkueen hyökkäysintoa laannuttanut, vaan NIK pyrki edelleen hyökkäämään ja hakemaan kavennusosumaa. Näistä syntyi kotijoukkueelle aika paljon saumoja, joista 83. minuutilla yhden hyödynsi pitkästä aikaa pelihommissa mukana ollut Atte Kangas. Akatemia purki NIK:n vapaapotkun laitaan, josta Johannes Moilanen pelasi sen Jonatan Tynkkyselle. "Tynen" keskitys löysi taka-alueelta Atte Kankaan, joka otti pallon haltuun ja pamautti sen vasurillaan rankkarialueen rajalta komeasti etukulmaan ohi Ramicin.

Vielä ottelun lopussa Akatemia kaunisteli numeroita, kun ottelun viimeisen minuutin aikana Pietro Kytölaakso pelattiin karkumatkalle puolesta kentästä. Pitkän kuljetuksen päätteeksi "Pietu" sijoitti pallon varmasti maalin etukulmaan ohi Ramicin ja maalasi näin taululle loppulukemiksi 4-0. Vähintään yhtä sykähdyttävä hetki nähtiin heti perään Akatemian päädyssä, kun pienen nukahduksen jälkeen vierasjoukkueen Sebastian Pelkkikangas pääsi karkuteille ja oli Antti Virosen suorittaman torjunnan jälkeen sijoittamassa irtopalloa tyhjään maaliin, kunnes paikalle saapui Valtteri Pinola, joka liukui pallon kulmaksi viimehetkellä. Erinomainen esimerkki loppuun saakka pelaamisesta.

- Nousujohteinen esitys meiltä tänään ja ansaittu voitto. Puhuttiin ennen peliä siitä, millainen esitys tänään tarvitaan voittoon ja sellainen mielestäni saatiin aikaiseksi. Oltiin todella hyvällä työmoraalilla liikkeellä ja yhtenäinen joukkue läpi koko ottelun. Joukkueen voitto. Meillä oli varmasti yksi kauden kokeneimpia joukkueita tänään, kun kentällä oli parhaimmillaan neljä 1990-luvulla syntynyttä pelaajaa, he toivat sen tietyn lisän ja ennen kaikkea ohjaamisen kentälle mm. Miko Tornikosken avulla, Lyyski summaa.

Akatemia kasvatti voitollaan eroa putoamisviivan alla olevaan NIK:n taas kolmella pisteellä, nyt eroa joukkueiden välillä on 13 pistettä ja pelejä on pelaamatta vielä kuusi kappaletta. Matemaattisesti tietenkin kaikki on edelleen mahdollista. Voittonsa myötä Akatemia nousi sarjataulukossa kuudennelle sijalle ja tasaisessa sarjassa useampi joukkue on keskivälin paikkeilla muutaman pisteen sisällä.

Seuraavan kerran Akatemia on kehissä ensi viikon torstaina, jolloin se matkustaa Vaasaan VPV:n vieraaksi.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Jonatan Tynkkynen (88. Akseli Mikkola), Valtteri Pinola, Miko Tornikoski, Matias Åberg, Axel Lindholm (46. Atte Kangas), Henri Iivonen, Johannes Moilanen, Tino Hautamäki (86. Nante Korkatti), Pietro Kytölaakso, Valtteri Palosaari (73. Kim Salonen).

(1-0)
18'MaaliPalosaari Valtteri
83'MaaliKangas Atte
93'MaaliKytölaakso Pietro