Akatemia, Länsi kolmonen

KPV Akatemia - VPS Akatemia  1 - 0

Kokkola, Keskuskenttä

KPV vei Akatemioiden kohtaamisen

KPV Akatemia sai sunnuntai-illan vieraakseen vastaavanlaisen virielmän Vaasasta, kun Kolmosen otteluun vastaan asteli VPS Akatemia. Kahden akatemiajoukkueen kohtaamisen vei lopukta kotijoukkue KPV lukemin 1-0 (0-0). Kotijoukkueen ja ottelun ainoan iski vastahyökkäyksen päätteeksi Pietro Kytölaakso ottelun 65. minuutilla.

Lähtlökohdat otteluun olivat hienot, sillä Keskuskentälle hiljattain asennettu tekonurmi tarjosi loistavat puitteet hienolle jalkapalloillalle. Ja sellainen saatiinkin. Vieraaksi saapunut VPS Akatemia oli nimittäin sen verran panostanut kokoonpanoonsa että mukaan oli otettu edustusjoukkueen päävalmentaja Christian Sund sekä noin puolet avauskokoonpanosta. Tämä kuitenkin lähinnä hymyilytti kotijoukkueen riveissä, sillä sitä osattiin odottaa.

- No joo, ymmärrettiin asia kun huomattiin että VPS oli siirtänyt Ykkösen avaustaan eteenpäin. Osattiin odottaa useampaa apua edustusjoukkueesta Akatemian puolelle ja olihan niitä siellä useampikin. Mutta toisaalta meilläkin oli kolme ja veskari, niinhän nämä hommat toimii, avaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

VPS tuli otteluun hyvällä jalalla ja pakotti kotijoukkueen puolustusasemiin ensimmäisen vartin aikana. Vierailija liikutti komeasti palloa ja pyrki jarkuvasti luomaan ylivoimia laitakaistoille. "Vepsu" sai pidettyä palloa pitkiäkin aikoja kotijoukkueen kenttäpuoliskolla, mutta ottelun ensimmäinen maalintekopaikka avautui kotijoukkueen Pietro Kytölaaksolle, joka kumminkin nousunsa ja puolittaisen läpiajonsa päätteeksi ampui pallon hieman etukulmasta ohi vaasalaismaalin.

- Meillä oli tosi isoja ongelmia merkkauspelaamisen kanssa ja VPS pääsi jatkuvasti liikuttamaan palloa keskustan kautta laidalta toiselle. Keskialueen pelaajat eivät oikein löytäneet merkattaviaan ja oltiin jatkuvasti myöhässä. Turhauttavaa sinällään kun juuri tätä asiaa korostettiin ottelupalaverissa kun tiedettiin että vastustaja on hyvä pallollinen joukkue, Lyyski kertoo.

Avausjakso tasoittui hieman loppua kohden ja kotijoukkuekin pääsi enemmän palloon kiinni, tosin kovinkaan vaarallisia maalintekopaikkoja ei kotijoukkue saanut aikaiseksi. Ei niitä tosin vierailijallekaan siunaantunut kuin yksi, mutta Fabrice Gatambiye ampui pallon läpiajonsa päätteeksi taivaan tuuliin. Loput puolittaiset tilanteet KPV-puolustus hoiteli varmasti maalivahti Teppo Marttisen johdolla.

Puoliajalla Akatemia joutui vaihtamaan kapteeni Mikael Nisulan pois ja selkäkivuista kärsineeen kipparin tilalle tuli Wegye Wegye. Tämä ja Akseli Matilaisen siirtäminen keskikentälle toivat hieman lisää liikettä kentälle ja puolustuspelaaminen oli pykälän nöyrempää ja organisoidumpaa. Tämän myötä vierailijan pelaaminen hankaloitui ja kotijoukkue alkoi saamaan pallonriistoja jos vaasalaisten kenttäpuoliskolla. Muutamaa vaarallista vastaiskua ei kuitenkaan kotijoukkueen toimesta pystytty hyödyntämään ja näin ottelu eteni kohtuu tasaisissa merkeissä aina tunnin kohdalle saakka.

Laajalla arsenaalilla läpi ottelun hyökännyt VPS Akatemia alkoi rummuttamaan palloa kotijoukkueen päätyyn enemmän ja enemmän pelikellon edetessä tunnin kohdalle. Edelleenkin Akatemian nöyrä puolustuspelaaminen piti vierasjoukkueen maalintekopaikat minimissä, mutta toisaalta oma pallollinen pelaaminen sekä maalipaikkojen luominen loistivat poissaolollaan pitkien puolustusjaksojen jäljiltä.

Otelun 65. minuutilla kuitenkin tapahtui se, mitä vaasalaisriveissä varmaankin pelättiin. Nimittäin Akatemia siirtyi ottelussa johtoon. Kotijoukkue katkaisi vastustajan hyökkäyksen ja vastaiskun päätteeksi pallo pelattiin laidaltaan maalinedustalle liikkuneelle Pietro Kytölaaksolle, joka pääsi tälläämään pallon lähes tyhjään VPS-maaliin. Komea ja oikeaoppinen vastahyökkäys, jossa pallo kävi useammalla kaistalla ennen maaliin päätymistä.

Johtomaalin jälkeen kotijoukkueelle tuli sen verran jobinpostia, että oikealta laidalta jouduttiin vaihtamaan peräjälkeen pois krampeista kärsineet Daw Malvall sekä Valtteri Palosaari. Sisään tulivat Axel Lindholm sekä Aleksi Kangasvieri. Samalla kotijoukkue vaihtoi hieman ryhmitystään ja sai paremmin ja paremmin VPS:n pelinavaamisen kuriin. Tämän lisäksi Akatemia pystyi luomaan myös muutaman puolittaisen maalintekopaikan, mutta viimeistely ei enää onnistunut toistamiseen.

Kuten usein tällaisissa tilanteissa käy, niin "Vepsu" alkoi loppua kohden nostamaan ryhmitystään ylemmäksi ja ylemmäksi. Tämä luonnollisesti pakotti kotijoukkueen puolustuskannalle ja todelliseen puolustustaisteluun. Ottelun viimeisellä vartilla vierailija pystyi luomaan useammankin vaarallisen maalintekopaikan, joista olisi voinut ottelun tasoittaa. Kertaalleen kotijoukkueen puolustuksessa pelannut Elmeri Kääntä blokkasi lähes varman maalin heittäytymällä uhrautuvasti pallon eteen ja kerran vierasjoukkueen pelaaja puski keskityksen rimaan. Myös maalivahti Teppo Marttiselta tarvittiin yksi uskomaton tuplatorjunta, jotta Akatemia pysyi johtoasemassa loppuminuuteille saakka.

- Ottelun loppu oli kyllä melkoista asemasotaa meidän puolelta. Ei pystytty pysymään pallossa kiinni sitten millään ja vähän turhan usein peruuteltiin omiin kun oltaisiin voitu kaistaa vaihtamalla hyökätä itsekin. Elmeri ja "Tepi" ottivat molemmat hienoja pelastuksia ja pitivät meidät niillä johtoasemassa, mutta kyllä me puolustettiin todella lepsusti pari tilannetta ja melkeinpä tarjottiin kaverille mahdollisuutta tasoitukseen, Lyyski kertaa.

Viimeisen viiden minuutin aikana kotijoukkuekin alkoi saamaan pidempiä hyökkäyksiä ja näin saatiin kulutettua arvokkaita minuutteja vastustajan päässä. Kärkeen tulleet Aleksi Kangasvieri sekä Wegye Wegye pystyivät yhdessä Pietro Kytökaakson kanssa pitämään palloa kulmalipulla sen aikaa, että vihdoin toisen puoliajan 51.minuutilla erotuomari Pasi Tuurinmaa vihelsi ottelun päättyneeksi ja Akatemia pääsi juhlimaan voittoa kovan päivätyön jälkeen.

- Lopussa varsinkin "Axun" ja "Pietun" henkilökohtainen pelaaminen antoivat muulle porukalle aikaa palautua jatkuvasta puolustuspelaamisesta. Muutenkin ryhmitystä muuttamalla saatiin pelaaminen enemmän kontrolloiduksi ja sitä kautta keskusta tukittua. Pitää tottakai myöntää rehellisesti, että kyllä meillä tuuriakin oli matkassa. Sitäkin tarvitaan aina välillä. Meidän pelaajat tekivät hirveän määrän töitä puolustussuuntaan ja se palkittiin nollapelillä ja kolmella pisteellä. Niihin olen tyytyväinen, muussa on edelleen kehittämistä aika paljonkin.

Seuraavan kerran Akatemia on tulessa lauantaina 4.7. kun Keskuskentälle saapuu vieraaksi Kaskö IK: