Akatemia, Länsi kolmonen

Sporting Kristina - KPV Akatemia   1 - 3

Lappfjärd

Akatemialle voitto sarja-avauksesta

Akatemia saalisti kauden avauspisteet sarja-avauksesta komealla 1-3 (1-3) -voitolla Sporting Kristinasta. Kaikki ottelun maalit syntyivät jo ensimmäisellä jaksolla. Vierasjoukkueen kaikki kolme maalia nakutteli edustusjoukkueen sopimuspelaaja Aleksi Tarvonen.

Ottelu alkoi Akatemian puolesta varsin mallikkaasti. Ottelun aloituspotkun jälkeen kotijoukkue ei kovinkaan montaa kertaa päässyt palloon koskemaan ennen kuin vierasjoukkueelle siunaantui ensimmäinen todellinen maalipaikka, tosin tämä tilanne jäi vielä Aleksi Tarvoselta hyödyntämättä. Kumminkin jo ottelun 2. peliminuutilla Honar Abdi pelasi pallon "Tarelle" rangaistusalueen rajoille ja loputulemana oli Tarvosen komea laukaus sekä Akatemian johtomaali.

Ensimmäisen maalin jälkeen ottelun kulku hieman tasottui ja kotijoukkuekin pystyi luomaan painetta Akatemian päätyyn. Varsinkin pirteästi esiintynyt Ihor Indutnyi tuntui olevan jatkuvasti piikkinä vierasjoukkueen lihassa, sillä kovin moni kotijoukkueen hyökkäyksistä pelattiin juuri hänen kauttaan. Taitava vasuri pystyi omalla osaamisellaan luomaan painetta ympäri Akatemian puolustusaluetta ja yksi tällainen tilanne sitten johtikin kotijoukkueen tasoitusosumaan.

Todella löysästi puolustetun sivurajaheiton jälkeen Akatemian pelaajat hävisivät 2 vs 1 -tilanteen ja palo ajautui Indutnyille. Indutnyi pudotti syöttipallon rangaistusalueen rajoille liikkuneelle Nedim Ibricille, joka täräytti sen ensimmäisestä kosketuksesta aivan Akatemian maalin riman alle ja tasoitti näin lukemat. Maali oli komea laukaus, vaikkakin Akatemian löysä oman pään pelaaminen antoi siihen mahdollisuuden aivan liian helposti. Tasoitusmaalin tullessa ottelun pelikello oli ehtinyt vasta 10. minuutille.

Tasoitusmaalin jälkeen Akatemia otti ottelun hallinnen täysin itselleen. Palloa liikuteltiin viisaasti ja kotijoukkue Sporting Kristina joutui vetäytymään todella alas omalle puoliskolleen, eikä päässyt oikein kiinni AKatemian pallolliseen pelaajaan vaan joutui suomeksi sanottuna juoksemaan pitkiä pätkiä vierasjoukkueen perässä. Tämä alkoi kohtalaisen pian näkymään myös kentällä kun tiloja alkoi vastustajan linjojen välistä löytymään helpommin ja useammin.

Akatemian toinen maali näki päivänvalon ottelun 16. minuutilla. Hyvän ottelun pelannut Honar Abdi syötti pitkän Akatemian painostusjakson jälkeen pallon jälleen rangaistusalueen rajoilla päivystäneelle Tarvoselle, joka kopioi itseään ja kääntyi pallon kanssa ohi vastustajasta sekä toimitti sen trademark -viimeistelyllä jälleen maalin takanurkaan. Osumasta komean teki ehdottomasti myös se, että ennen Tarvosen laukausta Akatemia oli pitänyt palloa vastustajan päädyssä pitkästi yli minuutin verran.

Johtomaalin jälkeen Akatemia hyppäsi aiempaa tukevammin ottelussa kuskin paikalle ja maalipaikkoja alkoi aktiivisen pallollisen pelaamisen seurauksena syntymään useampia. Lisäosumia saatiin kumminkin odotella vajaat kymmenisen minuuttia sillä niin Tarvonen, Valtteri Palosaari, Mikael Nisula kuin Pietro Kytölaaksokin joutuivat jokainen pettymään omiin yrityksiinsä. Viimein ottelun 24. peliminuutilla Akatemia teki ottelun kolmannen maalinsa ja asialla oli jälleen tehomies Tarvonen. Jaakko Juvila sekä Valtteri Palosaari pelasivat sivurajaheiton jälkeen komeasti yhteen ja Palosaari toimitti tarkan keskityksen maalin eteen ja Tarvosella oli helppo työ puskea pallo maaliin ja viimeistellä ottelun loppulukemat.

Vielä ensimmäisen jakson toisellakin puolikkaalla Akatemialla oli lukuisia paikkoja "tappaa" ottelu, mutta viimeistely näissä tilanteissa jätti hieman toivomisen varaa. Kotijoukkue puolestaan alkoi jo hieman tuskastumaan kun hyvällä työmoraalilla jälleen esiintynyt vierasjoukkue katkoi pääsääntöisesti Jere Moilasen kautta lähteneet hyökkäykset kerta toisensa jälkeen jo kaukana omasta maalistaan. Keskialueella uurastaneet Jouni Ahvenkoski, Mikael Nisula sekä Akseli Matilainen puolestaan pitivät huolen siitä että keskustan hallintaan ei kotijoukkueella ollut mitään asiaa, vaan kaikki kotijoukkueen hyökkäykset ajautuivat kentän laitoihin.

Toisen puoliajan alkuun Akatemia sai myös ihan kohtalaisen startin kun jo muutaman minuutin pelaamisen jälkeen vaihdosta kentälle tullut Akseli Ollila pelasi itsensä vapaaksi laidaltaan ja toimitti pallon maalinedustalle, mistä sitä ei kumminkaan saatu maaliin asti vaikka pallo pomppi jo välillä kotijoukkueen maalilla pelanneen Mika Kaarreen selän takana.

Toisen jakson vanhentuessa kotijoukkue alkoi ottamaan enemmän ja enemmän peliä kontrolliinsa ja Akatemia tyytyi suojelemaan omaa maaliaan. Oikeastaan kertaalleen kotijoukkue pääsi iskemään vaarallisesti, kun fiksusti liikkunut Ihor Indutnyi pääsi nokikkain Akatemian maalilla pelanneen Teppo Marttisen kanssa. Tässä tilanteessa kumminkin läpi ottelun varmoja otteita esittäneen Marttisen komea torjunta piti Akatemian kahden maalin johdossa.

Ottelun viimeinen kaksikymmenminuuttinen oli Akatemialta fiksua pelaamista, hyökkäykset pyrittiin pitämään mahdollisimman pitkinä ja mahdollisimman kaukana omasta maalista, antamatta kotijoukkueelle mahdollisuutta iskeä vastaan saatika päästä kontrolloimaan kenttätapahtumia liiaksi asti. Lisämaalejakin Akatemia olisi voinut muutamat tehdä, mutta Ollilan, Kytökaakson sekä Matilaisen yritykset kohtalaisista maalintekopaikoista eivät tuottaneet enää lisäosumia ja näin viimeinen neljännes ottelusta lasketeltiin järkevästi loppuun saakka täyttä pistepottia varmistellen.

Akatemian riveissä oltiin luonnollisesti tyytyväisiä täyteen pistepottiin sekä varsinkin ensimmäisen jakson pelaamiseen. Kovaksi joukkueeksi tiedetty Sporting Kristina joutui sarja-avaukseen ilman megatähteään Ousman Jallow'ta sillä ulkomaalaistykki ei ole vielä päässyt maahan. Se ei kumminkaan himmennä sitä tosiseikkaa, että tälläkin kokoonpanolla Sporting on hyvä Kolmosen joukkue.

- Tiedettiin että kotijoukkue on hyvä, mutta tiedettiin myös se että me osaamme olla hyviä. Alusta alkaen oli selvää, että meidän pitää kontrolloida kenttätapahtumia ja näin myös tapahtui. Meidän pallollinen pelaaminen oli paikoitellen jopa todella hyvää ensimmäisellä jaksolla, mistä esimerkkinä toimii hyvin toinen maalimme joka tuli todella pitkän hyökkäyksen päätteeksi. Valmentajana on tietenkin kiva nähdä kentällä juttuja, joita olemme harjoituskentällä käyneet läpi, toteaa valmentaja Aki Lyyski.

Ottelun edetessä vastustaja alkoi jossain määrin tippumaan Akatemian vauhdista varsin kookkaalla kentällä pelatussa ottelussa. Akatemian pelaajat jaksoivat muutamia kolhuja saaneita pelimiehiä lukuun ottamatta puristaa helteisessä säässä pelatun ottelun läpi hienolla työmoraalilla ja itseään säästämättä.

- Jos me jossakin voidaan sarjan jokainen joukkue haastaa niin se on kyllä juokseminen. Tiedettiin että ollaan takuuvarmasti treenattu enemmän kuin vastustaja ja että jos pystymme tietyn liiketason pitämään yllä läpi ottelun, niin jossain vaiheessa kaverilta loppuu bensa. Näin kävi nyt ja sen myötä me pystyimme kontrolloimaan myös ottelun loppua ilman isompaa hätää. Toki myös edustusjoukkeen pelaajien mukanaan tuomat laatutekijät auttoivat tässä, mutta ehdottomasti nostan hattua pelaajille, he ovat tehneet koko talven ja kevään hommia näiden pelien eteen, Lyyski kertoo.

Jobinpostia Akatemialle tuli Jouni Ahvenkosken ja Akseli Matilaisen lievien vammojen muodossa. Ahvenkoski sai tuntemuksia jo aiemmin loukkaamaansa takareiteen ja "Allulla" tuli kireyttä nivusen seudulle. Molemmat vaihdettiin pois varotoimena, joten kyseessä tuskin on mitään vakavempaa.

- Jounin tilanne tiedettiin jo ennen peliä, samoin "Allun". Molemmat vetivät siihen nähden ihailtavan hyvin ottelun läpi. Meillä on sen verran pelaajia, että vaihtopenkiltä löytyy aina korvaava pelaaja tilalle. Ja kuten nytkin, osa pelaajista jäi ikävä kyllä kokoonpanon ulkopuolellekin.

Sarja-avauksestaan kolme pistettä kuitannut Akatemia kohtaa juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna VPS Akatemian Kokkolassa uusitulla Keskuskentällä. Kolme pistettä ovat hieno alku sarjalle, mutta henkseleitä ei ole varaa lähteä paukuttelemaan missään nimessä.

- Kolmella pisteellä ei edes pysy sarjassa. Vaikka nyt pystyimme voittamaan on parin viikon päästä edessä jälleen uusi haaste. Maanantaina jatkuvat harjoitukset normaalisti ja juhannuksen jälkeen käännämme katseet kohti "Vepsua", Lyyski päättää.