11
ELO
19.00
Akatemia, Länsi kolmonen

Sääripotku - KPV Akatemia   0 - 2

Kokkola, Ykspihlaja

Akatemialle voitto paikallisottelusta

Akatemia selviytyi voittajaksi komeassa tiistai-illassa pelatussa paikallisottelussa Sääripotkua vastaan. Loppulukemiksi kirjattiin loppujen lopuksi 0-2 (0-2). Akatemian maaleista vastasivat Daw Malval sekä Tobias Wentin.

Jo ottelun alusta asti tulevan ysikymppisen juoni oli harvinaisen selvä. Akatemia piti palloa mielin määrin ja pyrki rakentamaan tilanteita maltillisesti liikuttamalla palloa, kun taas kotijoukkueena esiintynyt sarjanousija pyrki keskialueella riistoihin ja sitä kautta vastaiskuihin. Edellisistä peleistään huomattavasti pelirohkeuttaan petrannut Akatemia pystyi helpohkosti tuomaan pallon aina viimeiselle kolmannekselle saakka, mutta muutamaa puolittaista paikkaa lukuun ottamatta ei mitään yltiövaarallista vierailijan toimesta nähty ensimmäisen kympin aikana. Sääripotku pääsi kertaalleen hätyyttelemään Akatemian maalia, kun vaaralliseksi tiedetty Atte Henttu rouhi itsensä vetopaikkaan, mutta hänen laukauksena painui ohi Akatemian maalin.

Ottelun avausmaalin Akatemia iski vartin jälkeen. Useamman vaarallisen kulmapotkun maalille toimittanut Santeri Mäkinen oli jälleen asialla ja korkeimmalle maalinedustalla nousi Daw Malval, joka puski pallon tyylikkäästi kotijoukkueen alakulmaan ja vei Akatemian ansaittuun johtoon. Jo ennen Malvalin osumaa Akatemialla oli muutama vaarallinen erikoistilanne, joka on Akatemialle ollut jopa hyvinkin epätyypillistä. Maalin jälkeen ote siirtyi oikeastaan entistäkin vahvemmin Akatemialle, joka pakotti aktiivisella pelaamisellaan oranssinutut syvälle omaan päätyyn sekä lähinnä juoksemaan perässä.

- Oli äärimmäisen tärkeää että saimme ensimmäisen maalin jo vartin jälkeen. Luotto omaan tekemiseen oli tottakai olemassa koko ajan, mutta tällaiset pelit tuppaavat olemaan pitemmässä juoksussa vaikeita mikäli emme onnistu hallintaa ja maalipaikkoja konkretisoimaan tulostaululle. Alussa pelaaminen oli ehkä hieman liian hidasta, mutta ennemmin säilytän pallonhallinnan omalla joukkueella kuin alan yrittämään pelin avaamisessa jotain sellaista jota emme ole harjoitelleet. Pelirohkeus oli paremmalla tasolla kuin viimeisimmissä otteluissa, se oli teemanakin, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Akatemian johtomaalin jälkeen molempien joukkueiden isoimmat höyryt tuntuivat päässeen ulos ja pelissä alkoi hieman seesteisempi vaihe. Akatemia piti edelleen palloa käytännössä koko ajan, mutta hallinta sijoittui lähinnä keskialueelle tai omaan puolustuslinjaan. Monta erikoistilannetta kulmapotkujen sekä sivuvapareiden muodossa saanut Akatemia ei pystynyt niitäkään hyödyntämään, vaikka pariin otteeseen pallo jäikin vaarallisesti maalin läheisyyteen pomppimaan. Aina kumminkin jostain löytyi oranssipaita tai Sääripotkun maalilla pelannut Oskari Wikström korjaamaan pallon parempaan talteen kotijoukkueen kannalta.

Seesteisestä vaiheesta huolimatta ottelussa nähtiin vielä muutama värikäs tapahtuma ennen puoliaikaa. Aluksi Sääripotkun Aki Sipilälle aukesi kuin varkain paikka tasoittaa ottelu, kun Akatemian hieman huolimaton puolustuspelaaminen jätti Sipilälle irtopallon. Sipilän tulisen laukausen torjui kumminkin komeasti Akatemian maalilla jälleen itsevarmasti esiintynyt Teppo Marttinen. Ja seuraavasta hyökkäyksestä sitten iskikin Akatemia - kahdesti. Aluksi nimittäin pallo ajautui hyökkäyksen päätteeksi Axel Lindholmille, joka täräytti sen vasustamattomasti Sääripotkun maalin takarautaan. Maalia ei jostain kumman syystä hyväksytty, sillä ottelun hyvin näpeissään pitäneen Ville Erkkilän tulkinnan mukaan Akatemian Mikko Rinnettä rikottiin samaan aikaan vajaassa parissa kympissä ja maalin sijaan Akatemialle tuomittiin tilanteesta vapaapotku. Vapaapotkun ampui sitten komeasti verkon perukoille kärjessä hyvin pelannut Tobias Wentin. Näin Akatemia pääsi puoliajalle kahden maalin johtoasemassa.

- Eka jakso oli meiltä ihan ok. Pystyttiin pitämään palloa ja liikuttamaan sitä hyvin. Vaikka ei päästy kovinkaan paljoa vastustajan selustaan rellestämään pitää kumminkin muistaa, että perässä juoksemisesta pitää aina jossain vaiheessa maksaa veroa. Sääripotkulla se hetki tuli sitten toisella jaksolla. Ja ainahan kentällä on myös vastustaja, ei Sääripotku tätä meille helpoksi tehnyt. Päästiin usein linjasta kuljettamaan pallo syvälle heidän muotonsa sisään, mutta ongelmat alkoivat sen jälkeen. Tilaa ei vain tuntunut löytyvän, Lyyski summaa.

Toiselle jaksolle Akatemia lähti hieman nöyremmin ja oikeastaan ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana keskityttiin pääosin siihen ettei Sääripotku pääse mukaan otteluun kavennusmaalin kautta. Tämä luonnollisesti näkyi siinä, että Akatemiankin pakka valui hieman alemmaksi ja näin ollen Sääripotkukin sai yksittäisiä tilanteita luotua Akatemian maalille. Vaarallisin näistä lienee vaihtopelaaja Kur Kurlualin järkestämä puolittainen läpiajo Atte Hentulle. Hentun hieman heppoiseksi jääneen laukauksen Marttinen torjui kuitenkin vaivatta.

Ottelun loppua kohti oli selvää, että kello käy vierasjoukkueelle. Useammallakin kotijoukkueen pelaajalla alkoi olla ongelmia jaksamisen kanssa ja Akatemia pääsi kerta toisensa jälkeen purkamaan Sääripotkun prässinalkeet ja palloa pystyttiin pitämään pitkiä toveja hallinnassa. Keskialueen kolmikko Mikael Nisula - Axel Lindholm - Mikko Rinne oli elementissään ja voitti todella paljon kaksinkamppailuja ollen jatkuvasti vastustajan iholla. Varsinkin ihmiskuulana isteään säästelemättä pelannut Rinne tuntui välillä pääsevän jopa vastustajan ihon alle. Myös juoksuvoimaiset Pietro Kytölaakso sekä Santeri Mäkinen olivat kotijoukkueen riesana nopeine jalkoineen.

- Kyllä me tiedettiin että Sääripotkulla loppuu bensa aikaisemmin kuin meillä. Saatiin todella pitkiä hyökkäyksiä aikaan ja laitapuolustajien kautta pystyimme luomaan paljon ylivoimatilanteita lähelle heidän puolustuslinjaansa. Ehkä meiltä kumminkin puuttui sellainen tietty tappamisen halu pelaamisesta ja välillä tuntui että me mentiin vastustajan boxiin vähän pyörimään ja harhauttelemaan ilman selkeää päämäärää. Saatiin paljon aihioita, mutta ne eivät oikein konkretisoituneet edes maalintekopaikoiksi, Lyyski tuumii.

Ihan ilman maalintekopaikkoja ei Akatemiankaan tarvinnut kumminkaan toista jaksoa olla. Jakson puolivälin tienoilla heittämällä kentän parhaimmistoon kuulunut Mikko Rinne vapauttu syötöllään Pietro Kytölaakson läpiajoon, mutta hieman pitkäksi menneeseen syöttöön ampunut "Pietu" joutui toteamaan Wikströmin tilanteessa paremmakseen. Oikeastaan heti tämän perään Kytölaaksolle aukesi toinenkin paikka, kun Santeri Mäkisen matala keskitys ajautui Pietron jalkoihin Wikströmin näppien kautta. Kytölaaksolla oli ehkäpä hieman liikaa aikaa miettiä ratkaisuaan ja siirto mukaan nousseelle Aleksi Seppälälle osoittautui siinä mielessä vääräksi ratkaisuksi, että ottelua jatkettiin maalipotkulla. Parhaimman maalintekopaikan sai kumminkin lupaavasti puoustuslinjassa esiintynyt Noa Lehtonen, joka pääsi yrittämään maalintekoa Mäkisen hyvästä kulmasta muttei onnistunut ohjaamaan palloa parista metristä ohi Wikströmin.

Ottelun loppua kohden Sääripotku oli pakotettu nostamaan ryhmitystään kohti Akatemian maalia, mutta pallovarmasti esiintynyt vierasjoukkue pääsi pelaamaan pallon kerta toisensa jälkeen hallitusti takaisin vastustajan kenttäpuoliskolle. Isoja askeleita pelaajina ottaneet Lehtonen sekä Elias Mikkola uskalsivat pelata maltilla pallot omille pelkän pois roiskimisen sijaan. Toki pallo pelattiin välillä myös armoa antamatta Sääripotkun selustaan jos sieltä tilaa löytyi.

- Oltiin niin paljon pallossa kiinni, ettei Sääripotku oikein saanut minkäänlaista kirivaihdetta päälle. Pystyttiin myös reagoimaan aika hyvin meidän menetyksiin ja vastaprässin seurauksena saatiin pallo nopeasti riistettyä takaisin meille. Tottakai tätä peliä olisi ollut hieman mukavampaa seurata sivusta jos oltaisiin naulattu tämä jo aikaisemmin, mutta pelattiin pääsääntöisesti ihan fiksusti kahden maalin johtoasemassa. Kyllä me oltiin ottelussa parempia ja ansaittiin pisteet. Aika kliininen esitys meiltä ennakkoon hankalasta pelistä, Lyyski toteaa.

Paikallisottelun teeman mukaisesti otteluun kuului myös molemminpuolista fyysistä pelaamista sekä suunsoittoa. Törkeyksiä ei kentällä nähty vaikka Erkkilä joutuikin ottelussa varoittamaan Akatemian Malvalia sekä Lindholmia ja Sääripotkun Sipilää, Alex Garzonia, Jesse Roukalaa sekä Miika Vähähyyppää.

- Oltiin valmistauduttu siihen että älämölöä tulee riittämään. Pelaajille hatun nosto siitä, että pitivät päänsä kylmänä eivätkä lähteneet mihinkään pököilyyn tai jälkipeliin. Osumaa tuli, mutta sellaista se välillä on. Olen siitä myös iloinen että nyt mekin pystymme jonkinlaiseen kamppailupelaamiseen ja pystypainiin vaikkei se missään nimessä kuulu vahvuuksiimme. Tuomari piti matsin hyvin näpissä ja loppujen lopuksi kyseenalaisia tilanteita oli todella vähän, vaikka aina jollekin tuntuu jäävän naputettavaa pelin jälkeen. Ihan hyvä ja suht siisti ottelu, Lyyski päättää.

Sarjataulukossa toiseksi kivunnut Akatemia jatkaa otteluitaan tulevalla viikolla Vaasassa, missä kohdataan tällä tietoa tiistaina VPV.

Akatemian kokoonpano:

Teppo Marttinen, Daw Malval, Noa Lehtonen, Elias Mikkola, Aleksi Seppälä, Mikael Nisula, Axel Lindholm, Mikko Rinne (84. Niko Välisaari), Pietro Kytölaakso (82. Wegye Wegye), Tobias Wentin (76. Valtteri Palosaari), Santeri Mäkinen.


Tilastot
Sääripotku

0 - 2

(0-2)
15'MaaliMalwal Daw
43'MaaliWentin Tobias

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola