Akatemia, Kolmonen

KPV Akatemia - KPS  1 - 2

Kokkola, Ykspihlaja

KPS sai haluamansa

KPS sai täydellisesti haluamansa perjantain ottelusta Akatemiaa vastaan noin 300-päisen katsojajoukon edessä. Akatemia piti palloa, oli nopeampi, jaksavampi ja taitavampi, mutta ei onnistunut siinä tärkeimmässä eli maalinteossa vieraitaan paremmin. KPS onnistui kahdesta ensimmäisestä hyökkäyksestään maalinteossa ja johti 18 minuutin jälkeen Samu Laitisen ja Daw Malwallin maaleilla 2-0.

Se toi vieraille suuren buustin yrityshalua ja häikäilemättömyyttä suojella johtoa. Kellosta pelattiin aikaa pois kaikin keinoin. Pallojakin haettiin neljä kertaa junaradan takaa. Kovat otteet ja niitä seuranneet jatkuvat torikokoukset rikkoivat pelin tehokkaasti. Vaikka erotuomari Pasi Tuurinmaa nosti KPS:lle viisi keltaista ja yhden punaisen, ei peli ollut pillimiehen hallussa. Moni koiruus jäi näkemättä, kun niitä tapahtui erotuomarin selän takana.

Mikäli VAR olisi ollut käytössä, olisi esimerkiksi Aleksi Kangasvieren kyynärpääisku Valtteri Palosaaren leukaan tuonut pitkän pelikiellon. Valtteri iskusta vaihtoon ja illalla sairaalassa leuka paikoilleen. Ainoa punainen tuli lisäajalla Daw Mallwallille toisella varoituksella, tilanteesta, joka sekin tapahtui erotuomarin selän takana. Avustava liputti tönäisyn ja varoitus tuli jälkikäteen. Tästäkin KPS yritti vielä jallittaa erotuomaria väittämällä toisen mustan pojan tehneen tönäisyn. Jopa alueen valtalehti uskoi tuon selityksen, mutta avustava piti visusti oikean pelipaitanumeron muistissaan.

Ottelun ratkaisevat tapahtumat nähtiin ensimmäisen parikymppisen aikana. Akatemialla oli ensimmäisenä mahdollisuus ottaa peli haltuunsa. Kurlual Kur pääsi nokikkain maalivahti Joonas Koivukosken kanssa, mutta laukauksen sijaan Kur lähti yrittämään syöttöä sivulle ja KPS:n puolustus pääsi väliin. Ei yksin läpi-tilanteesta enää syötellä. Tuosta maali ja peli olisi ollut aivan eri näköinen.

Viisi minuuttia myöhemmin Akatemia sähläsi pallon kulmuriksi. KPS:n miesmuuri etutolpalla piti ja Samu Laitinen oli vahvimpana jatkamassa pallon hyvin annetusta kulmurista sisään. Pari minuuttia myöhemmin Akatemia menetti pallon puolikentässä. Laitapuolustaja Daw Mallwall kiersi keskustan kautta ja sai hyvän syötön Awancer Mamerilta ja viimeisteli huolellisesti.

Tuon jälkeen Akatemia piti käytännössä loppupelin palloa etsien reikää KPS:n puolustuksesta. Muutama puolittainen paikka tulikin, mutta tulosta vasta 73.minuutilla, kun kentälle vaihdettu Kim Palosaari syötti takatolpalle ja Tatu Mäki puski kavennuksen. Toinen vaihtomies Santeri Mäkinen puolestaan pujotteli näyttävästi puolikentästä läpiajoon, mutta Koivukosken jalkatorjunta esti tasoituksen syntymisen.

Ottelu oli klassinen esimerkki paikallispelistä, jossa etukäteen heikompi joukkue pystyy sataprosenttisesti omia vahvuuksiaan hyödyntämällä voittamaan pallon kanssa osaavamman joukkueen. Akatemia ei osannut riisua KPS:a parhaista aseistaan ja KPS kiitti pisteistä.