2
LOK
12.00
Akatemia, Kolmonen C-lohko

VPS Akatemia - KPV Akatemia   2 - 0

Elisa Stadion, Vaasa

Akatemian kausi päättyi tappioon Vaasassa

Akatemian kausi miesten Kolmosessa päättyi lauantaina vieraskentällä kärsittyyn tappioon VPS Akatemiaa vastaan. Ottelun loppulukemat 2-0 eivät kumminkaan kerro koko totuutta pelin kulusta.

Akatemia lähti lauantain otteluun vähintäänkin haastavista lähtökohdista, sillä loppukautta kohden kovasti kiihtynyt miehistöpula iski joukkueeseen oikein toden teolla vielä ottelua edeltävänä iltana. Valmistavan harjoituksen jälkeen kävi selville, että seuraavana aamuna olisi reissuun lähdössä kaiken kaikkiaan 11 kenttäpelaajaa. Vahvistusta reissuun saatiin onneksi seuran B-junioreista, mistä mukaan matkasi kolme pelaajaa ja näin kasaan saatiin jollain tavalla kilpailukykyinen porukka.

Lähtökohdista huolimatta Akatemia aloitti ottelun pirteästi ja peli saatiin vietyä suhteellisen useasti vastustajan päätyyn. Laidoilla pelanneet Benjamin Rintala ja Valtteri Palosaari saivat hyvää taustatukea Atte Kankaalta sekä Jaakko Juvilalta ja nimenomaan tämän nelikon avulla hyökkäyksiä päästiin rakentelemaan leveyden kautta. Alun paras maalintekopaikka osui tällä kertaa kärjessä pelanneelle Atte Hentulle, joka pääsi puolittain karkuun Benjamin Rintalan komeasta esityöstä. Hentun laukauksen tielle ehti kumminkin hyvän matsin pelannut VPS-veskari Antti Latva-Kivistö. Myös Benjamin Rintala sekä Jaakko Juvila pääsivät kokeilemaan viimeistelytaitojansa, mutta heidän yrityksensä jäivät hieman vaisuiksi ja niiden pysäyttäminen ei ollut ongelma Latva-Kivistölle.

Hyvän vaiheen jälkeen VPS rokotti käytännössä ensimmäisestä maalintekopaikastaan. Pitkän ristipallon jälkeen vikkeläjalkainen Samuel Mantila sai hieman liikaa tilaa Akatemian puolustukselta ja käytti sen kylmästi hyväkseen pujottelemalla itsensä laukaisupaikkaan ja toimittamalla siitä pallon komeasti vierasjoukkueen maalin yläkulmaan.

Melkeinpä heti avausmaalin jälkeen Akatemian pelaajat luulivat jo saaneensa loistavan tasoituspaikan kun hyvin laitapuolustajana pelannut Atte Kangas purjehti vaasalaisten rangaistusalueelle ja hänet vedettiin kumoon holtittomalla taklauksella. Jopa kotijoukkueen pelaajat lopettivat tilanteessa pelaamisen, sillä melkoinen kolaus kuului puolustajan sekä Kankaan jalkojen osuttua yhteen. Pienen harkinnan jälkeen ottelun tuominnut Andre Martinez näytti vierailijalle kumminkin vain kulmapotkua. Harmillisesti myös kotijoukkueen taustajoukot myönsivät tilanteen olleen selkeästi pilkun paikka.

Yhtä kaikki, peli jatkui edelleen kotijoukkueen johtoasemassa ja ensimmäisen jakson loppua kohden myös vierailija alkoi saamaan enemmän otetta ottelun kulusta. Varsinkin tilanteenvaihtoihin hyvin reagoinut "Vepsu" iski vaarallisesti vastaan Akatemian menetyksistä. Vaarallisimmaksi tilanteeksi jäi kumminkin Kasper Polvilammen ampuna vapaapotku reilusta 25 metristä, jonka Akatemian maalilla pelannut Antti Vironen koppasi varmasti hanskoihinsa.

- Aloitettiin ottelu kaikesta huolimatta hyvin ja pystyttiin pelaamaan paljon "Vepsun" päädyssä. Saatiin muutama maalintekopaikkakin, mutta ei onnistuttu tekemään johtomaalia. Sitten vähän kesken kaiken nukahdettiin kertaalleen ja omissa soi välittömästi. Olihan siinä tilanne, josta meille olisi kuulunut rankkari, mutta nyt se jäi saamatta. Tuomarivirhe, mutta niitäkin välillä tulee. Kaiken kaikkiaan positiivinen alku ottelulle kun huomioi lähtökohdat, siitä hatunnosto pelaajille, Akatemian valmentaja Aki Lyyski kertoo.

Toisen jakson alku oli kotijoukkueen hallintaa, vaikkei mitään yltiövaarallista Akatemian maalilla nähty. Syöttäminen oli vierailijalle vähän haastavaa ja sen seurauksena hyökkäyspelaaminen tökki hieman. Varsinkin avaamisvaiheessa peli puskettiin liiaksi keskikaistalle, jossa tila ja aika kävi todella vähiin. Tosin jälkimmäisen puolikkaan edetessä alkoi myös Akatemia saamaan pelillisesti otetta huomattavasti enemmän.

Lähimmäksi tasoitusta pääsi parhaimman ottelunsa hetkeen Akatemian riveissä pelannut Benjamin Rintala, jonka yritys rohkean 1v1 -pelaamisen päätteeksi kilpistyi kotijoukkueen maalin tolppaan. Jatkotilanteeseen ehti ensimmäisenä Atte Kangas, mutta hänen yrityksensä blokkasi uhrautuvasti pelannut kotijoukkueen puolustus. Myös Valtteri Palosaari pääsi pariin kertaan kokeilemaan poikittaissyötöistä, mutta nämä yritykset jäivät ikävä kyllä sen verran piippuun, että Latva-Kivistö selvitti ne ilman isompia ongelmia.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että "Vepsu" iski ottelun ratkaisun toisen jakson ensimmäisestä maalintekopaikastaan. Kotijoukkue sai kulmapotkun reilut parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa ja pallo pelattiin puolikorkeana maalinedustalle. Tilanteessa nukahtivat hieman sekä Akatemian puolustus että maalivahti Vironen ja Hane Birhane pääsi nikkaamaan pallon maaliin olkapään korkeudelta ja vitosen viivalta. Harmittava takaisku jälleen kerran ja näistä Akatemia on joutunut maksamaan oppirahoja läpi koko kauden.

Vielä Akatemia kumminkin painoi peliä kotijoukkueen päätyyn, mutta kavennusmaalia ei lauantaina saatu aikaiseksi. Atte Hentun yritys kulmapotkusta oli lienee lähimpänä, mutta sen pystyi kotijoukkueen puolustaja komeasti putsaamaan maaliviivalta. Vaihdosta kentälle tullut Arttu Manninen pudotti pallon Valtteri Palosaarelle maalinedustalle, mutta "Vade" ei aivan ylttänyt palloon ja tässäkin tilanteessa kavennus jäi haaveeksi ja loppulukemiksi kirjattiin kotijoukkueen 2-0 -voitto. Vierasjoukkueen kannalta ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Akatemian parhaan pelaajan, Lenni Länsipään, varoitus ottelun 18. minuutilla.

- Oikeastaan tämä viimeinen ottelu oli kuin koko meidän kausi pienoiskuvassa. Lähtökohdat olivat sekavat ja kentällä osa pelaajista teki asiat vähän sinne päin joko kokemuksen puutteesta tai sitten kurinalaisuuden puutteesta johtuen. Ei oikein osattu ottaa koko kauden aikana vastuuta tekemisestämme ja tämä näkyi varsinkin ensimmäistä kautta meillä pelaavista pelaajista. Pystyttiin luomaan tässäkin ottelussa riittävästi maalintekopaikkoja aina voittamiseen asti, mutta jos nollaa ei saa rikki, niin otteluita on vaikea voittaa. Ja sitten jos samaan syssyyn tulee koomailtua omissa, niin tulokset ovat tämän kaltaisia. Näistä pitää nyt kumminkin oppia ja toivottavasti kukin pelaajista kasvaa taas talven aikana sekä pelaajina että ihmisinä tässä sarjassa vaaditulle tasolle kokonaisvaltaisesti, tuumi Lyyski.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Jaakko Juvila, Atte Kangas, Elias Mikkola (86. Akseli Mikkola), Jimi Hackspik, Jouni Ahvenkoski, Akseli Matilainen, Lenni Länsipää, Benjamin Rintala (75. Atte Rönkä), Valtteri Palosaari (86. Juuso Kamutta), Atte Henttu (62. Arttu Manninen).

Tilastot
VPS Akatemia

2 - 0

(1-0)
26'MaaliMantila Samuel
68'MaaliBirhane Hane

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola