Akatemia, Kolmonen C-lohko

NIK - KPV Akatemia   0 - 1

Nykarleby, Skogsvallen

Seikkulan maalilla pisteet Akatemialle

Akatemia kaatoi lauantai-iltapäivänä pelatussa vierasottelussaan NIK:n lukeimn 0-1. Ottelun ainokaisen iski vaihdosta kentälle tullut Arttu Seikkula reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Ottelussa ei vain yhdestä tehdystä maalista huolimatta puuttunut tälläkään kertaa vauhtia saati vaarallisia tilanteita.

Lauantain ottelussa alku oli Akatemialle hieman aiemmasta poiketen jokseenkin haastava, sillä pelaaminen oli hieman tukkoista eikä pitkiä syöttöketjuja syntynyt aiempaan tapaan. Osuutensa siihen teki myös varsin tiiviisti omaa maaliaan suojellut kotijoukkue NIK ja osansa puolestaan todella nihkeä ja viimeaikoina leikkurin tai kastelulaitteen välttänyt nurmialusta. Vaikka kenttä oli pinnaltaan äärimmäisen hienossa kunnossa, kuten Uusikaarlepyyssä aina, niin vauhdikkaan jalkapallon pelaaminen oli lauantaina tuolla kentällä käytännössä mahdottomuus. Kotijoukkue NIK sopeutui olosuhteisiin huomattavasti nopeammin ja pystyi omalla tyylillään tuottamaan vierailijoille pientä päänvaivaa.

Siinä missä kotijoukkue tuli kohti Akatemian maalia pääosin Simon Julinin pääpelivoiman avulla tai Brian Omondin nopeutta käyttäen, niin Akatemia pyrki pelaamaan hieman maltillisemmin maata pitkin. Varsinkin vasemmalla laidalla aloittaneet Jaakko Juvila sekä Sampo Rintala olivat paljon pääosissa Akatemian pyrkiessä kontrolloimaan kenttätapahtumia. Liian usein kävi kuitenkin niin, että se jalkapallon vaikein syöttö, eli murtava syöttö, epäonnistui tai jäi antamatta kokonaan. Varsinaisia huipputontteja ei ottelun avausvartilla nähty kummassakaan päässä.

Ottelun täräytti kunnolla käyntiin kotijoukkue reilun 20 minuutin jälkeen. Yksi monista Julinia kohti pelatuista pitkistä avauksista saatiin Akatemian pelaajien toimesta sekoiltua Simon Kulan ulottuville ja Kula täräytti vajaasta parista kympistä pallon Akatemian maalin yläriman päälle. Tämä herätti onneksi myös vierasjoukkueen ja pelaaminen oli loppuosan ensimmäisestä jaksosta hieman olosuhteisiin sopivampaa ja se konkretisoitui myös maalintekopaikoiksi. Jaakko Juvilan, Arttu Möttösen sekä Akseli Matilaisen yritykset eivät kumminkaan pakottaneet kotijoukkueen maalilla pelannutta Joakim Lönnqvistiä torjuntatöihin. Myös Akatemian säikäytti kotijoukkueen kannattajia kertaalleen, kun hienosti pelatun hyökkäyksen päätteeksi keskikentän tietokone Lenni Länsipää paukautti pallon vastustajan maalin ristikkoon.

Ensimmäisen jakson loppua kohden Akatemia paransi otteitaan huomattavasti ja hyökkäyksiin saatiin paljon enemmän monipuolisuutta jakson alkuun verrattuna. Omalle pelipaikalleen oikealle palannut Aleksi Seppälä sekä Juvila olivat suhteellisen vaarallisia ylöspäin mentäessa ja pystyivät tukemaan yläpuolellaan pelanneita Sampo Rintalaa sekä Valtteri Palosaarta hyvin. Myös NIK sai jonkinlaista painetta luotua aika ajoin kohti Akatemian päätyä, mutta varsinaisille maalintekopaikoille ei kotijoukkueella ensimmäisen jakson aikana ollut juurikaan asiaa.

- Alku oli meille haastava, kuiva ja pitkä nurmi hidastivat pelaamista todella paljon ja joillakin yksilöillä homma meni taas vähän jopa ylimielisen oloiseksi. Avausjaksolla olimme vähän huonolla reagoinnilla kakkospalloissa ja niitä voittamalla NIK sai välillä painetta meidän päätyyn. He osasivat hyödyntää tämänpäiväiset olosuhteet ottelun ensimmäisellä jaksolla meitä paremmin. Toisaalta mekin puskimme peliä jatkuvasti keskustaan, vaikka meillä oli laidoilla jatkuvasti ylivoimia ja tilaa. Emme ehkä ihan heti ymmärtäneet kuinka noissa olosuhteissa on fiksua pelata, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toisen jakson alku oli Akatemialta hieman parempaa pelaamista ja peliä pystyttiin viemään kohti NIK:n maalia ensimmäistä jaksoa enemmän. Sitä kautta vierailijoille alkoi myös aueta jonkinlaisia maalintekopaikkoja, mutta mitään älyttömän vaarallista ei Akatemia saanut avausvartin aikana luotua. Kotijoukkue sai aika ajoin edelleen luotua painetta Akatemian maalille pitkien syöttöjen sekä kaukaa annettujen keskitysten kautta, mutta ne Akatemian puolustus putsasi selvemmille vesille yhdessä varmasti maalilla pelanneen Antti Virosen kanssa.

Kotijoukkueen sauma siirtyä johtoon tuli hieman onnekkaastikin reilun tunnin kohdalla. Hieman huonosti annetun purkupallon jälkeen kotijoukkueen pelaajista Tomas Kula pääsi ampumaan tulisesti irtopallosta syntyneeseen vastapalloon, mutta vierailijan onneksi pallo kolahti toistamiseen Akatemian maalipuihin, tällä kertaa tolppaan. Kauaa ei siitä kulunut, kun Akatemia kuittasi tilanteen. Jimi Hackspikin kierteinen vapari kolahti kotijoukkueen maalin ylärimaan Lönnqvistin käsien kautta.

Akatemialta ehdittiin viemään toisen jakson aikana myös yksi maali, kun tuomari Ville Erkkilän toimesta hieman hätäisesti katkaistu peli vihellettiin poikki juuri, kun Akatemian Valtteri Palosaari puski pallon Sampo Rintalan keskityksestä maaliin. Tilanteessa Rintalaa vedettiin aika surutta jaloille keskityksen antamisen jälkeen ja tähän hyvin ottelun tuominnut Erkkilä ehti reagoida ennen hyödyn loppuun seuraamista.

Mitä pidemmälle toinen jakso eteni, niin sitä selvemmin Akatemia otti ottelun haltuunsa. Tunnin pelaamisen jälkeen kymmenen minuutin sisään tehdyt kolme vaihtoa toivat sopivan määrän lisäenergiaa tekemiseen ja selkeää uhkaa hyökkäyspelaamiseen. Kentälle tulleet Pietro Kytölaakso, Benjamin Rintala sekä Arttu Seikkula tuntuivat olevan kotijoukkueen puolustajille melkoinen piikki lihassa koko loppuajan, sillä niin usein he tekivät tuhojaan vastustajan selustassa. Muutama maalipaikkakin luotiin, mutta niistä ei kaivattua johto-osumaa syntynyt. Kytölaakso ei aivan ylettänyt hänelle maalinedustalle tarjoiltuun poikittaissyöttöön tyhjän maalin edessä. Arttu Seikkulan ensimmäinen yritys kilpistyi puolustajaan sekä Bejamin Rintalan laukaus parhaasta sektorista meni kohti NIK-molari Lönnqvistiä.

Reilut viisi minuuttia ennen ottelun loppua nähtiin sitten draamankaarta parhaimmillaan, ainakin vierasjoukkueen kannalta katsottuna. Kotijoukkueen maalivahti avasi peliä voimakkaaseen myötätuuleen ja pitkä avaus leijaili aina Akatemian rankkarialueen tuntumaan. Siellä kotijoukkueen pelaajat saivat painittua pallon aivan vapaana yhdeksässä metrissä päivystäneelle Elias Mickelsonille. Mickelsson otti pallon haltuun ja ampui, mutta Akatemian maalilla Vironen esitti todella komean jalkatorjunnan. Seuranneesta irtopallosta Akatemia iski sitten surutta vastaan. Pallo pelattiin pirteästi kentälle tulleelle Benjamin Rintalalle, "Benu" kuljetti oikeaoppisesti palloa kohti vastustajan linjaa ja vapautti oikea-aikaisella syötöllään niin ikään vaihdosta kentälle tulleen Arttu Seikkulan läpiajoon. Läpiajosta Seikkula sijoitti pallon kaikkien oppikirjojen mukaisesti maalin takanurkkaan, eikä Lönnqvistillä ollut tilanteessa mitään jakoa.

Viimeiset viisi minuuttia pelattiin Akatemian toimesta pääosin fiksusti ja palloa pidettiin pitkiä toveja NIK:n päädyssä, kulmalippujen tuntumassa. Vierailija pääsi vielä muutamaan otteeseen hätyyttelemään kotijoukkueen maalia, mutta sekä Kytölaakson että ensimmäistä virallista otteluaan Akatemiassa pelanneen Ville Välipakan laukaukset painuivat yli maalin. Kertaalleen NIK ehti vielä vierailijan maalille, mutta pitkästä sivurajasta haettu tilanne purettiin Akatemian toimesta ilman sen suurempia ongelmia. Näin ollen arvokkaat pisteet matkasivat Akatemian mukana Kokkolaan.

- Mielestäni ansaitsimme voiton tänään, sillä olimme varsinkin toisella puoliajalla paremmin pelin päällä ja pystyimme luomaan hyviä maalintekopaikkoja. Vaihdot toivat tänään meidän pelaamiseen sen tarvittavan lisän ja tietynlaisen kurinalaisuuden ja nöyryyden myös hyökkäyspelaamiseen. Sitä kautta aloimme saamaan enemmän ja enemmän otetta ja sitten lopulta saimme voittomaalinkin aikaiseksi. Ennen maalia meidän veskari otti komean ja elintärkeän torjunnan, siitä 15 sekuntia eteenpäin ja pallo oli NIK:n maalissa.

Ottelun edetessä kohti loppuaan Akatemia sai selkeän otteen pelistä, joten voittoa voidaan pitää ansaittuna. Varsinkin viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana vierailija pystyi pitämään NIK:n välillä pitkiäkin jaksoja puolustuskannalla. Ero ensimmäisen jakson pelaamiseen oli silminnähtävissä ja vaikutti siltä, kuin joukkue olisi luonut nahkansa puoliajalla.

- Meillä on paljon pallollista osaamista. Tänään esimerkiksi keskikentällä pelanneet Arttu Möttönen, Lenni Länsipää sekä Akseli Matilainen olivat varsinkin toisella jaksolla hyviä ja tekivät oikeita asioita toistuvasti. Samoin myös vaihdosta kentälle tullut Ville Välipakka. Se tuppaa viemään peliä oikeaan suuntaan ja vielä kun yläkerran pelaajat tekevät samoin, niin yleensä siitä seuraa hyvää. Toki sekin vaikuttaa, kun vastustajalla alkaa painamaan jaloissa ja tiloja syntyy. Mutta sekin pohjaa siihen, että me liikutamme vastustajaa, Lyyski päättää.

Seuraavana viikonloppuna Keskuskentällä pelataankin mielenkiintoinen ottelu, kun vieraaksi saapuu sarjan ennakkosuosikiksi nostettu vaasalainen FC Kiisto. Tuo ottelu pelataan sunnuntaina 25.7. klo 15.