Akatemia, Kolmonen C-lohko

KPV Akatemia - VPS Akatemia  2 - 4

Kokkola, Keskuskenttä

VPS onnekkaampi kuin KPV Akatemia

KPV Akatemian 2-0 -johto suli Kolmosen sarja-avauksessa lopulta 2-4 -tappioksi, kun hyväksi joukkueeksi tiedetty VPS Akatemia paukutti toisella puoliajalla voittoon tarvitut osumat. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Wegye Wegye sekä pilkulta osunnut Jimi Hackspik.

Akatemia kohtasi Kolmosen sarja-avauksessaan aurinkoisella Keskuskentällä Vaasan Palloseuran Akatemian. Kovin iloiseksi ei ottelun lopputulos kotijoukkueen pelaajia saati taustahenkilöitä, sillä vierasjoukkue vei mennessään kaikki kolme sarjapistettä. Kotijoukkue johti vielä puoliajalla lukemin 2-1, mutta vaasalaiset painelivat toisen jakson aikana ohi.

Ottelun alkutahdit mentiin varsin tasaisissa merkeissä ja molemmat joukkueet pelasivat suht kontrolloitua jalkapalloa. Kotijoukkue oyrki hyödyntämään tilanteenvaihdot kääntämällä peliä nopeasti, kun taas vierasjoukkue rakemteli pelaamistaan lähinnä toppareilta lähteneiden ristipallojen kautta. Ottelun ensimmäinen maalipaikka aukesikin juuri tällaisen pelaamisen tuloksena, kun vierailijoiden Josep Nuorela avasi pallon vasempaan laitaan Luqman Kassimille, joka peippaili itsensä laukaisupaikkaan, Kassimin laukaus kuitenkin painui sivuverkon puolelle.

Varsinkin vasemman laidan kautta runsaasti hyökännyt Vepsu, pystyi luoman jonkinlaista painetta kotijoukkueen päätyyn juurikin Kassimin ja hänen alapuolellaan pelanneen Hane Brihanen yhteispelin avulla ottelun alkupuolella. Hiljalleen kuitenkin pitkän ottelutauon jälkeen kehiin palannut Akatemia sai jonkin verran ottelun juonesta kiinni ja puolustuspelaamisen paraneminen avasi Akatemialle mahdollisuuksia iskeä vastaan. Mitään yltiövaarallista ei kotijoukkuekaan pystynyt alussa luomaan, mutta muutaman pidemmän hyökkäyksen kumminkin, joista puolittaisia maalintekopaikkoja avautui. Jouni Ahvenkosken sekä Wegye Wegyen ensimmäiset yrityksen eivät kuitenkaan aiheuttaneet töitä divarissakin tällä kaudella pelanneelle Tuomas Pöyhöselle.

Ottelun avausmaali nähtiin puolen tunnin kohdalla. Akatemia käynnisti hyökkäyksen vasemmalta ja Akatemiassa debyyttiotteluaan pelannut Yevhen Sabadsh avasi pallon Vepsun linjan taakse, josta sen taisteli itselleen toppariparin estelyistä huolimatta Wegye Wegye. "Watse" paineli kaksikon estelyistä huolimatta läpiajoon ja viimeisteli rankkarialueen rajalta komeasti Akatemian avausmaalin.

Kauaa ei tarvinnut toista maaliakaan odottaa, sillä jo seuraavasta hyökkäyksestä kolahti uudelleen. Akatemia aukaisi komeasti VPS:n prässin ja muutamalla syötöllä Wegye Wegye pelattiin jälleen karkutielle. VPS_n puolustuksella ei ollut tilanteessa muuta vaihtoehtoa, kuin kaataa karkulainen ja erotuomari Ville Erkkilä osoitti pilkkua. Tuomitun rankkarin ampui verkon perukoille pommin varmasti Jimi Hackspik.

Hyvän otteen ottelusta saanut kotijoukkue olisi voinut vielä lisätäkin johtoaan, mutta muutamasta puolikkaasta paikasta huolimatta kotijoukkue ei enempää maaleja aikaan saanut. Sen sijaan vierailija VPS rokotti kavennusmaalin muodossa aivan ensimmäisen jakson lopussa. "Vepsu" sai sivuvaparin noin kolmisenkymmentä metriä maalista ja taka-alueelle heitetyn pallon puski hieman epäonnisesti omiin KPV:n Jaakko Juvila.

- Ottelun alku oli meille vähän vaikea. Ei oikein saatu "Vepsun" pelinavaamista kontrolliin ja paine oli hieman myöhässä. Tiedettiin, että he tulevat paljon ristipallojen kautta, mutta hyvin he saivat pelattua jalkaa vapaaksi itselleen. Juomatauolla saatiin askelmefrkit jokseenkin kohdilleen puolustuspelaamisen kanssa, eikä meillä mielestäni ollut sen jälkeen isompaa hätää. Pystyttiin pelaamaan pitkiäkin hyökkäyksiä, jolloin saatiin levätä pallon kanssa, toki ideaalitilanteessa olisimme voineet tehdä yhden kaksi enemmänkin. Vastustajan maali itsessään oli harmillinen, mutta noita tulee välillä. Epäonninen tapahtumaketju kaiken kaikkiaan. Eniten harmittaa se, että maali tuli juuri ennen puoliaikaa, summasi Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toinen jakso alkoi ensimmäisen tapaan suht tarkalla pelaamisella ja molemmat joukkueet pelasivat Kolmosen tasolle erittäin kontrolloitua jalkapalloa. Maalintekopaikkoja ei juurikaan alussa nähty, mikäli ei kulmapotkuja sellaisiksi halua laskea. Ennen tunnin täyttymistä Wegye Wegye pääsi kertaalleen kokeilemaan Benjamin Rintalan sekä Jaakko Juvilan järjestämästä paikasta, mutta hieman taakse jääneeseen keskityspalloon suoritettu laukaus painui ohi maalin.

Tunnin jälkeen kohtalaisen pitkä tauko otteluista alkoi näkymään Akatemian pelaajien väsymisenä. Luonnollisesti myös kuumalla kelillä ja paahtavalla aurinhonpaisteella oli oma osuutensa pelaajien uupumiseen. Ottelun käännekohta nähtiinkin ottelun 67. minuutilla, kun vierasjoukkueen Kassim Luqman sai pallon vaarattoman näköisessä hyökkäyksessä rangaistusalueen rajoille, pyörähti nätisti ympäri ja toimitti pallon olemattoman tuntuisesta aukosta Akatemian maalin etunurkkaan tasoittaen ottelun.

Tästä vierailija tuntui saavan huomattavan energiapiikin, kun taas kotijoukkueelle tasoitusmaalilla oli täysin päinvastainen vaikutus. VPS alkoi vyöryttämään hyökkäyksiään kohti kotijoukkueen maalia ja Akatemian pelaaminen hajosi jokseenkin totaalisesti. Kymmenisen minuuttia Akatemia kesti vaasalaisten rummurusta, kunnes kolahti kolmannen kerran. VPS sai kulmapotkun, joka sinällään puolustettiin hyvin. Pallo oli jo kotijoukkueen kontrollissa, kun Sampo Rintala sekä vastustajan pelaaja törmäilivät rankkarialueella siihen malliin, että vierasjoukkueelle tuomittiin kotijoukkueen silmin katsottuna hieman kyseenalainen ragaistuspotku. Sen pamautti maaliin hyvän ottelun keskikentällä pelannut Kasperi Polvilampi.

Loppua kohden Akatemia oli pakotettu nostamaan ryhmitystään ja hakemaan tasoitusmaalia. Muutamasta puolittaisesta paikasta huolimatta sellaista ei kuulunut, vaan vierasjoukkue iski vielä kertaalleen. Pitkään loukkaantuneena ollut Joonas Vahtera kruunasi kesän ensimmäisen ottelunsa pamauttamalla irtopallon Akatemian maaliin puolesta kentästä. Tämän maalin jälkeen Akatemia kontrolloi kenttätapahtumia täydellisesti hakien vielä kavennusta, mutta vajaan kymmenen minuutin aikana oikestaan vain vaihdosta kentälle tullut Atte Kangas pääsi uskottavasti hätyyttelemään vaasalaismaalia siinä kumminkaan onnistumatta.

- Kyllä "Vepsu" ansaitsi voittonsa tänään, olivat toisella puoliajalla ehkä sen verran parempia ja koko ottelussa näkyi se, että he olivat kertaalleen ehtineet tällä kaudella jo pelaamaankin. Me emme ole saaneet pelaajillemme ottelurasitusta pitkään aikaan, mikä selittää muutaman pelaajan krampit. Vaasassa on hyvä juttu menossa ja kaikesta näkee, että akatemiajoukkue on heille tärkeä, nytkin siellä oli useampi Ykkösessä minuutteja saanut pelaaja hakemassa lisää peliaikaa ja tuomassa arvokasta kokemusta. Emme pystyneet ihan siihen vastaamaan tänään. Kausi on nyt avattu ja saadaan jatkossakin keskittyä huolellisesti jokaiseen otteluun, opimme tästäkin taas jotain, Lyyski kertoo.

Vaikka tappio tulikin, ei Akatemian riveissä aleta ranteita viiltelemään vaan tavoitteiden eteen tehdään jatkossakin lujasti töitä. Seuraavan kerran Akatemia on tulessa lauantaina 19.6., jolloin se matkustaa naapuripitäjään Alaveteliin, jossa kohdataan sarjanousija IK Myran.

- Poimitaan tämän päivän pelistä hyvät jutut mukaan ja avataan pistetili seuraavassa ottelussa, Lyyski päättää.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Aleksi Seppälä, Jimi Hackspik, Yevhen Sabadash, Jaakko Juvila, Jouni Ahvenkoski (60. Sampo Rintala), Lenni Länsipää, Joonas Paananen (85. Atte Kangas). Valtteri Palosaari (60. Akseli Matilainen), Benjamin Rintala (68. Axel Lindholm), Wegye Wegye (85. Atte Henttu)

2 - 4

VPS Akatemia
(2-1)
30'MaaliWegye Wegye
32'MaaliHackspik Jimi
46'Maalimaali Oma
67'MaaliKassim Luqman
78'MaaliPolvilampi Kasperi
85'MaaliVahtera Joonas