Akatemia, Kolmonen C-lohko

KPV Akatemia - Sporting Kristina  4 - 2

Kokkola, Keskuskenttä

Akatemialle suvereeni voitto

Akatemia palasi keskiviikon ottelussaan takaisin voittojen tielle, kun se kaatoi kotikentällään rajusti uudistuneen Sporting Kristinan selkein 4-2 (2-1) -lukemin. Maalinteossa kotijoukkueelta onnistuivat kahdesti osunut Sampo Rintala, Atte Henttu sekä Antti Palohuhta. Vierasjoukkueen maaleista vastasi sarjan ylivoimaisesti nimekkäin pelaaja, Ousman Jallow. Numerot eivät tässä tapauksessa kerro koko totuutta, sillä niiden olisi kuulunut olla kotijoukkueen hyödyksi selkeästi suuremmat.

Otteluun lähdettäessä vieraaksi saapunut Sporting Kristina oli hankkinut riveihinsä kaksi lisäpelaajaa ulkomailta. Paluumuuttaja Ousman Jallow sekä kamerunilainen keskikenttäpelaaja Moussa Niang olivat saaneet pelilupansa sekä karanteeninsa hoidettua ja vahvistivat näin ollen Sportingia ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Jo aiemmin seura on tiedottanut hankkineensa Benjamin Wembankoyn, Ibrahima Gueyen sekä Patrick Williams Ntamackin. Heidän lisäkseen yhdysvaltalaismaalivahti odottelee pelilupaa. Kauteen lähdettäessä riveissä oli jo raamikas gambialaispuolustaja Antonou Badjan. Koossa alkaa olla siis melkoinen kattaus Kolmosen tasolle.

Itse ottelussa ei juurikaan huomannut, että kummassa joukkueessa ns. ammattipelaajia on sillä kotijoukkue pääsi painamaan pelin vastustajan päätyyn ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana toistuvasti. Komeasti palloa liikuttanut Akatemia tuotti jatkuvasti ongelmia vierasjoukkueelle ja voisi jopa sanoa, että avausmaali roikkui ilmassa ottelun alusta saakka.

Ensimmäinen puolittainen maalintekopaikka aukesi kumminkin terävästi pallonriistoon reagoineelle vierailijalle. Nopea hyökkäys päättyi Moussa Niangin laukaukseen, joka painui kuitenkin ohi etululmasta. Ottelun seitsemännellä minuutilla sitten jysähti ensimmäisen kerran. Kotijoukkueen hyökkäys päättyi diagonaalisyöttöön, johon ennen vastustajan puolustajaa sekä maalivahtia ehätti Sampo Rintala. Rintala pyörähti komeasti pallon kanssa päätyrajan päällä ohittaen samalla molemmat paikalla olleet Sportingin pelaajat ja petasi paikan maalinedustalle hiipineelle Atte Hentulle, jolla oli helppo työ viimeistellä ottelun avausmaali tyhjään maaliin.

Avausmaalin jälkeen Akatemia lisäsi höyryä koneeseen ja pystyi hyökkäämään todella monipuolisesti käyttäen koko joukkuetta pallollisessa pelaamisessa. Sporting käytännössä ajettiin syvälle omaan päätyynsä, eikä vierailijalla ollut sieltä juurikaan poispääsyä. Ensimmäisen vartin jälkeen lukemat olisivat voineet olla Akatemialle jopa 4-0, mutta Sportingin maalilla pelannut Adam Ziazikov pystyi muutamalla huipputorjunnallaan pitämään kotijoukkueen maalilukeman yhdessä. Sportingin lihassa piikkinä toimi pirteästi esiintynyt Sampo Rintala, joka avausmaalin järjestelemisen lisäksi karkasi parikin kertaa avausvartin aikana läpiajoon, mutta näissä Ziazikov veti pidemmän korren. Atte Hentun laukaus avopaikasta nousi puolestaan yli maalin, kun Rintala järjesti Atelle paikan noin kymmeneen metriin.

Tällaiseen tuhlailuun kun sortuu, niin on täysin loogista, että seuraavan maalin iskee vastustaja. Reilun vartin pelaamisen jälkeen Sporting sai kulmapotkun jälkeen sivurajaheiton läheltä Akatemian päätyviivaa ja se toimitettiin järkälemäisessä kunnossa olevalle Junior Oyonolle. Tässä kohtaa kotijoukkueen merkkauspelaaminen petti pahemman kerran ja vahvana pelaajana Oyono pääsi kääntämään pallon maalinedustalle, josta sen iski verkkoon Ousman Jallow.

Sportingin maali tasoitti ottelun kulkua huomattavasti ja peli aaltoilikin seuraavan vartin suht tasaisissa merkeissä päästä toiseen. Molemmat joukkueet pystyivät luomaan muutaman puolittaisen maalintekopaikankin, mutta lisäosumia ei heti tasoitusmaalin jälkeen nähty. Kotijoukkueesta lähimpänä maalia olivat Antti Palohuhta, joka ei aivan yltänyt Aleksi Seppälän keskitykseen sekä Sampo Rintala. Palohuhdan kurotus nousi pystysuoraan ylös ja Rintalan laukauksen pystyi Ziazikov torjumaan. Vierailijoilta maalintekoa pääsivät yrittämään Oyono sekä Niang, mutta heidän yrityksensä painuivat selkeästi ohi ja yli maalin.

Akatemia pääsi kuitenkin kuittaamaan Spotingin tasoitusmaalin komealla osumalla puolen tunnin kohdalla. Akatemiassa debytoineen Aku Ahokankaan komea puolenvaihto tavoitti hyvän matsin pelanneen Akseli Matilaisen, joka puolestaan vapautti Antti Palohuhdan karkumatkalle suorastaan nerokkaalla pikkusiirrolla ja läpiajonsa päätteeksi Palohuhta sijoitti pallon Sportingin maalin etukulmaan. Vielä ennen taukoa kummallakin joukkueella oli paikkansa lisämaalien tekemiseen, mutta vierailijoiden Jallow tykitti rankkarialueen rajan takaa pallon hieman yli maalin, kun taas kotijoukkueen Valtteri Palosaaren avopaikan pystyi Ziazikov torjumaan hyvällä ulostulollaan. Puoliajalle mentiin siis kotijoukkueen maalin johtoasemassa.

- Oltiin aika hyvällä jalalla liikkeellä tänään, näki että pojat nauttivat pelaamisesta hyvällä alustalla, Mielestäni oltaisiin voitu tappaa peli ensimmäisellä jaksolla, mutta laitettiin itsemme taas vähän turhaan tiukalle. Hölmöiltiin omissa se yksi tilanne ja siitä vastustaja sitten iski tasoitusmaalin. Muuten olen ihan tyytyväinen ensimmäisen jakson esitykseen, olimme todella vaarallisia ja pystyimme liikuttamaan palloa monipuolisesti ja nyt pelissä oli selkeä rakenne. Meidän olisi pitänyt tehdä vähintään kolme maalia ensimmäisellä jaksolla, mutta olisimme voineet tehdä varmaan viisikin, summaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toinen jakso alkoi kotijoukkueelta vielä ensimmäistäkin räväkämmin. Pelikello ei nimittäin ehtinyt kerryttää edes ensimmäistä minuuttia täyteen kun pallo oli jo Sportingin maalissa. Vierasjoukkueen pelaaja antoi laidalta karmean harhasyötön, jonka Sampo Rintala haali itselleen. Rintala otti yhden kosketuksen eteenpäin ja täräytti noin 18 metriä maalista sellaisen pommin, ettei Sporting-veskari Ziazikov ehtinyt mitenkään reagoimaan. Ziazikovin onneksi pallo kumahti maalin ylärimaan, mutta Ziazikovin epäonneksi se kimposi siitä hänen selkäänsä ja sitä kautta maaliin.

Kauaa ei ehtinyt Akatemia nauttimaan kahden maalin johtoasemasta, sillä Sporting nousi mukaan kamppailuun pisteistä viitisen minuuttia myöhemmin kotijoukkueen kannalta hieman nololla tavalla. Yksi kymmenistä kohti Ousman Jallow'ta pelatuista pitkistä syötöistä purettiin hieman huolimattomasti ja pystysuoraan ylöspäin nousseeseen palloon menivät sekä Jallow että kotijoukkueen maalilla pelannut Antti Vironen. Vironen jäi tässä kaksinkamppailussa kakkoseksi kokenutta pelimiestä vastaan ja Jallow sai rauhassa sijoittaa pallon tyhjään maaliin.

Akatemia ei suinkaan lannistunut suht nopeasta kavennusmaalista, vaan vyörytti edelleen hyökkäyksiä kohti vierasjoukkueen maalia. Varsinkin tunnin kohdalla vaihdosta kentälle tullut Benjamin Rintala toi todella paljon lisää röyhkeyttä ja puhdasta juoksuvoimaa Akatemian hyökkäyksiin ja oli jatkuvasti uhka vastustajan puolustukselle. Sekä "Benun" nopeuden että muiden mallikkaan syöttöpelaamisen johdosta Akatemia pystyi rakentamaan useammankin hyvän maalintekopaikan melkeinpä välittömästi tasoitusmaalin jälkeen. Atte Hentun keskitykseen puskeneen Palohuhdan yritys meni kuitenkin hieman ohi maalin, samoin kuin Sampo Rintalan laukaisuyritys tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Ottelun ratkaisu nähtiin noin 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Rintalan veljeksistä nuorempi, eli Benjamin, sai itselleen pallon vauhtiin ja kyykytti todella komeasti edessään ollutta vierasjoukkueen pelaajaa pistämällä pallon tämän putkista ja karkaamalla laidalta läpi. Maalinteon kanssa viimeaikoina tuskaillut "Benu" näki taka-alueella vapaana olleen isoveljensä ja tarjoili tälle komealla syötöllään avopaikan kuuteen metriin. Komea hyökkäys päättyi Sampo Rintalan illan toiseen osumaan.

Maalin jälkeen Sportingin pelaaminen suoraviivaistui entisestään ja pitkää palloa singottiin joka paikasta kohti kärjessä pelanneita Jallow'ta sekä Oyonoa. Isoimman osan näistä Akatemian puolustus selvitti mallikkaasti, mutta muutaman paikan pystyi vierasjoukkuekin luomaan ennen peliajan täyttymistä. Rangaistusalueella kimpoilleeseen palloon maalintekoa pääsi yrittämään Oyono, jonka laukauksen Vironen hoiti tyylikkäällä torjunnallaan. Kulmapotkun jälkimainingeissa maalintekoa pääsi puolestaan yrittämään Niang, mutta Vironen hoiteli tämänkin puskun reaktiotorjunnallaan.

Akatemian tuhlaustalkoot kentän toisessa päässä puolestaan jatkuivat edelleen. Antti Palohuhta oli parikin kertaa huippupaikoilla, mutta tällä kertaa hänen yrityksensä painuivat ohi tai yli maalin. Atte Henttu ampui niin ikään avopaikastaan ohi maalin. Komean kulmakuvion päätteeksi Jimi Hackspik pääsi ampumaan rankkarialueen rajoilta todella vaarallisesti, mutta vierasjoukkueen ehdottomasti paras pelaaja, maalivahti Ziazikov, venytti pallon takaylänurkasta kulmaksi. Niin ikään kulmapotkusta lähteneen tilanteen jälkeen Arttu Seikkula puolestaan tykitti pallon rimaa hipoen yli Sportingin maalin.

Ja kun lisämaaleja ei kumpikaan joukkue saanut tehtyä, niin erotuomari Pasi Tuurinmaan loppuvihellyksen soidessa taululla olivat kotijoukkueen voittolukemat 4-2. Akatemia palasi näin ollen voittokantaan parin ottelun tuloksellisen korpivaelluksen jälkeen. Kotijoukkue olisi helpostikin voinut tuplata maalimääränsä, sillä sen verran se pystyi luomaan laadukkaita maalintekopaikkoja.

- Toisella jaksolla saatiin meidän keskikenttä tukemaan paremmin meidän puolustuslinjaa Sportingin lämiessä pitkää kärkiparilleen. Voitettiin usein ykkönen sekä kakkonen ja päästiinkin sitten aika rauhassa rakentamaan omaa pelaamista sen päälle. Pari kertaa avattiin heidän prässinsä todella mallikkaasti ja päästiin sitäkin kautta pelaamaan monipuolisesti. Ei siinä pelaamalla järjestettyjä maalipaikkoja ollut vastustajalla kovinkaan montaa ja muutenkin oltiin hyvin pelin päällä koko 90 minuuttia. Päästetyt maalit harmittaa, tai enemmänkin se tapa jolla ne syntyivät. mutta jossain vaiheessa varmasti näistäkin opitaan, Lyyski kertoo.

Kovasti sarjapaikkansa puolesta taisteleva Sporting Kristina osattiin ennakkoon arvioida hankalaksi vastustajaksi, sillä viimeaikojen pelaajahankinnat lisättynä muutamaan laadukkaaseen alkuperäisryhmään kuuluneeseen pelaajaan olivat omiaan lisäämään kristiinankaupunkilaisten iskukykyä. Varsinkin kärjen Ousman Jallow oli etukäteen mielenkiintoinen pelaaja ja hänen nimensä olikin korostettu kokoonpanojen tullessa julki.

- Samaa leipäähän hekin syövät ja vaikka Jallow on tälle tasolle hyvä pelaaja, niin kyllä siihenkin on syynsä miksi hän oli nyt pelaamassa meitä vastaan Kolmosessa. Ennemmin kääntäisin katseet meidän pelaamiseen, kuten ennen otteluakin sanoin, niin Jallow tai kukaan muukaan ei ottelua meille voita, vaan kyllä meidän täytyi tehdä se ihan itse. Pelattiin hyvää jalkapalloa ja meillä oli paljon onnistujia tänäänkin kentällä. Oltiin selkeästi parempi joukkue tänään ja kaikesta näkyi teemanakin ollut yhtenäisyys ja aktiivisuus. Haluttiin voittaa tämä peli ja ansaitusti näin tapahtui, Lyyski toteaa.

Akatemia varmisti voitollaan paikan Kolmosen ylemmässä loppusarjassa. Alueen Kolmosen runkosarjaa on jäljellä vielä yksi kierros, tuolloin Akatemia matkustaa Vaasaan ja siellä kohdataan 21.8. paikallinen VPV.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Aleksi Seppälä, Aku Ahokangas, Yevhen Sabadash, Jimi Hackspik, Jouni Ahvenkoski, Akseli Matilainen, Atte Henttu (73. Arttu Möttönen), Valtteri Palosaari (64. Benjamin Rintala), Sampo Rintala (73. Arttu Seikkula), Antti Palohuhta (85. Atte Kangas).

Tilastot

4 - 2

Sporting Kristina
(2-1)
7'MaaliHenttu Atte
19'MaaliJallow Ousman
30'MaaliPalohuhta Antti
46'MaaliRintala Sampo
52'MaaliJallow Ousman
71'MaaliRintala Sampo