T11 Ekkono-valmennuskoulutuksen malliryhmänä
Julkaistu: 14.03.2021 00.00

T11 Ekkono-valmennuskoulutuksen malliryhmänä

Saimme tällä viikolla hienon tilaisuuden, kun joukkueestamme pyydettiin 15 tytön malliryhmää Ekkono-valmennuskoulutuksen malliharjoitukseen lauantaiksi 13.3.

Harjoituksen teemana oli kuljettaminen, mikä sopi meille mainiosti, sillä olimme juuri aloittaneet kuljetusteeman muutenkin. Harjoituksen veti kouluttaja Pol Deulonder, joka on espanjalainen ja puhuu vain muutaman sanan suomea. Tulkkina toimivat KPV:n valmennuspäällikkö Tomi Virta ja valmentaja Taija. T11-joukkueen valmennus on osallistunut useille Ekkono-valmennuskursseille viimeisten 1,5 vuoden aikana, joten menetelmän oppeja on jo vähän sovellettu omissa treeneissä, kaikki ei siis ollut tytöille ihan uutta. Polista voit lukea lisää täältä: https://www.hjk.fi/artikkelit/miehet/hjk-ja-pol-deulonder-syventaa-ekkono-yhteistyotaan/ ja Ekkono-metodista täältä: https://eerikkila.fi/urheilu/jalkapallo/ekkono-metodi/

Alussa oli vähän jännitystä ilmassa, mutta Pol sai tunnelman heti rennoksi ja tytöt lähtivät treeniin iloisella mielellä. Ensimmäinen harjoite muistutti suuresti perinteistä ”Kuka pelkää vihreää miestä” -leikkiä vähän uusilla säännöillä, joten oli sopivasti tuttua ja sopivasti uutta, jotta treenit pääsivät heti hyvin käyntiin. Polin vetämät treenit koostuivat kaikkiaan neljästä eri harjoitteesta, joissa siis kaikissa harjoiteltiin kuljetusteemaa, mutta painotukset olivat vähän eri yksityiskohdissa. Erityisesti keskityttiin siihen, millä jalan osalla kannattaa milloinkin kuljettaa sekä milloin kannattaa pitää pallo lähellä kuljettaessa, milloin pallo voi olla vähän kauempana.


Valmentajan näkökulmasta oli mukava huomata, että tytöiltä sujui ulko- ja sisäsyrjän monipuolinen käyttö teknisesti niin hyvin, että harjoitteiden sisältö toteutui hyvin ja tytöt saivat Polilta monessa tilanteessa paljon kehuja. Toiset treeniä seuraavat valmentajat kiinnittivät myös huomiota tyttöjen 1. kosketuksen laatuun, mikä myös auttoi harjoitteiden toteuttamista, kun hyvään kuljetusvauhtiin pääsi syötön jälkeen nopeasti. Asia mitä Pol tytöille erityisesti painotti oli se, että pallosta ei kannata luopua helpolla eli älä turhaan potkaise palloa vain johonkin tai sivurajasta yli, annat sen aina vastustajalle. Tässä tapahtuikin selvää edistystä treenin aikana (vaikka tätä tietysti omissakin treeneissä painotetaan), treenien loppupuolella tytöt selvästi välttivät pallon pois potkaisemista ja hakivat rohkeasti uusia kuljetussuuntia jos eteneminen ei ollut mahdollista.

Harjoitus oli aika rankka sekä henkisesti että fyysisesti, mutta tytöt selvästi viihtyivät ja olivat innolla mukana kaikessa mitä tehtiin. Ekkono-menetelmään kuuluu pelin ymmärtämisen oppiminen ja se, että valmentaja kysyy kysymyksiä joihin pelaajat joutuvat itse miettiä ratkaisun. Kysymyksiin vastaamista on omissa treeneissä harjoiteltu, joten tytöt vastasivat rohkeasti myös Polin esittämiin kysymyksiin, tulkin välityksellä tietysti.

Kaikenkaikkiaan Ekkono-treenit olivat joukkueellemme hieno kokemus. Tytöt saivat kokea, millaista on ammattivalmentajan treeneissä ja saivat hyviä vinkkejä omaan tekemiseen sekä paljon kehuja. Valmennus oppi uusia harjoitteita, jotka voimme ottaa käyttöön heti seuraavissa treeneissä. Tyttöjen kommentteja treenin jälkeen:

”Treenit oli rankemmat kuin yleensä, mutta kivat. Tykkäsin 3v3-harjoitteesta.”

”Treenit oli hauskat. Eri harjoitukset oli kivoja, ja oli kiva kun valmentaja kannusti.”

”Tosi mukavat treenit ja mukava valmentaja. Kaikki uudet jutut mitä tehtiin oli kivoja.”

"Oli tosi kivaa, tykkäsin eniten ekasta harjoitteesta."

”Opin, että pitää kuljettaa sisä- tai ulkosyrjällä koska kärkkärillä pallot karkaa.”

”Oli kivat treenit, ymmärsin vähän englantiakin.”

”Kivoja harjoitteita ja voisi olla samoja muutenkin. Vähän raskaammat kuin normitreenit. Opin kuljettamaan kovaa. ”

”Parhaat treenit ikinä!”


Tytöt ja valmennus kiittävät seuraa tästä mahdollisuudesta :)

- Taija