Akatemia, Kolmonen

Närpes Kraft - KPV Akatemia   2 - 3

Centralplan, Närpes

Akatemialle makea voitto Närpiöstä

Akatemia matkasi torstaina Närpiöön kohtaamaan sarjakakkosena majailleen Kraftin. Hyvällä asenteella ja pääsääntöisesti kurinalaisesti pelannut Akatemia saalisti reissultaan ansaitut kolme pistettä ja juhannuksen viettoon päästiin makea 2-3 (0-1) -voitto plakkarissa. Vieraiden maaleista kärkiottelussa vastasivat Wegye Wegye, Oskar Ylimäki sekä Sampo Rintala.

Ottelusta Närpiön Keskusurheilukentällä osattiin povata tasaista ja tarkkaa peliä. Varmuuden vuoksi myös Mosedalin kentällä ennen ottelun alkua käynyt Akatemia oli kohtalaisen hyvällä jalalla liikkeellä ottelun alusta asti ja ensimmäinen maalintekopaikka aukesi jo ottelun ensimmäisen minuutin aikana. Tobias Wentin tarjoili hyvän pallon vasemmalta maalille, johon oli hiipinyt oikealta laidaltaan Valtteri Palosaari. "Vaden" ohjaus muutamasta metristä karkasi kumminkin selvästi yli maalin.

Ensimmäisen puolikkaan edetessä Akatemia pystyi pelaamalla luomaan painetta kotijoukkueen päätyyn toistuvasti, Kraftin tehtäväksi jäi pääsääntöisesti pyrkiä pelaamaan palloa vikkeläkinttuiselle Semsudin Mujkicille, joka piti häntä puolustaneen Aleksi Seppälän varpaillaan lähes koko ottelun ajan. Kaukaa omalta puoliskolta lähetetyt risti- tai pystypallot eivät kuitenkaan isompia ongelmia Akatemian puolustuslinjalle aiheuttaneet, vaan Seppälän, Oskar Ylimäen, Noa Lehtosen sekä Tatu Mäen muodostama nelikko voitti järkiään jokaisen kaksinkamppailun ja pystyi pelaamaan voittamansa pallon myös kovalla prosentilla omille.

Akatemian oma pelaaminen ottelun ensimmäisellä puoliajalla oli suhteellisen monipuolista. Topparit pääsivät avaamaan peliä sekä laitojen että keskustan kautta eteenpäin ja usein pallo pystyttiin pelaamaan laidoistaan jatkuvasti linjan taakse liikkuja tehneille Valtteri Palosaarelle sekä Wegye Wegyelle. Hieman huolellisemmalla pelaamisella sekä kärjessä pelannut Kim Palosaari tai kymppipaikan Tobias Wentin olisivat voineet siirtää Akatemian johtoasemaan jo ennen varsinaisen avausmaalin syntyä. Aivan ilman mahdollisuuksia ei kotijoukkuekaan jäänyt, sillä varsinkin Mujkicin puolelta murtautumisia hakenut Kraft sai pallon jopa kertaalleen maaliin asti. Tosin tuo maali hylättiin, sillä avustavan erotuomarin lippu ehti nousta paitsion merkiksi ilmaan.

Ottelun avausmaali nähtiin lopulta ottelun 44. minuutilla. Akatemia pelasi pallon kotijoukkueen selustaan ja perään säntäsi kärjessä pelannut Kim Palosaari. Kotijoukkue onnistui vielä joten kuten selvittämään tämän juoksukilpailun, mutta hätäisesti annettuun purkupalloon ehti taas kerran kovasti töitä tehnyt Valtteri Palosaari. "Vade" jatkoi pallon kahden kotijoukkueen pelaajan estelyistä huolimatta suoraan Wegye Wegyen juoksulinjalle. "Watse" voitti oman kaksinkamppailunsa, karkasi läpiajoon ja toimitti pallon kotijoukkueen maaliin. Näin Aatemia pääsi todellisella pukukoppimaalillaan ansaitussa johtoasemassa puoliajalle.

Toisen puoliajan alku oli Akatemialle hieman haastava, sillä vielä ensimmäisellä puolikkaalla voitetut kaksinkamppailut alkoivat kääntyä hiljalleen kotijoukkueelle. Selkeästi vahvaan toisen jakson aloittamiseen panostanut kotijoukkue pystyi luomaan painetta Akatemian päätyyn kerta toisensa jälkeen. Kotijoukkueen tasoitus näki päivänvalon ottelun 52. minuutilla. Kraft katkaisi Akatemian hyökkäyksen ja pelasi pallon muutaman siirron jälkeen vasemmalle ja sieltä edelleen Mujkicin keskittämänä maalille. Palloon ehti ensimmäisenä kotijoukkueen kapteeni, topparina pelannut Tony Lund, joka tälläsi pallon onnistuneen haltuunoton jälkeen etukulmasta ohi Riku Lelo Lunkokan.

Kraftin tasoitusmaali toimi hyvänä herättäjänä Akatemian pelaamiselle, sillä oikeastaan tuon maalin jälkeen Akatemia oli ottelussa kuskin paikalla ihan muutamaa viimeistä minuuttia lukuun ottamatta. Fiksusti palloa liikuttanut Akatemia vaihtoi kentälle tuoreita jalkoja, kun minuutin sisään kentälle tulivat Valtteri Palosaaren korvannut Sampo Rintala sekä työteliään Oskari Savirannan korvannut Miko Tornikoski. Myös kärjessä palloja voittanut Kim Palosaari vaihdettiin loukkaantumisestaan toipuneeseen Kur Kurlualiin. Jokainen vaihto toi Akatemialle lisää liikettä kentälle, eikä pelaamisen taso heilahtanut millään tavalla vaikka kaikki kolme vaihtoa muutaman minuutin sisään tehtiinkin.

Akatemia siirtyi ottelussa uudelleen johtoon, kun reilun tunnin pelaamisen jälkeen kapteeni Oskar Ylimäki runnoi pallon lähietäisyydeltä kotijoukkueen maaliin. Tobias Wentin toimitti sivuvaparin kierteisenä taka-alueelle ja jo yli päätyrajan painumassa olleen pallon taisteli maalinedustalle ensimmäiselle maajoukkuereissulleen matkaava Noa Lehtonen ja paikalle rynninyt "Köri" jatkoi sen verkon perukoille saakka.

Akatemia pystyi pelaamaan loistavassa kunnossa olleella nurmialustalla palloa kotijoukkueen puolustuslinjan eteen sekä tarvittaessa sen taakse. Juoksuvoimaiset Sampo Rintala sekä Wegye Wegye olivat jatkuvasti uhka Kraftin puolustukselle ja heidän kauttaan Akatemia pystyikin luomaan muutaman puolittaisen maalintekopaikan. Akatemian voittomaali syntyi vartti ennen peliajan täyttymistä. Hyvän pelin keskialueella pelannut Axel Lindholm voitti oman kaksinkamppailunsa ja pelasi pallon edelleen Tobias Wentinille. Niin ikään edukseen esiintynyt "Piipa" jatkoi pallon erinomaisella syötöllään hyvin pystyyn juosseelle Rintalalle. Läpiajonsa päätteeksi Rintala malttoi katsoa vastaan tulleen Kraft-molari Jakob Lundin sijainnin ja ohitti hänet painavalla laukauksellaan.

Vielä Akatemian 1-3 -maalinkin jälkeen vierailla oli omat paikkansa niitata ottelu lopullisesti, mutta Kur Kurlualin, Wegye Wegyen sekä Tobias Wentinin yritykset eivät lisämaaleja hyvällä tunnetasolla pelanneelle Akatemialle tuottaneet ja näin kotijoukkue Kraft pysyi ottelussa edelleen mukana. Hieman ryhmitystään nostanut kotijoukkue painostikin viimeisen kymmenisen minuuttia voimakkaasti ja Akatemia pyrki iskemään vastaan ja sitä kautta pitämään pallon mahdollisimman kaukana omasta maalistaan.

Ottelun edetessä erotuomari Suad Lulic joutui varoittamaan epätoivoisesti rankkaria kalastellutta Kakhaber Samsoniaa tämän toisen yrittämän jälkeen sekä jatkuvasti makuuasennossa ollutta Semsudin Mujkicia suunsoittamisesta. Hyvin ottelun tuominnut Lulic piti pelin näpeissään, vaikka välillä Akatemian rangaistusalueen tuntumassa miestä makasi kuin Espanjan aurinkorannoilla helleaallon aikaan.

Kraft pääsi ottelussa vielä iskemään kertaalleen. Hieman pidemmän painostusjakson jälkeen kotijoukkue sai kulmapotkun, jonka Mujkic toimitti maalille kierteisenä. Ensimmäisenä palloon ehti Noa Lehtonen, jonka purku nousi korkealle ilmaan. Palloon mennyt maalivahti Lelo Lunkoka nyrkkeili hieman huolimattomasti ohi pallosta ja se jouduttiin puolustajien toimesta putsaamaan maaliviivalta väljemmille vesille. Ensimmäisenä purkupallossa oli Kakhaber Samsonia, joka laittoi heti tilaisuuden tultua pötkölleen aivan rangaistusalueen rajoilla ja tästä kotijoukkueelle tuomittiin hieman kevein perustein rangaistuspotku. Rankkarin toimitti varmasti maaliin liigakenttiäkin kolunnut Kim Böling pelikellon näyttäessä 88 minuuttia. Luonnollisesti tästä kotijoukkue sai päälle vielä melkoisen hurmoksen, mutta Akatemia pelasi ottelun lopun kypsästi ja kulutti kellosta ajan pois antamatta kotijoukkueelle mahdollisuutta tasoitusosumaan.

Tasapainoisesti ottelun pelannut Akatemia voitti näin kärkipään taistossa hyvänä kotijoukkueena tunnetun Kraftin. Tulos on ottelutapahtumiin nähden siinä määrin oikeutettu, ettei Kraftilla juurikaan ollut osumia tuottaneiden maalipaikkojen lisäksi oikeastaan ainoatakaan todellista maalintekopaikkaa. Hyvin palloa liikuttanut Akatemia pystyi liikuttamaan palloa Närpiössä monipuolisesti ja pelin rytmittäminen tapahtui pelin sydämestä, keskialueen keskustasta. Hieman paremmalla viimeistelyllä Akatemia olisi voinut naulata ottelun jo toisen jakson puolivälissä, mutta tämäkin tulos kelpaa hyvin vieraskentältä.

Seuraavan kerran Akatemia on tulessa lauantaina 29. kesäkuuta, jolloin bussin nokka käännetään kohti Kristiinankaupunkia.

Akatemian kokoonpano:

Riku Lelo Lunkoka, Tatu Mäki, Aleksi Seppälä, Oskar Ylimäki, Noa Lehtonen, Axel Lindholm, Oskari Saviranta (58. Miko Tornikoski) Valtteri Palosaari (57. Sampo Rintala), Tobias Wentin (90. Atte Rönkä), Kim Palosaari (61. Kur Kurlual)

Närpes Kraft

2 - 3

(0-1)
44'MaaliWegye Wegye
61'MaaliYlimäki Oskar
74'MaaliRintala Sampo