Akatemia, Kolmonen

KPS - KPV Akatemia   2 - 4

Kokkola, Kippari Hall

Akatemia kaatoi KPS:n

Maanatai-ilta tarjosi Kippari Hallissa lämminhenkisen paikallisottelun, kun III-divarin paikallisessa kohtasivat KPS sekä Akatemia. Otelun voitti vierasjoukkueena esiintynyt Akatemia . Maukkaat sarjapisteet matkasivat vihreään pukuhuoneeseen lukemin 2-4 (1-2). Akatemian maaleista vastasivat kahdesti osunut Oskar Ylimäki sekä kerran mieheen maaliverkkoja heiluttaneet Sampo Rintala sekä Kur Kurluar.

Ottelu alkoi varsin vauhdikkaissa merkeissä ja jo toisen peliminuutin aikana Akatemia siirtyi johtoon. Oikeana puolustajana pelanneen Valtteri Palosaaren laidaltaan lähettämä keskitys löysi taka-alueelle juosseen Sampo Rintalan, joka pamautti pallon voimalla KPS-maaliin.

Akatemia jatkoi maalinsa jälkeen hyökkäysten vyörytystä kohti kotijoukkueen maalia, mutta tiiviisti omalla puoliskollaan koko joukkueen voimin puolustanut KPS teki tästä ajoittain haastavaa. Akatemia pystyi pitämään palloa ja liikuttamaan sitä syvälläkin KPS:n puoliskolla, mutta ihan vaarallisimmat maalipaikat jäivät ottelun ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana puuttumaan.

KPS:n vaarallisuus vastaiskuissa oli Akatemialla tiedossa, mutta tästä huolimatta yksi sellainen johti KPS:n tasoitusmaaliin. Keskialueella annettu harhasyöttö johti siihen, että KPS pelasi vasemmalta kyttäämään jääneen David Mamerin läpiajoon. Läpiajonsa päätteeksi Mamer sijoitti pallon Akatemian maaliin kierrettyään aluksi vastaan tulleen Riku Lelo Lunkokan.

Maalin jälkeen Akatemia nousi nopeasti takaisin kuskin paikalle ja pallonhallinta oli selkeästi vihreäpaidoilla. Hyvin hermonsa lämpimissä olosuhteissa kontrolloinut Akatemia liikutti palloa maltillisesti ja KPS:n rooliksi jäi sekä pelin että pelaajien rikkominen. Fyysiseen kamppailupelaamiseen panostanut kotijoukkue voitti paljon kaksinkamppailuja, mutta kentän tärkeimmillä sektoreilla Akatemian pelaajjat olivat vahvoja. Vahvaksi targetpelaajaksi tiedetty KPS:n nigerialaisjässikkä Bright Ihionu pysyi hyvin toppariparina pelanneen Tatu Mäen sekä Oskar Ylimäen näpeissä, eikä "Ima" päässyt juurikaan pudottelemaan palloja kanssapelaajilleen.

Vielä ennen taukoa Akatemian panostaminen palkittiin johtomaalilla. Ottelun 36. minuutilla Akatemia sai kulmapotkun, jonka keskikentällä urakoinut Jouni Ahvenkoski toimitti sovitusti taka-alueelle. Sieltä löytyi Oskar Ylimäki, joka puski pallon komeasti KPS-maalin takaylänurkkaan ja taukolukemiksi 1-2 Akatemian hyväksi.

Puoliajalla Akatemian pukuhuoneessa käytiin hieman läpi pelin eri vaiheita ja painotettiin hyökkäyspelaamisen monipuolistamista sekä painotettiin kaksinkamppailujen voittamisen tärkeyttä. Akatemia myös vaihtoi edustusjoukkueesta mukana olleen Filip Ivanovskin tilalle sairastuvalta vahvuuteen palanneen Oskari Savirannan. "Osku" toikin kaivattua liikettä Akatemian hyökkäyksiin.

Toinen puoliaika alkoi hyvin vahvasti KPV -merkkisenä, sillä KPS oli pakotettu puolustamaan syvältä Akatemian hallitessa palloa lähes mielin määrin. Varsinkin toisen jakson ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kotijoukkueella oli todella suuria vaikeuksia päästä hallitusti pois omalta kenttäpuoliskoltaan. Jakson alussa Sampo Rintalalle avautui loistopaikka viedä Akatemia kahden maalin karkumatkalle, mutta Oskar Ylimäen hyvästä syötöstä karanneen Rintalan viimeistely päätyi yli maalin.

Vajaan tunnin pelin jälkeen Akatemia sitten siirtyi kahden maalin johtoasemaan. Asialla oli jälleen Oskar Ylimäki. Pari vaarallista kulmapotkua peräkkäin maalille antanut Ahvenkoski toimitti pallon jälleen hyvin maalinedustalle ja itsensä loistavalla liikkeellä vapaaksi tehnyt Ylimäki puski pallon vastustamattomasti KPS-veskari Joonas Koivukosken selän taakse.

Kahden maalin tappioasemassa KPS alkoi nostamaan miehitystään hieman enemmän kohti Akatemian maalia ja varsinkin prässipelaaminen aktivoitui huomattavasti. Akatemialla oli pelaamisessaan kumminkin malttia ja palloa siirreltiin keskialueen kautta molempiin laitoihin ja tarpeen vaatiessa KPS-puolustuksen selustaan. Näin KPS pystyttiin pitämään hyvin pois maalipaikoilta ja hieman huolellisemmalla pelaamisella omaa maalisaldoa oltaisiin voitu kasvattaa entisestään.

Vielä viimeisen kymmenminuuttisen aikana KPS sai useamman kulmapotkun lyhyen ajan sisään. Oskari Hinkkasen antamat vaaralliset kulmapotkut pystyttiin kumminkin eliminoimaan tarkasti puolustamalla jo ennakkoon nimetyt pelaajat maalinedustalta. Lopun hoiti hyvin ilmatilaa maalinsa edustalla hallinnut Lelo Lunkoka.

Lisäajalla molemmat joukkueet osuivat vielä kertaalleen. Aluksi Akatemia siirtyi 4-1 -johtoon, kun kulmapotkun jälkitilanteesta rangaistusalueelle jäänyt Oskar Ylimäki vapautti kantapääkikallaan Kur Kurluarin maalipaikkaan. Pikkuhiljaa kuntoon pääsemässä oleva Kurluar ampui pallon etukulmasta ohi Koivukosken .KPS puolestaan kaunisteli lukemia kannaltaan vielä ottelun viimehetkillä. Loppuvihellystä odotelleen Akatemian nukahdus maksoi sen verran, että nopeasti pelatun sivurajaheiton jälkeen Ihionu pääsi puskemaan pallon parista metristä maaliin ja loppulukemiksi 2-4.

Paikallisotteluun henkeen myös tunteet kävivät välillä pinnassa, kuten niiden tällaisessa pelissä jollain tapaa kuuluukin. Kaikkein rumimmilta taklauksilta vältyttiin, mutta torikokouksia järjestettiin ottelun loppua kohden useampiakin. Pari - kolme kertaa KPS-pelaajat pääsivät kuin koira veräjästä huidottuaan sekä Valtteri Palosaarta kuin myös Jouni Ahvenkoskea kyynärpäillä kasvoihin. Oskari Savirantaa, Tobias Wentiniä sekä Lukas Rasmusta puolestaan kolhittiin heidän keskittyessä enemmänkin pallolla pelaamiseen. Siinä valossa tuntuukin käsittämättömältä, että ottelun tuominneen Toni Martelinin taskusta löytyi keltaiset kortit vain Akatemian Oskar Ylimäelle sekä fyysisyydestään tunnetulle Oskari Savirannalle.

Pelillisesti Akatemia ei maanantaina yltänyt parhaimpaansa, mutta oli kumminkin kentällä parempi joukkue. Lievä tehottomuus maalipaikoissa piti ottelun lukemat tasaisina aina viimeisille minuuteille asti. Matalalla blokilla hyvin puolustaneen KPS:n vastaiskut olivat tietynlainen uhka, mutta laitapuolustajina pelanneet Valtteri Palosaari sekä Aleksi Seppälä saivat nopeudellaan pidettyä vikkeläjalkaiset KPS-laiturit hyvin kurissa. Tehokkaasti omat paikkansa käyttänyt KPS iski oikeastaan molemmista maalipaikoistaan, tosin hieman nöyremmällä pelaamisella nekin olisivat olleet estettävissä.

Selvää kuitenkin on se, että peliotteiden on parannuttava perjantaihin mennessä kun vieraaksi Kokkolaan saapuu sarjan voittamisen tavoitteekseen asettanut Sundom IF.

Akatemian kokoonpano:

Riku Lelo Lunkoka, Valtteri Palosaari, Oskar Ylimäki, Tatu Mäki, Aleksi Seppälä, Jouni Ahvenkoski, Lukas Rasmus, Tobias Wentin (90. Lado Angilo), Sampo Rintala (67. Kur Kurluar), Wegye Wegye (82. Joni Appelgren), Filip Ivanovski (46. Oskari Saviranta)

KPS

2 - 4

(1-2)
2'MaaliRintala Sampo
36'MaaliYlimäki Oskar
58'MaaliYlimäki Oskar