Edustus, Veikkausliiga

KPV Edustus - VPS  2 - 1

Kokkola, Keskusurheilukenttä

Koskimaan maali kaatoi Vepsun

Kahdeksan kuukautta se kesti ennen kuin KPV onnistui nousemaan Suomen jalkapallorankingissa sijalta 12 sijalle 11. Marraskuussa tapahtuneen liiganousun jälkeen KPV ei ole käynyt korkeammalla kuin sijalla 12 kunnes 6.7 kotiottelu VPS:a vastaan nosti KPV:n sijoitusta yhdellä pykalällä.

Tähän ei kuitenkaan tyydytä. Seuraava tavoite siintää tällä hetkellä viiden pisteen päässä.

Lauantain ottelussa KPV nousi kuskin pukille ensi minuuteista lähtien. KPV lähti hyökkäämään hanakasti ja VPS painui puolustuskannalle. Jo 7.minuutilla Adam Vidjeskog iski liigauransa ensimmäisen osuman. Johtomaalin jälkeen vierailijatkin heräsivät pelaamaan ja ottivat enemmän pallonhallintaa. Toisen jakson alkuun VPS tuli hurjalla draivilla ja onnistuikin tekemään tasoituksen Steve Morisseyn ohjauksella. Tasatilanteessa KPV taas otti ohjakset ja toppari Ville Koskimaa sijoitti Hendrik Helmken sivuvaparin jälkeen 2-1 voittomaalin. VPS pyrki rinnalle, mutta pysyi poissa tekopaikoista yhtä Sebastian Strandvallin metrin ohi mennyttä laukausta lukuun ottamatta.

Otteluun lähdettiin kovin panoksin. Vaikka kautta on jäljellä vielä 13 ottelua, vähintäänkin toinen joukkueista taistelee suoraa putoamista vastaan. Molemmilla joukkueilla on ollut kosolti loukkaantumisia. VPS:lla huolet alkavat helpottaa, kun laitapakki Jesper Engström pääsi kokoonpanoon ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja Sebastian Strandvallkin pelasi suurimman osan ottelusta. KPV:lla tärkeä pelintekijä Sebastian Mannström huilaa ainakin kuukauden varvasmurtuman seurauksena, topparinelikosta Kane rinttasi sunnuntaina kepeillä sekä Shaze ja Ivanovski ovat myös sivussa.

Tämä on avannut enemmän peliaikaa esimerkiksi Adam Vidjeskogille, joka kiitti luottamuksesta parhaalla tavalla. 7.minuutilla Juri Kinnunen keskitti vasemmalta maalille. Simo Roiha ei keskellä aivan yltänyt palloon. Joni Mäkelä seurasi hyvin ja haki päätyviivalta pallon takaisin peliin. Keskellä Adan Vidjeskog tuli vauhdilla tilanteeseen puskien pallon sisään.

22-vuotias Vidjeskog tarvitsi KPV:ssa seitsemän peliä ennen kuin maaliverkko heilahti ensimmäisen kerran. Liigaotteluita Adamilla on myös Jarosta (1) ja PS Kemistä (16). Mainittakoon sen verran historiaa, että Adamin isä Niklas Vidjeskog teki niin ikään KPV:ssa ensimmäisen liigamaalinsa kaudella 1990. Tuo tapahtui 2-1 voitossa RoPS:n verkkoon ottelun loppuhetkillä Nikken tullessa vaihtomiehenä 81.minuutilla nykyisen pallopiirin nuorisopäällikön Craig Ramsayn tilalle.

Vidjeskogin osuman jälkeen VPS otti pallon hallintaa erityisesti sen jälkeen, kun Sebastian Strandvall tuli vaihdosta sisään pelin 16.minuutilla. Vaihtoa edelsi ikävä loukkaantuminen, kun Milos Josimov, Hendrik Helmke ja VPS:n keskikentällä aloittanut Juho Lähde iskivät samaan pääpalloon. Jokainen piteli päätänsä, mutta Lähteelle tuli avohaava takaraivoon ja mies jouduttiin vaihtamaan.

Vaikka VPS pitikin enemmän palloa, paras lisäosuman paikka oli KPV:n. Enoch Banza ryösti pallon keskellä ja ajoi Roihan kanssa 2 v 1 läpiajoon. Roiha tuikkasi pallon lopulta sisään, mutta sen verran oli ajoitus pielessä, että Roiha ehti paitsioon VPS-topparin nostaessa ottamaan Banzaa vastaan.

Jakson lopulla VPS:n paras paikka oli kreikkalaispelaaja Konstantinus Stavrothansopoulosin pusku avopaikasta yli KPV:n maalin. Kreikkalainen oli VPS:n hanakin yrittäjä, joka ampui jokaisesta mahdollisesta tilanteesta, jopa aivan mahdottomistakin. Lisäksi kovat otteet ja vaparien kalastelu leimasivat kreikkalaisen pelaamista.

Toisen jakson alkuun VPS tuli hurjalla draivilla. Pallo liikkui nopeasti ja miehet tekivät rajusti töitä. KPV painettiin väkisin oman maalinsa tuntumaan. KPV-käskijä Niko Kalliokoski ei ehtinyt reagoida mitenkään ennen kuin pallo jo kaivettiin KPV:n maalista.

52.minuutilla Hindrek Ojamaa syötti tarkan pallon Morisseyn juoksulinjalle ja nopea jamaikalainen ohjasi tasoituksen.

- Tuossa vaiheessa tuntui, että VPS:lla oli kuuden miehen keskikenttä ja jatkuvasti miehiä vapaana. Siirsin sen verran meidän ryhmitystä, että Joni Mäkelä otti pohjapelaaja Aatu Laatikaisen pelin tekemisen pois ja saatiin taas ote pelistä, pohti Kalliokoski.

Ehkä maalinsa jälkeen VPS:kin tuli hieman varovaisemmaksi eikä painanut niin paljon päälle. Yksi paikka vierasjohtoon kuitenkin tuli, kun Teppo Marttinen pudotti keskityspallon Morisseyn eteen. Onneksi veto ehdittiin peittämään ja vain sivuverkko pölähti.

Ratkaisu syntyi 69.minuutilla. Hendrik Helmke antoi sivuvaparin maalille. Simo Roiha juoksi hyvin pallon linjalle, mutta ei yltänyt palloon. Roiha kuitenkin hämäsi VPS-veskari Martin Kompallaa ja tämä haparoi pallon Ville Koskimaan eteen. Koskimaa nippasi läheltä ottelun voittomaalin sisään eikä paljon maalia tuuletellut.

- Pallo piti laittaa maaliin. Olen kuitenkin surullinen VPS:n puolesta. En haluaisi, että nämä joukkueet olisivat tässä vaiheessa näillä sijoituksilla, kertoi VPS:n entinen ja KPV:n nykyinen kapteeni Koskimaa.

Koskimaa ei kelvannut syksyn 2017 jälkeen VPS:n rosteriin. KPV:ssa 36-vuotias vaasalainen on kuitenkin ollut erittäin tärkeä johtaja kahden kauden ajan. Lauantainakin Koskimaa pokkasi ottelusta kaikki mahdolliset palkinnot.

KPV:n valmentaja Niko Kalliokoski kehräsi pelin jälkeen ansaittua voittoa. Ottelu oli viides Kalliokoskelle vastuuvalmentajana. Tulosta on tullut jo kahden voiton (Honka ja VPS) sekä yhden tasapelin (RoPS) verran.

- Edellisessä pelissä Rovaniemellä meiltä jäi taustajuoksut boksiin liian vähäiseksi. Siitä puhuttiin ja nyt niitä tehtiin ja saatiin myös palkinto. Adam tuli kaukaa takaa ja jäi merkkaamattomaksi mieheksi, kertasi Kalliokoski.

Viikon päästä KPV käy laivareissun Maarianhaminassa. Tuosta ottelusta on poissa ainakin neljännen varoituksensa jälkeen pelikieltoa kärsivä Adam Vidjeskog.

2 - 1

VPS
(1-0)
7'MaaliVidjeskog Adam
70'MaaliKoskimaa Ville